REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atėjus pavasariui, vis ryškiau pradeda šviesti saulė, taip žadindama gamtą. Tačiau ne tik saulės spinduliai padeda gamtai greičiau atsibusti.

Atėjus pavasariui, vis ryškiau pradeda šviesti saulė, taip žadindama gamtą. Tačiau ne tik saulės spinduliai padeda gamtai greičiau atsibusti.

REKLAMA

Želdyno dizainerė Joana Bakūnė naujienų portalui tv3.lt papasakojo, kokius sodo darbus reikia nudirbti jau dabar.

Nepamirškite augalų

J. Bakūnė sako, kad pradėjus laikytis pastoviai teigiamai temperatūrai, reikia atidengti augalus, kurie buvo uždengti žiemos metu, kad augalai nepradėtų šusti.

„Jeigu nebuvo rudenį nukarpytos daugiametės gėlės ar smilginiai augalai, juos reiktų nukirpti maždaug 5–10 cm atstumu nuo žemės, kad nebūtų pažeisti augalai. Levandas reikia suformuoti, kad vėliau užaugtų gražus krūmelis,“ – pasakoja želdyno dizainerė.

Dėmesys krūmams

Nepamirškite pasirūpinti krūmais. „Apžiūrėkite krūmus, medžius. Jeigu reikia, pašalinkite senas sudžiūvusias šakas, išgenėti reiktų iki kol susprogs pumpurai.

REKLAMA
REKLAMA

Krūmai, kurie žydi pavasarį, genami po žydėjimo, nes paskui nebus žiedų, išskyrus sausas šakas. Reikia apkarpyti sausas ir nušalusias rožių šakas, kirpti iki kur matosi atželiantis pumpuras. Hortenzijoms, jeigu jos nebuvo nukarpytos rudenį, reikia nukirpti žiedynus iki prasidedančių naujų lapelių,“ – įspėjo J. Bakūnė.

REKLAMA

Naudokite trąšas

Jeigu jūsų sode yra spygliuočių (kadagiai, pušys, eglės), reikia išvalyti jų rudus spyglius. „Taip pat tujų vidų, kur dažniausiai nesimato, o ten būna labai daug sausuolių.

Kai augalai prižiūrimi, yra prapučiami vėjo, juos ne taip puola grybinės ligos. Visus augalus reikia tręšti su atitinkamomis trąšomis: spygliuočius – su skirtomis spygliuočiams trąšomis, rožes – su rožėms ir t. t. Reikia pabarstyti trąšas aplink augalo stiebą ir gerai jas sumaišyti su žeme, kad neišgaruotų azotas,“ – pasakoja želdyno dizainerė.

REKLAMA
REKLAMA

Laikas daugiametėms gėlėms

J. Bakūnė sako, kad dabar, balandžio mėnesį, yra pats geriausias laikas dalinti (dauginti) daugiametes gėles: „Mėnesio pabaigoje reikėtų pasodinti rudenį pražystančias svogūnines gėles – kardelius, jurginus ir kt.

Nusipirktas gėles vazonėliuose, kurios žiemos metu buvo šiltnamyje, dar nereikia sodinti į žemę. Oras mėgsta papokštauti ir gėlės gali nušalti. Reikia įvertinti situaciją ir įsitikinti, ar jau tikrai nebus šalnų.“

Dar keli papildomi želdyno dizainerės J. Bakūnės patarimai:

Balinti medžius reikia rudenį. Jeigu per žiemą apsiplovė, reikėtų pakartoti balinimą vasario mėnesį.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaismedžiai genami anksti pavasarį, iki kol pradeda sprogti pumpurai. Kaulavaisiai genimi po derliaus nuėmimo, vasaros laikotarpiu.  

Būtinai reikia pasirūpinti veja. Po žiemos ji būna pageltusi arba išgulėta nuo sniego, jei nebuvo nupjauta rudenį. Reikia įvertinti, kokia vejos būklė ir ką reikia jai padaryti. Jeigu vejoje matote daug samanų, ją reikėtų skarifikuoti.  

Skarifikuojant yra supjaustomas vejos paviršius, išpešama sena žolė ir samanos. Jis supjausto ir paviršines šaknis, kurios auga į šonus ir trukdo viena kitai. Po skarifikacijos, reikia gerai išgrėbti veją su grėbliu.  

Jeigu veja prastai auga, reikia aeruoti. Aeruodami veją, subadome žemę, o per padarytas skylutes geriau patenka oras, vanduo ir trąšos. Po atliktų skarifikacijos ar aeracijos darbų, reikia patręšti. Jeigu yra tuščių plotų, pabarstykite vejos sėklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų