REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aktyvusis sodininkų darbymetis jau ant nosies, todėl pats metas pradėti planuoti aplinką. Sakoma, kad geriau klaidų padaryti popieriuje, o ne sode, todėl geriausia imtis pieštuko ir popieriaus ir iš širdies padirbėti.

Aktyvusis sodininkų darbymetis jau ant nosies, todėl pats metas pradėti planuoti aplinką. Sakoma, kad geriau klaidų padaryti popieriuje, o ne sode, todėl geriausia imtis pieštuko ir popieriaus ir iš širdies padirbėti.

REKLAMA

Gimsta popieriuje

Kraštovaizdžio dizainerė biologė Jolita Deveikytė-Kirdenė norintiems įsikurti iš karto po statybų ar tiesiog perplanuojantiems seno sklypo aplinką siūlo pradėti nuo vizijos – ką gi norima turėti savo kieme.

„Šiame procese turi dalyvauti visi šeimos nariai, nes visiems teks būti šioje aplinkoje ir geriausia, kad ji patiktų visiems, – sakė kraštovaizdžio specialistė. – Surašykite, ką norite turėti savo kieme: terasą, lauko virtuvę, daržą, voljerą, vandens telkinuką, vaismedžių, ir t. t.“

Naujakuriams biologė siūlo viską sudėlioti ant sklypo topografinės nuotraukos kopijos, tuomet viskas bus paprasčiau, nereikės kurti chaotiškai, todėl išvengsite augalų persodinimo ateityje, pertvarų statymo, takų perdarymo ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei po statybų liko sustumtų žemių kalnas, neskubėkite jo išvežti – viršutinis žemės sluoksnis yra puikus augalinis gruntas, kuriame puikiai tarps augalai, – aiškino kraštovaizdžio dizainerė. – Po statybų jį paskleiskite sklype arba iš jo sukurkite nuostabų kalnuotą alpinariumą, kuris taps puošniausia sklypo vieta. Panaudoję šią žemę, išvengsite didžiulių išlaidų, jei žemės tektų atsivežti.“

REKLAMA

Svarbiausia – veja

Žinoma, suplanavus visus norimus elementus, didžiausias dėmesys tenka vejai. Vejos šienavimas, ravėjimas, aeravimas iš tiesų daugiausia laiko resursų atimantis užsiėmimas, todėl dizainerė siūlo suplanuoti kuo daugiau gėlynų, kurie rūpesčio reikalaus mažiau.

„Veją reikia šienauti bent kartą per savaitę, todėl kuo didesnį plotą ji sudaro, tuo daugiau laiko užims, – pasakojo J.Deveikytė-Kirdenė. – Todėl geriau pagalvokite apie krūmus, vaiskrūmius, medžius, gėlynus, kuriems laiko prireiks nepalyginamai mažiau, negu vejos šienavimui. Tarkim, daugiamečius žolinius augalus reikia tik paravėti ir nukirpti po žiemos likusią antžeminę dalį.“

REKLAMA
REKLAMA

Specialistė pasidalijo patarimais, kaip vejoje sodinti augalus: „Aiškiai atskirkite, kur yra augalų zona, o kur – vejos, nesodinkite augalų vejoje, nes tuomet bus daug sunkiau jį apeiti su žoliapjove.“

Ji siūlo veją nuo kitų augalų atskirti specialiais atitvarais, patogiausia – plastikiniais bortais. Jie įkasami į žemę, vizualiai nieko nesimato, tačiau savo darbą jie atlieka.

Vejos žolės neplinta į augalų zoną. „Taip pat nepamirškite įsigyti kokybiškos technikos šienavimui, nes tai taip pat sutaupo laiko ir energijos, žinoma, idealu būtų robotas, tačiau, jei finansai neleidžia, pasirinkimas tikrai yra nemažas“, – pripažino dizainerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, kuo dažniau pjausite veją, tuo naudingiau, nes nespėjusią atželti veją galima pamulčiuoti žolės skuteliais, kurių nereikia surinkti į specialią žolei skirtą dėžę, taip savo veją puikiausiai patręšite.

Natūralistinis gėlynas

Vietą gėlynui taip pat reikia numatyti prieš įsirengiant veją. Namo aplinkos planavimas apima ir tai, kokius augalus geriau sodinti kieme. Jei norite mažiau darbo – nesivaikykite egzotikos. Sodinkite augalus, kurie patikrinti, atsparūs ligoms, žiemos šalčiams, nebijo kenkėjų, nelinkę sirgti.

Sodinkite atsižvelgdami į esamą situaciją: pavėsyje nesodinkite saulamėgių, o sausoje vietoje – mėgstančių drėgmę. „Taip pat atsižvelkite į dirvos tipą, nes dirbtinai sukurtos sąlygos nėra išeitis, augalas vis tiek skurs, – sakė J.Deveikytė-Kirdenė. – Pasidomėkite natūralistiniu apželdinimo stiliumi, kai žemė nėra gerinama specialiai, augalai parenkami pagal esamas sąlygas, grožis neišpasakytas, o priežiūros bus labai nedaug.

Dėmesio tereikės pirmaisiais metais, kol įsitvirtins, o vėlesnę priežiūrą galima pavadinti labiau valdymu: ko per daug – pamažinti, kas peraugo – sutraukti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų