REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pirmuosius tris šių metų mėnesius tymai diagnozuoti daugiau nei 300 Lietuvos gyventojų. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pastarąsias porą dienų, užregistruota dar 20 naujų tymų atvejų.

Per pirmuosius tris šių metų mėnesius tymai diagnozuoti daugiau nei 300 Lietuvos gyventojų. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pastarąsias porą dienų, užregistruota dar 20 naujų tymų atvejų.

REKLAMA

Šią informaciją patvirtino tv3.lt studijoje viešėjęs centro direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas.

- Profesoriau, šiuo metu Lietuvoje situacija tokia: jau perkopėme 300 pacientų, sergančių tymais, ribą?

- 330 žmonių iki šios dienos sirgo tymais. Neturime duomenų apie tai, kad kam nors būtų išsivysčiusios komplikacijos. Dalis tų, kuriems diagnozuoti pastaruoju metu, yra sergantys, dalis – gydomi ligoninėje. Tymams nėra specifinio gydymo, galima gydyti tik simptomatiškai.

Žmogus, kuris kreipiasi į medikus, paskleidžia virusą, o uždelsus ir gydymas bus sunkesnis.

- Kreipimasis į medikus gali tapti ligos paskleidimu?

- Tymai – itin laki infekcija. Ji plinta oro srautais patalpose. Štai ir jūsų studijoje, jeigu būtų sergantis, galėtų susirgti – tereikia tik neturėti imuniteto.

REKLAMA
REKLAMA

Iš 10 tymams imlių žmonių, apsikrės 9-10. Vienas sergantis apkrečia iki 18 žmonių. Viruso skleidimo laikas – 4 dienos iki bėrimų ir 4 dienos prasidėjus bėrimams. Suvaldyti tymus galima tik tuo atveju, jeigu nebebus sergančių šia liga.

REKLAMA

Per pastarąjį savaitgalį diagnozuota dar 20 naujų atvejų. Kiekvienas jų galėjo paskleisti virusą. Suvaldyti tymus – sudėtinga.

Vien rankų plovimas ar dezinfekcija nepadės užkirsti kelio plisti šiai ligai. Taip pat kaip ir gripas: plauti rankas yra labai teisinga ir naudinga, tačiau vargu ar tai tikrai apsaugos nuo plintančios ligos.

- Profesoriau, šiandien Seime vykusios konferencijos metu buvo pasakyta, kad tymai – tik ledkalnio viršūnė, nes galimi dar ir kitų ligų protrūkiai. Kokios ligos turimos mintyje?

- Dalis specialistų perspėja, kad neišvengsime protrūkio. Pradėkime nuo gripo. Jis tikrai bus ir vėl kitą sezoną. Neturėjome vietinių susirgimų tymais, raudonuke. Reikėtų atkreipti dėmesį į tuberkuliozę, virusinius hepatitus. Visos šios ligos, iš vienos pusės, niekur nedingo, o iš kitos pusės, jas galima, vienaip ar kitaip, suvaldyti skiepais.

REKLAMA
REKLAMA

- Tai tik skiepai apsaugo nuo šių ligų?

- Medikai niekada neneigė nespecifinio gydymo, tačiau turėtume suprasti paprastą abėcėlę: tam, kad plistų užkrečiama liga, reikalingas ligos sukėlėjas bei imlus organizmas, kuris gali susirgti ir neturi imuniteto.

- Savaime aišku, kad gripo sezoniškumą galima numatyti. Tačiau ar buvo galima numatyti tymų protrūkį Lietuvoje?

- Jau daug metų mūsų centras bei Pasaulinė Sveikatos Organizacija (PSO) kartojo nuo 2009 metų, kad reikia imtis veiksmų.

Tada buvo pandeminio gripo banga – po jos atsirado daug nepatvirtintų faktų ir informacijos apie skiepų žalą. Vis tik visuomenę reikia šviesti ir kalbėti apie tai esmę iš žmonių, kurie sirgo, gijo ir pasveiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai garsaus atlikėjo Aleksandro Ivanausko – Faros liga irgi paveikė visuomenę – žmonės suprato, kad ši liga gali nutikti bet kuriam: ir garsiam dainininkui, ir draugui arba kaimynui.

Iš viso šiemet tymais Lietuvoje susirgo 330 žmonių. Daugiausia susirgimų tymais (156 atvejai) registruota Kauno mieste, 48 atvejai – Kauno rajone ir 47 atvejai – Vilniaus mieste.

Savaitgalį susirgo trys vaikai, likusieji nauji susirgimai registruoti tarp suaugusiųjų. Iš viso tymai diagnozuoti 251 suaugusiajam ir 79 vaikams. Pagal amžių jauniausias, susirgęs tymais - 7 mėnesių kūdikis, vyriausias – 78 metų asmuo. Daugumos suaugusiųjų tymais skiepijimo būklė nežinoma, o dauguma vaikų – neskiepyti.

Visą pokalbį su Sauliumi Čaplinsku žiūrėkite vaizdo reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų