REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visai neseniai apsilankėme svečiuose pas apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorę Liną Liubertaite. Drauge su portalo skaitytojais ji pasidalino itin vertingais patarimais, kaip daiginti, pikuoti ir prižiūrėti naminius pomidorus.

Visai neseniai apsilankėme svečiuose pas apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorę Liną Liubertaite. Drauge su portalo skaitytojais ji pasidalino itin vertingais patarimais, kaip daiginti, pikuoti ir prižiūrėti naminius pomidorus.

REKLAMA

Apželdinimo kursų organizatorė Lina Liubertaitė atskleidžia, kad geriausias laikas juos sėti yra daugmaž kovo vidurys. Tiesa, viskas priklauso nuo to, kur jūs juos auginsite:

„Jeigu turite šildomą šiltnamį, kas yra ganėtina prabanga, tai daryti galite ir anksčiau. O jeigu jūs planuojate juos auginti, kad ir savo balkone, kovo viduryje juos tikrai galite pradėti sėti. Na, o jeigu norėsite juos auginti lauke po saule, dar šiek tiek galite palaukti iki balandžio pradžios“, – sako L. Liubertaitė.

Pakankamai saulės ir drėgmės

Specialistė pasakoja, kad daiginimo procesas vėliau vyksta gana paprastai. Pasėjus sėklas, uždengiame daigyklą su polietileno plėvele arba su specialiu dangčiu, sudarome tarsi šiltnamio efektą. Kai pastebime pirmąjį daigelį, tuomet viską nuimame ir suteikiame pomidorų daigams pakankamai saulės ir drėgmės.

REKLAMA
REKLAMA

L. Liubertaitė savo namuose taip pat jau yra užsiauginusi kelių rūšių pomidorų daigus ir portalo skaitytojams sutiko parodyti, kaip juos reiktų pikuoti (perkelti į didesnį indą).

REKLAMA

„Kai daigeliai yra labai maži, tuomet žinome, kad jiems dar yra ne laikas pikuoti – jų lapeliai labai maži. Na, o jeigu atsiranda pirmieji tikrieji lapeliai, kurie panašūs į pomidorų lapus, tuomet tikrai galime pradėti juos pikuoti, perkelti į didesnius vazonėlius“, – sako pašnekovė.

Pomidorų pikavimui prireiks: vazonėlių (tinkami ir nuo grietinės likę indeliai), substrato daigams (nerekomenduojama naudoti paprastos daržo žemės), agroperlito.

„Agroperlitas suteiks terpei daugiau oro, bus tam tikras drenažas pomidorų daigams. Agroperlitą gerai sumaišome su substrato žeme. Kai nusiperkate naują maišą substrato daigams, visada rekomenduoju maišą iš karto atsidaryti ir šiek tiek palaukti, kad jis prasivėdintų. Jeigu matote, kad žemė labai sausa, tuomet galite ją šiek tiek sudrėkinti ir palaukti“, – pasakoja L. Liubertaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbus pomidorų niuansas

Paklausus, ar pomidorų pikavimas kuo nors skiriasi nuo kitų daržovių ar vazoninių gėlių pikavimo, L. Liubertaitė patikina, kad labai ir nesiskiria, bet būtina žinoti vieną dalyką.

„Iš esmės nesiskiria, nes pats procesas ir substratas yra tas pats. Tik tiek, kad kai kurioms gėlėms ar daržovėms persodinimo procesas visai nepatinka. Pavyzdžiui, paprikoms tikrai nepatinka ir geriau jų sėklytes sėti į didesnį indelį. Pomidorus galima tikrai persodinti daug kartų, nes jie lengvai išleidžia šaknis“, – sako ji, bet priduria:

„Yra vienas niuansas, kuris yra būdingas tik pomidorams. Juos galima persodinant, užkasti šiek tiek aukščiau, nes pūkeliais pasidengęs stiebelis yra pajėgus išleisti šaknis. Net jeigu jį ir pasodinsime šiek tiek pavertus, tuomet jis išleis naujas šaknis ir turės net daugiau savyje jėgos“, – patikina L. Liubertaitė.

Pomidorus į vazonėlį sodiname iki pirmųjų lapelių, šiek tiek aukščiau nei augo daigykloje. Persodinus pomidorų daigus, galima panaudoti humines rūgštis, trąšas (šaukštelis ant dviejų litrų). Būtent jos padeda šaknims įsisavinti maistines medžiagas, kurios yra substrate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų