REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Bulvės (nuotr. 123rf.com)

„Kol ruošiamės sodinti bulves, rūpi sužinoti, kas svarbiausia bulvėms, kad jos derėtų, būtų geros kokybės, išvengtų ligų?“ – klausia sodininkė Marija Ramelienė iš Vilniaus.

12

„Kol ruošiamės sodinti bulves, rūpi sužinoti, kas svarbiausia bulvėms, kad jos derėtų, būtų geros kokybės, išvengtų ligų?“ – klausia sodininkė Marija Ramelienė iš Vilniaus.

REKLAMA

Atsako agronomas Rimas Ramonas.

Pirmiausia pasirinkite tinkamus priešsėlius, nes tai lemia derliaus dydį ir kokybę, būna lengviau prižiūrėti pasėlius, saugoti juos nuo ligų ir kenkėjų. Ypač žalingi nematoidai (mikroskopinės, iki 1 mm dydžio, siūlo ar verpstės formos, bespalvės, apskritos kirmėlės), kurie labai plinta, kai bulvės kaskart auginamos tame pačiame plote.

Geriausi priešsėliai tie, po kurių dirvoje lieka daug organinių medžiagų: daugiametės žolės, mėšlu tręšti žiemkenčiai, ankštiniai ir žaliajai trąšai skirti augalai. Tačiau daugiamečių žolių dirvose prisiveisia daug spragšių, karkvabalių lervų, kurios graužia gumbus.

Tinkamai parinkite purios žemės plotą. Labiausiai tinka priesmėliai ir vidutinio sunkumo priemoliai, laidūs drėgmei. Venkite kalvotų plotų, nes pavasario šalnos dažniau pasirenka slėniuose pasodintas bulves.

REKLAMA
REKLAMA

Neauga jos ir smėlio dirvose, netinka įmirkstantys plotai. Jei po gausaus lietaus telkšo vanduo, bulvės skursta. Svarbiausi rodikliai – humuso, kalio ir fosforo kiekis. Humuso turi būti ne mažiau kaip 3,5 proc. Jei jo trūksta, bulvių derlius būna perpus mažesnis.

REKLAMA

Svarbu gerai supurenti dirvą, kad ji taptų laidi orui, šilumai, vandeniui. Nuėmus priešsėlius, būtina sunaikinti piktžoles, ypač daugiametes. Kai tik dirva pradžiūsta, ji akėjama, kultivuojama kelis kartus iki bulviasodžio.

Bulvėms reikia azoto, fosforo, kalio, magnio, kalcio, sieros, boro ir kitų mikroelementų. Jų yra mėšle arba kompleksinėse bulvėms skirtose trąšose. Verta auginti žaliąją trąšą – rapsus, aliejinius ridikus, garstyčias, ankštinius augalus.

Sodinkite tinkamo dydžio sėklą, nes derlių lemia stiebų kiekis kere, o ne kerų kiekis atitinkamame plote. Iš 4–5 gumbų viename kvadratiniame metre turėtų išaugti 15–20 stiprių stiebų, bet jų kiekį lemia veislės savybės, sėklinių bulvių kokybė ir dydis. 10 arų pasėlių plote turėtų būti 5–5,5 tūkst., o sėkliniame – 6-7 tūkst. kerų. Jei vidutinis sėklinių bulvių gumbo dydis yra 50 g, 10 arų apsodinti reikės 250–270 kg bulvių. Jei gumbai apie 80 g dydžio, 10 arų reikės 400–440 kg sėklinių bulvių.

Žels piktžolės ar ne, lemia sėklinių bulvių kokybė ir sodinimo laikas. Iš gerų ir daigių optimalaus tankumo sėklų gerai patręšta bulviena būna vešlesnė ir nustelbia piktžoles. Jos sunyksta akėjant, purenant tarpueilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų