REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta – dabar su skiepais yra blogai: „Iš tikrųjų išsipildė prognozės, ką sakė specialistai. Jeigu pamiršime skiepytis, grįš ligos, kurios jau buvo pamirštos“.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta – dabar su skiepais yra blogai: „Iš tikrųjų išsipildė prognozės, ką sakė specialistai. Jeigu pamiršime skiepytis, grįš ligos, kurios jau buvo pamirštos“.

REKLAMA

Ministras paminėjo, kad tymai sugrįžo ir ne tik į Lietuvą. Be to, tymai plinta ne tik vaikų grupėje, kurie yra neskiepyti, bet ir tarp suaugusiųjų.

Platina nesirgdami 

A. Veryga, kalbėdamas apie padvigubėjusius tymų atvejus, sako, kad vėlu kažką daryti arba nedaryti. „Reikėjo skiepytis, kai buvo laikas, kai atsirado grupė žmonių, kai dabar gali plisti. Virusas, kur galima platinti. Gal gali infekcijų skaičius ir augti. Sergantys, dar neturėdami simptomų, jau gali platinti virusą. Kuo daugiau jų yra, tuo daugiau jie ir išplatina virusą.“

A. Veryga ramino – vakcinos yra užsakinėjamos, yra planuoja ir jų bus papildomai nupirkta. Valstybinė ligonių kasa kalbasi su gamintojais dėl vakcinų Lietuvai. „Mes ne vienintelė šalis, kuri turi tą problemą. Vakcinos nėra tokia prekė, kurios yra kažkur pridėta.

REKLAMA
REKLAMA

Negaliu tiksliai pasakyti, kada bus vakcinos. Nežinau, kada bus jos pagamintos ir atvežtos į Lietuvą. Kalba eina ne apie savaites, o apie mėnesius“, - apie tai, kada bus vakcinos, sakė A. Veryga.

REKLAMA

Didžiausia rizika gimusiems iki 1964 metų

Ministras sakė, kad vakcina neišgelbės tų, kurie jau susirgo. Dabar, pasak ministro, bus skiepijami tie, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiaisiais ir vaikai pagal skiepų kalendorių. „Aš ne vieną kartą sakiau ir noriu dar kartą pakartoti – nepulkime skiepytis, nes tų vakcinų tiek nėra,“ - priminė A. Veryga.

A. Veryga patvirtino, kad dabar didžiausia rizika susirgti tymais yra gimusiems iki 1964 metų gimusiems, 60-mečiams ir vyresniems bei iki 1980-ųjų gimimo.

A. Veryga viena iš priežasčių, kodėl plinta tymai, paminėjo tai, kad anksčiau nebuvo užkrėstųjų, nuo kurios galėjo liga plisti. „Mes nežinom, kiek iš tikrųjų yra žmonių, suaugusiųjų, kurie gali neturėti imuniteto, net nežinome, kiek tų vakcinų reikia nupirkti,“ - sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Išskyrė vieną grupę

Kaip apsisaugoti nuo tymų, kai nėra vakcinų? A. Veryga siūlo nelįsti prie tų žmonių, kurie yra sergantys. „Iš tikrųjų, vengti kontakto, kurie yra užsikrėtę.

Sudėtingiausia yra medikams, kurie yra pažeidžiamiausia grupė. Įstaigų vadovai užsisakinėja vakcinas, kurios apsaugos medikus.

Visoms kitoms visuomenėms grupėms vakciną nupirksime mes. Stebėsime, ar nėra kitų visuomenės grupių, kurie dėl lėšų ar kitų problemų negali įsigyti vakcinos. Tada galvosime, ar juos skiepyti iš valstybės lėšų“, - apie vakcinaciją kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų