REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiūrėdami per televiziją filmuotus vaizdus apie badaujančius vaikus iš, pavyzdžiui, Afrikos, žiūrovai kraupsta. Atrodo, kad tos šalys toli, pas mus tokių problemų neturėtų būti.

Žiūrėdami per televiziją filmuotus vaizdus apie badaujančius vaikus iš, pavyzdžiui, Afrikos, žiūrovai kraupsta. Atrodo, kad tos šalys toli, pas mus tokių problemų neturėtų būti.

REKLAMA

Bet realybė kitokia – vaikai badauja ne tik Afrikoje, bet ir Biržuose. Baisų vaizdą išvydo biržietė gydytoja, pas kurią buvo atvežtas badu marintas kūdikis. Gydytoja Jurgita Augustinavičienė pasakojo, kad iš vienos Širvėnos seniūnijos apžiūrėti buvo atvežtas trijų mėnesių kūdikis. Vaikutis, pasak medikės, atrodė kraupiai. Jo svoris buvo mažesnis, nei jis svėrė vos gimęs.

Taip prastai atrodantį kūdikį medikė sakė per dešimties metų darbo praktiką išvydusi pirmą kartą. „Jo tėvai, kaime gyvenantys žmonės, kažkodėl nesuprato, kodėl jų naujagimis nuolat verkia, o jo svoris neauga“, – pasakojo gydytoja. 

Išvydusi nugeibusį mažylį gydytoja replikavo, kad mes siunčiame lėšas Afrikai, kai čia pat vaikai badauja...

Medikė davė nurodymą kuo greičiau vaikelį guldyti į ligoninę.

Motina su vaiku pateko į ligoninę. Vaikas buvo maitinamas, griežtai kontroliuojama jo priežiūra.

REKLAMA
REKLAMA

Manė, kad pieno pakanka

Biržų ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Marija Valaitienė sakė gerai prisimenanti šį mažąjį pacientą. Tokio atvejo jos ilgametėje darbo praktikoje taip pat nėra buvę.

REKLAMA

„Gimė sveikas, beveik keturių kilogramų vaikas, o į ligoninę pateko vien oda ir kaulai“, – prisiminė gydytoja. Kūdikio mama tikino jį maitinusi savo pienu. Jai atrodė, kad pieno turi – vaikas godžiai traukė jos pasiūlytą krūtį. Deja, buvo akivaizdu, kad mamos pieno jam neužtenka.

Kodėl mama nesuprato, jog vaikui trūksta maisto, liko neaišku. Juolab kad šeimoje auga vyresni vaikai, su kuriais dėl maitinimo ir augimo problemų nebuvo.

Gydytoja prisimena mamai davusi pinigų, kad ši skubiai kūdikiui nupirktų pieno mišinuko. Pradėtas maitinti mišinuku mažylis iškart pasikeitė. Per savaitę jis priaugo 550 gramų, pagražėjo kūdikio veidelis, vaikas tapo aktyvus.

REKLAMA
REKLAMA

Medikė motinos klaususi, kodėl ji su niekuo nesikonsultavo. Ši tikino skambinusi į poliklinikos vaikų konsultaciją. Bet ar neprisiskambinusi, ar nesupratusi situacijos, buvo neaišku.

Gydytoja M. Valaitienė sako gerai žinanti šią šeimą – kažkada kartu su kaimo felčere augino ir prižiūrėjo dabartinio paciento tėvą.

„Seniau mes kiekvieną vaiką nuolat lankydavome, sekdavome, prižiūrėdavome“, – prisiminė gydytoja.

Išleisdama mamą su vaikučiu iš ligoninės į namus gydytoja apie situaciją informavo socialinius darbuotojus. Jų paprašė pagloboti ir lankyti šią šeimą.

Aiškių atsakymų neturi

Šeima, kurioje kūdikis badavo, gyvena Širvėnos seniūnijoje. Seniūnijos vadovas Saulius Eigirdas „Šiaurės rytams“ negalėjo tiksliai paaiškinti, kaip nutiko, kad nebuvo pastebėta, jog vaikas neauga. Jis tik pabrėžė, kad probleminė šeima vaikutį priregistravo praėjus mėnesiui po gimimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl nebuvo pasirūpinta, kad vaikas būtų greičiau parodytas medikams, seniūnas irgi paaiškinti negalėjo.

S. Eigirdas sakė negalintis daugiau apie šią šeimą kalbėti, nes Socialinės paramos skyrius jam išaiškino, jog negalima pažeisti šeimos privatumo.

Šiuo metu vaikučio svoris auga, tėvai jį prižiūri ir maitina. Seniūno žiniomis, vaikutis buvo nuvežtas parodyti Panevėžio medikams, kurie jam sudarė specialų mitybos planą.

Medikai neinformuojami

Gydytoja J. Augustinavičienė įsitikinusi, kad bėda ta, jog jau kelintus metus gimdymo įstaigos nebeprivalo pranešti rajonuose esančioms medicinos įstaigoms, kad į namus parvyks naujagimis. Seniau gavus tokią informaciją į šeimą tuoj pat atskubėdavo felčerės ar medicinos slaugytojos, reikalui esant – ir gydytojai. Jie prižiūrėdavo gimusius vaikus, stebėdavo, kaip jie auga ir vystosi.

REKLAMA

Dabar tokios kontrolės nebėra. Todėl niekada neatmestina galimybė, jog gali pasitaikyti daugiau tokių atvejų, kai mažieji gali pakibti tarp gyvenimo ir mirties.

Gimusius vaikus žino

Biržų rajono savivaldybės poliklinikos direktorius Leonidas Sologubovas sakė nežinantis apie šį atvejį. Didelės bėdos dėl to, kad gimdymo skyriai poliklinikai nepraneša apie naujagimius, direktorius nemato.

„Mes vis tiek dažniausiai žinome, kiek vaikų gimsta. Žino medicinos punktų felčeriai, juk vaikų gimsta nebe tiek ir daug. Be to, registruoti ir atvežti vaiką pas gydytojus turi pasirūpinti patys tėvai“, – sakė L. Sologubovas.

Paslaugas teikia, tik kai priregistruoja

Sveikatos apsaugos ministerijos Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė teigė, kad tėvai turi teisę pasirinkti, kurioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ir pas kokį sveikatos priežiūros specialistą nori registruoti naujagimį.

REKLAMA

Galiojanti tvarka įtvirtina paciento teisę pačiam pasirinkti asmens sveikatos priežiūros įstaigą bei sveikatos priežiūros specialistą.

Nepilnamečiam pacientui atstovauja jo atstovas pagal įstatymą arba atstovas pagal pavedimą, šiuo atveju – naujagimio tėvai.

„Kai pacientas yra registruotas sveikatos priežiūros įstaigoje, jam pradedamos teikti sveikatos priežiūros paslaugos“, – teigė I. Cechanovičienė.

Tačiau kaip yra ir kas vaiką prižiūri, jei tėvai nesusivokia vaiko priregistruoti sveikatos priežiūros įstaigoje, ministerijos atstovė neatsakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų