REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytiškę Viktoriją ir Vilkaviškio rajone gyvenančią Ramunę sieja panaši patirtis - abi moterys susidūrė su gestaciniu diabetu. Gestacinis diabetas, arba nėščiųjų diabetas, yra klastinga liga, apie kurią nėščiosios sužino tik po atliktų tyrimų.

Alytiškę Viktoriją ir Vilkaviškio rajone gyvenančią Ramunę sieja panaši patirtis - abi moterys susidūrė su gestaciniu diabetu. Gestacinis diabetas, arba nėščiųjų diabetas, yra klastinga liga, apie kurią nėščiosios sužino tik po atliktų tyrimų.

REKLAMA

Kaip pasakoja gydytoja endokrinologė Irena Degutienė, ši liga gali būti labai pavojinga.

Netikėtai atsiradusi liga

Alytiškė Viktorija šiuo metu dar tik laukia šeimos pagausėjimo. Moteris papasakojo, kaip sužinojo apie ligą. „Darė gliukozės tyrimą ir rado padidėjusius skaičiukus. Siuntė į Kauno klinikas, pas dietologę. Ten gavau lapą su rekomendacijomis kiek ko galima valgyti, taip pat gavau aparačiuką stebėti cukraus kiekį kraujyje namuose.

Iš pradžių tikrindavau 4 kartus per dieną. Ryte prieš valgį, 2 valandos po valgio, prieš pietus ir 2 valandos po pietų, vakare prieš maistą ir vel 2 valandos po maisto... Bet man pasisekė - cukrus pakyla tik kartą per savaitę ir tik kai suvalgau kažką iš bulvių. Jei per savaitę 3 kartus nekyla cukrus, nereikia leistis insulino“, – apie naujus iššūkius pasakoja Viktorija.

REKLAMA
REKLAMA

Ramunė iš Vilkaviškio rajono prieš penkerius metus, laukdamasi sūnaus, sužinojo, kad serga gestaciniu diabetu. Tuo metu moteriai buvo 35-eri, sportavo ir svėrė apie 47–48 kg. „Nėštumo metu pradėjo labai greitai augti svoris. Turėjau nesėkmingai pasibaigusių nėštumų, todėl gydytojai stebėjo labai atidžiai“, – prisiminimais dalijasi Ramunė.

REKLAMA

Tris paras nieko nevalgė

Viktorija sakė, kad gydytojai gimdymą suplanavo Kaune. Šiuo metu moteris seka gydytojų nurodymus ir laikosi dietos, stebi cukraus kiekį kraujyje.

Ramunės situacija buvo daug sudėtingesnė. „Pirmas tris paras kūdikis nieko nevalgė, todėl cukrus nukrito žemiau normos. Gydytojai įspėjo, kad po poros valandų kartos tyrimą ir jei rodikliai nepasitaisys, vaikui bus nustatytas diabetas ir jį maitins specialiais mišiniais. Bet galiausiai viskas susitvarkė“, – pasakoja aktyvaus ir judraus penkiamečio mama.

Hormonų pokyčiai gali išprovokuoti persileidimą

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja endokrinologė Irena Degutienė sako, kad gestacinis diabetas yra diagnozuojamas tada, kai nėštumo metu padidėja gliukozės kiekis kraujyje. „Negydomas gestacinis diabetas sukelia įvairias komplikacijas: persileidimą, gimdymo komplikacijas, priešlaikinį gimdymą“, – apie gestacinio diabeto komplikacijas kalba gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Liga taip pat gali skaudžiai atsiliepti ir kūdikiui. Tarp galimų komplikacijų, gydytoja endokrinologė I. Degutienė minėjo vaisiaus vystymosi sutrikimus ir padidėjusį vaisiaus svorį, kuris gali būti didesnis nei 4 kg.

Tyrimai parodo ligą

Kaip pasakoja gydytoja I. Degutienė, diabeto požymių moteris gali nepajusti, nes tokie pat požymiai yra būdingi ir nėštumui. Nėščiąją gali varginti troškulys, silpnumas ar dažnas šlapimasis. „Cukrinis diabetas diagnozuojamas atliekant glikemijos tyrimus veninėje kraujo plazmoje.

Prieš atliekant tyrimą, nėščioji turi būti nevalgiusi. Nustačius didesnį nei 5,1 mmol/l gliukozės kiekį kraujyje, diagnozuojamas gestacinis diabetas“, – sakė gydytoja I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papildomi tyrimai visoms nėščiosioms atliekami 24–28 nėštumo savaitę. Jei bent vienas iš trijų taškų gliukozės toleravimo mėginio rodiklis rodo patologiją, diagnozuojamas gestacinis diabetas. „Dažniausiai po gimdymo gliukozė normalizuojasi, bet išlieka rizika susirgti cukriniu diabetu“, – įspėja gydytoja endokrinologė I. Degutienė.

Reikia laikytis gydymo reikalavimų

Gydytoja endokrinologė įspėja, kad moterys, pagimdžiusios sunkesnius nei 4 kg kūdikius, pačios turi viršsvorį ar nutukimą, rizikuoja susirgti cukriniu diabetu. Be to, cukrinis diabetas gali būti genetiškai paveldėtas, jeigu giminių tarpe yra sergančių šia liga.

Koks yra gestacinio diabeto gydymas? „Dieta, kurią rekomenduoja dietologas, fizinis aktyvumas, mitybos rėžimas, insulino infekcijos“, – vardija I. Degutienė.

Gydytojos patirtis rodo, kad apie 80–90 proc. pacienčių, sureguliavusių mitybą ir išklaikusių fizinį aktyvumą, neprireikia insulino injekcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų