REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patinka mums tai ar ne – visi turime kūno plaukų. Tai visiškai normalu ir dėl to jaudintis nereikėtų, net jei jų pernelyg nemėgstate.

Patinka mums tai ar ne – visi turime kūno plaukų. Tai visiškai normalu ir dėl to jaudintis nereikėtų, net jei jų pernelyg nemėgstate.

REKLAMA

Vis dėlto, jei plaukų augimo vieta ar jų pobūdis pasikeitė, tai gali signalizuoti sveikatos sutrikimą – šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl.

„Bright Side“ išsiaiškino, dėl kokių priežasčių gali pasikeisti kūno plaukuotumas ir kada reikėtų kreiptis į specialistą.

Visų pirma aptarkime, kokie yra mūsų kūno plaukų tipai.

• Pūkeliniai plaukai – tai tie mažučiai, labai ploni plaukeliai, kurie dengia iš esmės visą kūną. Jie tokie ploni, kad yra beveik nepastebimi.

• Normalūs plaukai yra daug ilgesni, stipresni, storesni ir dažniausiai tamsesni už pūkelinius plaukus – jie ima augti brendimo laikotarpiu. Šio tipo plaukai ima formuotis, kai kūną veikia tam tikri hormonų pokyčiai - būtent todėl į juos verta atkreipti dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA

Genetika

Jei staiga jums ima augti stori, tamsūs plaukai tose vietose, kuriose paprastai jie auga vyrams, atsiverskite savo močiutės nuotraukas. Kad ir kokiose aukštumose bebūtų šiuolaikinės technologijos, genetikos pergudrauti neįmanoma.

REKLAMA

Etniškumas

Vienas tyrimas parodė, kad skirtingose etninėse grupėse gali būti didesnė arba mažesnė perteklinio plaukuotumo tikimybė. Šis sutrikimas dažniau pasireiškia Viduržemio jūros regiono moterims bei moterims kilusioms iš Artimųjų Rytų. Kitos etninės grupės išsidėsčiusios maždaug per vidurį.

Hormonų išsibalansavimas

Staigų plaukų augimą gali sąlygoti vyriškų hormonų disbalansas. Šių hormonų turi tiek vyrai, tiek moterys, bet moterys paprastai jų turi mažiau ir tam tikru santykiu savo moteriškais hormonais.

Jei padidėja jūsų testosterono lygis, kūnas turi per daug vyriškų hormonų ir pradeda elgtis atitinkamai. Kita tą patį rezultatą sąlygojanti situacija yra padidėjęs estrogeno kiekis - taip gali nutikti, pavyzdžiui, dėl menopauzės. Bet kuriuo atveju, išsibalansuoja vyriškų ir moteriškų hormonų kiekis.

REKLAMA
REKLAMA

Adrenalinės liaukos sutrikimai

Adrenalinės liaukos yra virš inkstų ir jei jos neveikia tinkamai, vyksta ryškūs hormonų pusiausvyros pakitimai, o perteklinis plaukuotumas yra vienas iš akivaizdžiausių to simptomų.

Kiti adrenalinės liaukos veiklos sutrikimo simptomai:

• aukštas kraujospūdis

• svorio prieaugis viršutinėje kūno dalyje

• per žemas arba per aukštas cukraus kiekis kraujyje

• Galvos skausmas

• raumenų silpnumas

Policistinis kiaušidžių sindromas

Policistinis kiaušidžių sindromas - tai dar viena dažna plaukuotumo priežastis, o jei taip pat ir jūsų mėnesinės yra nereguliarios, labai gali būti, kad sergate šiuo sindromu. Šį sutrikimą sukelia padidėjusios kiaušidės, kuriose yra nedidelių skysčių sankaupų, vadinamų folikulais, kuriems reikia medicininio gydymo. Kiti šio sindromo simptomai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• nuotaikos svyravimus

• Galvos skausmas

• silpnumas

• miego sutrikimai

Neįprastas audinių augimas

Jei plaukai ima augti labai staiga, pavyzdžiui, per keletą mėnesių, reikėtų pasitikrinti pas gydytoją. Toks netikėtas plaukų augimas yra ūmaus testosterono lygio padidėjimo ženklas ir gali būti sąlygotas abnormalaus audinių augimo – tai taip pat gali būti auglys, kuris išleidžia vyriškus hormonus. Tai pasitaiko retai, bet jei pokytis ištinka labai staiga, reikėtų pasitikrinti.

Juk atsarga gėdos nedaro.

Ką galvojate apie savo kūno plaukus? Ar juos šalinate, ar pirmenybę teikiate natūraliam įvaizdžiui? Ar šis straipsnis buvo įdomus bei naudingas? Pasidalinkite savo mintimis komentaruose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų