REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Valgote perdirbtą maistą? Štai kiek trumpėja jūsų gyvenimas

 Geras maistas suteikia jėgų. Tačiau vis dar egzistuoja įvairių mitų, susijusių su maistu ir jo vartojimu. TV3 laida „Būk sveikas“ pabandė išsiaiškinti, kurie mitai yra teisingi, o kurie ne.

19

 Geras maistas suteikia jėgų. Tačiau vis dar egzistuoja įvairių mitų, susijusių su maistu ir jo vartojimu. TV3 laida „Būk sveikas“ pabandė išsiaiškinti, kurie mitai yra teisingi, o kurie ne.

REKLAMA

Mitas - dėl aštraus maisto opos neatsiranda

Vyrauja nuomonė, kad skrandžio opa vargina tuos žmones, kurie netinkamai maitinasi - valgo daug riebaus, kepto ar aštraus maisto. Tačiau medikai sako, kad maistas nėra opaligės rizikos veiksnys.

RKL gydytoja, „Biofirst“ klinikos gastroenterologė Elžbieta Rambynienė patvirtina, kad aštrus maistas nesukelia opaligės. „Aštrus maistas opaligės sukelti negali, tačiau tikrai gali pabloginti simptomus, susijusius su tam tikromis virškinimo trakto ligomis. Pavyzdžiui, opalige, gastritu, gastroezofagine refliukso liga,“ – vardija gydytoja.

Svarbiausios opos priežastys - bakterija helicobacter pylori ir nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Jei aštrus maistas valgomas su saiku, jis gali būti netgi naudingas sveikatai. Aštrūs prieskoniai naudingi kraujotakai, greitina medžiagų apykaitą, mažina kraujospūdį.

REKLAMA
REKLAMA

Mitas - konservai yra labai nesveikas maistas

Maisto kokybės požiūriu, pusgaminių negalima priskirti prie blogų produktų, nes viskas priklauso nuo jų receptūros ir sudėties. Specialistai sako, kad konservus rinktis saugu, o kalbant, pavyzdžiui, apie žuvies konservus, kartais kepant žuvį prarandama daugiau vertingų medžiagų nei renkantis konservus.

REKLAMA

KTU Cheminės technologijos fakulteto docentė Aušra Šipailienė sako, kad konservai yra geras pasirinkimas. „Ypač tie, kurie yra pagaminti iš žuvies savose sultyse - čia lieka visos maistingosios medžiagos ir niekas nenubėga proceso metu. Tokius konservus tikrai galima valgyti.

Kepdami žuvį netgi patirtumėte daugiau nuostolių, nes maistinės medžiagos išteka į padažą. Jeigu mes nieko nedarome iš tų sulčių, tai tiesiog išpiltume į šiukšliadėžę. O šiuo atveju viskas lieka viskas dėžutėje,“ – pasakoja A. Šipalienė.

Patartina rinktis konservus su nesmulkinta žuvimi, nes juose mažiau kitų produktų ar maisto priedų. „Reikia labai žiūrėti, iš ko padarytas konservas. Konservas, pagamintas iš vientisos žuvies gabaliuko, tikrai nenusileidžia kokybe,“ – teigia docentė.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, pats vertingiausias lieka šviežiai paruoštas maistas. Tačiau esant laiko trūkumui, gera alternatyva gali būti konservai. Svarbiausia, skaitykite etiketes, nes kuo konservų sudėtyje yra daugiau žuvies ar mėsos, tuo produktas vertingesnis.

Ne mitas - pienas, kurio galiojimo laikas ilgas, yra sveikas

Visa esmė glūdi apdorojimo technologijoje. Pienas labai greitai įkaitinamas iki 135 laipsnių ir taip pat greitai atšaldomas. Šio proceso metu blogosios bakterijos žūva, o didžioji dalis vitaminų išlieka. „Pagrinde vitamino B1 kiekis ir tokiu būdu mes gauname šiek tiek mažesnės vertės produktą.

Kadangi pienas yra daugiakomponentinė sistema, joje yra labai daug vertingų medžiagų. Kalbama tik apie B grupės vitaminus, kurie jautrūs yra temperatūrai. Visi kiti vitaminai, jie ir išlieka, kadangi jie yra atsparūs terminiam apdorojimui,“ – aiškina KTU Cheminės technologijos fakulteto docentas Jonas Damašius.

Nepraimtas apdorotas pienas išlieka tinkamas naudoti 120 dienų, o pažeidus pakuotę ir laikant šaldytuve, sugenda per 4 dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų