REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Šių laikų augintinių maisto industrija gali pasiūlyti kaip niekad platų asortimentą, kuris apima įvairiausios sudėties, formos, paskirties ir kilmės pašarus. Kiekvienas gamintojas turi išskirtinės linijos maistą augintiniams, deklaruodamas savo gaminį kaip pilnavertį, praturtintą visais reikalingais vitaminais, mikroelementais, aukščiausios kilmės baltymais bei riebalais.

Šių laikų augintinių maisto industrija gali pasiūlyti kaip niekad platų asortimentą, kuris apima įvairiausios sudėties, formos, paskirties ir kilmės pašarus. Kiekvienas gamintojas turi išskirtinės linijos maistą augintiniams, deklaruodamas savo gaminį kaip pilnavertį, praturtintą visais reikalingais vitaminais, mikroelementais, aukščiausios kilmės baltymais bei riebalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje milžiniškoje gyvūnų pašaro rinkoje sąlyginai neseniai atsirado naujas mitybos būdas, kuris vis dar yra laikomas alternatyva įprastiniams mitybos režimams. Tai yra mityba, kurios pagrindą sudaro gyvūninės kilmės produktai savo natūraliame pavidale – mėsa ir subproduktai (organai), kaulai, kiaušiniai, žuvis, nedidelė dalis nekrakmolingų daržovių. Galima išskirti du pagrindinius terminus, kurie geriausiai atspindi šią mitybą – tai RAW ir BARF. RAW yra traktuojamas kaip plėšrūno modelis, kuriame augalinių šaltinių naudojimas nėra pageidaujamas. BARF, savo ruožtu, nėra toks griežtas ir toleruoja nekrakmolingų daržovių vartojimą, nedidelę dalį vaisių bei uogų, taip pat ir kai kuriuos pieno produktus.

REKLAMA

Laukinės mitybos pozityvioji argumentacija remiasi tuo, jog mūsų naminiai augintiniai yra plėšrūnai, kurių evoliucinė raida vyko laukinėje gamtoje. Dėl šios priežasties jų idealioji dieta turėtų būti sudaryta iš grobio ir jo dalių, kitaip tariant – mėsos ir visko, kas su ja susiję, pirminėje jos formoje. Evoliucijos raidoje ši mitybos strategija leido plėšrūnams pritaikyti savo medžiagų apykaitą taip, kad jie galėtų optimaliai funkcionuoti vartodami didelius kiekius baltymų bei riebalų, o angliavandenių – minimalius.

REKLAMA
REKLAMA

Verta pabrėžti, kad ne visais atvejais yra naudingas angliavandenių deficito režimas. Pradinėje mitybos pakeitimo fazėje stebimi teigiami gyvūno savijautos pokyčiai, tačiau ilgainiui gali atsirasti nepageidaujamų simptomų arba netgi sveikatos sutrikimų. Dažnais atvejais praktikoje tai siejasi su baltymo pertekliumi ir riebalų bei angliavandenių trūkumu. Pastebėta, kad domestikuotų šunų fermento amilazės, kuris skaido krakmolą, koncentracija yra didesnė negu jų laukinių gentainių. Dėl šios priežasties RAW/BARF mityba turėtų būti individualizuota, remiantis ne tik bendraisiais dėsningumais, kuriuos matome laukinėse populiacijose, bet ir atsižvelgiant į kiekvieną individą ir jo išskirtinę fiziologinę būklę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo ši mityba galėtų padėti jūsų augintiniui?

Gyvūnui, kuris neturi sveikatos sutrikimų, individualizuota RAW/BARF mityba gali būti kaip idealus profilaktikos būdas ir ilgalaikė investicija į jo optimalią sveikatą. Jeigu jūsų gyvūnas turi sveikatos sutrikimų, priklausomai nuo jų sudėtingumo ir trukmės, šis mitybos būdas taip pat yra efektyvi sveikatos atkūrimo priemonė, tačiau pokyčiams gali prireikti daugiau laiko.

Kuo galima šerti?

„RAW ir BARF mitybos valgiaraštis yra pakankamai platus ir įvairus, tačiau svarbu nepasimesti toje įvairovėje ir nedaryti skubotų pakeitimų“, – sako veterinarijos klinikos Dr.Leo gydytojas Martynas Jermolajevas, kurio specializacija yra gyvūnų mityba.

REKLAMA

Leistinų ir rekomenduojamų produktų sąrašas:

Mėsa. Dažniausiai yra naudojama atrajojančių gyvūnų mėsa. Tinka – karvės, avys, ožkos, laukiniai gyvūnai, tokie, kaip elniai, stirnos, briedžiai. Vandens paukščiai: žąsys, antys. Vištiena taip pat galima naudoti. Svarbu atminti, kad mityboje turi būti tinkamas baltymų ir riebalų santykis, kuris priklauso ne tik nuo individualios gyvūno būklės, bet ir nuo jo rūšies.

* Raumenų mėsa;

* Širdis;

* Liežuvis;

* Vištienos skrandeliai (skilveliai);

* Plaučiai;

* Galvijų skrandžiai;

* Trachėja;

* Gerklos;

* Sausgyslės;

* Rekomendacinis kiekis mityboje: 70 proc.

Kaulai. Įvairūs žalios mitybos būdai reikalauja, kad mityboje tam tikrą jos dalį užimtų žali, mėsingi kaulai, turtingi dideliu jungiamojo audinio kiekiu ir aukščiausios kokybės baltymais. Tinkami kaulai, atsižvelgus į gyvūno dydį ir amžių yra saugūs vartoti. Kaulai yra nepakeičiama dalis žalioje mityboje, kurie yra organinio kalcio šaltinis ir padeda sukietinti išmatas bei kartu su tokiomis gyvūno dalimis kaip kailis, oda ir kremzlės gali pasitarnauti kaip ideali gyvūninės kilmės ląsteliena. Svarbu atkreipti dėmesį, jog kaulai turi būti vartojami žali, niekaip termiškai neapdoroti. Netinka kepti, virti ir džiovinti kaulai, kurie yra praradę drėgmę ir pakitusi kaulo vidinė struktūra lemia jų didelį trapumą ir skilinėjimą, kas kelia atitinkamą pavojų.

REKLAMA

Jeigu augintinis niekada nėra gavęs kaulų, pradedant juos įvesti į jo valgiaraštį, rekomenduojama kurį laiką stebėti, kaip vyksta kramtymo procesas. Tokia priežiūra reikalinga tam, kad galėtumėme tinkamai įvertinti augintinio galimybes ir įgūdį maitinantis kauline dalimi.

Kokie kaulai turėtų būti naudojami priklauso nuo gyvūno dydžio, kurį šersime:

* Mažų veislių šunys ir katės: visa putpelė, vištų sparneliai, ančių/vištų pėdos, ančių/vištų kakleliai;

* Vidutinių veislių šunys: vištų nugarėlės, ančių/vištų kakleliai, vištų ketvirčiai, kiaulės uodegos, ančių sparneliai;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Didelių veislių šunys: pilnas triušis, kalakuto nugarėlės bei pėdos, avies galva, kiaulės koja.

Rekomendacinis kiekis mityboje: 10 proc.

Subproduktai (organai). Organai yra pati maistingiausia gyvūno dalis. Mėsa (raumeninė dalis) ir kaulai neturi tiek daug koncentruotų, prieinamų maistinių medžiagų, kaip organai. Gyvūnų mėsoje, kurie buvo auginami organiniu būdu, šių vertingų maistinių medžiagų aptinkama daugiau, negu tų, kurie buvo šeriami grūdinėmis kultūromis.

Rekomenduojami organai šeriant RAW/BARF:

* Kepenys;

* Inkstai;

* Blužnis;

* Kasa;

* Smegenys;

* Reprodukciniai organai.

Rekomendacinis kiekis mityboje: 10 proc.

Daržovės/augalinė materija. Nors ir mėsėdžiai neturi „prigimtinio“ reikalavimo daržovėms, tačiau stebėjimai rodo, kad nedidelė dalis augalinės medžiagos egzistuoja laukiniame racione. Svarbiausias kriterijus – daržovės turi būti nekrakmolingos. Priklausomai nuo individualaus gyvūno būklės, augalai gali būti pateikiami žali, termiškai apdoroti arba fermentuoti. Kai kuriais atvejais žalia augalinė materija gali sukelti nepageidaujamus virškinamojo trakto simptomus, tačiau tai priklauso nuo gyvūno skrandžio ir žarnyno fukcijos pajėgumų. Vaisiai, uogos ir riešutai mėsėdžio mityboje sudaro labai minimalią dalį: apie 3 proc., taigi, dozavimas turi būti labai atsakingas. Riešutai ir sėklos yra virškinamos sunkiau, o uogos pasižymi didesniu greitai įsisavinamų angliavandenių kiekiu.

REKLAMA

* Brokolis;

* Špinatai;

* Salotų lapai;

* Lapinis kopūstas (kale);

* Agurkai;

* Moliūgas;

* Pomidoras;

* Cukinija;

* Morkos;

* Gražgarstė;

* Petražolės.

Rekomendacinis kiekis mityboje: 7 proc. daržovių, 3 proc. riešutų ir uogų.

Kiti produktai. Tai produktai, kurie savo kiekiu nesudaro mitybos pagrindo, tačiau yra ne mažiau svarbūs gyvūno sveikatai ir savijautai.

* Kiaušiniai: vištos, putpelės, žąsies, anties;

* Pieno produktai: kefyras, pasukos, varškė, grietinė, grietinėlė;

* Silkė, skumbrė, sardinė, upėtakis, lašiša, karpis, menkė. Kai kurios žuvys turi fermentą tiaminazę, kuris skaido tiamino molekulę ir gali sukelti tiamino trūkumą organizme. Dėl šios priežasties žuvis nėra būtina reguliariame valgiaraštyje.

Veterinarijos klinikoje Dr.Leo gyvūnams sudaromos individualios mitybos programos, augintinių šeimininkai apmokomi ir palaikomi visoje mitybos keitimo eigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų