REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Parodoje „Sveikatos dienos 2019“ draugija „Kauno Gyvastis“ kvietė kalbėtis apie organų donorystę. („Kauno Gyvastis“ archyvo nuotr.)
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pirmosiomis šio pavasario dienomis Kauno „Žalgirio“ arenoje į jau 11 kartą organizuojamą sveikatingumo, sveikos gyvensenos ir medicinos parodą „Sveikatos dienos 2019“ rinkosi visi, kam rūpi sveikata ir sveika gyvensena.

10
Skaityk lengvai

Pirmosiomis šio pavasario dienomis Kauno „Žalgirio“ arenoje į jau 11 kartą organizuojamą sveikatingumo, sveikos gyvensenos ir medicinos parodą „Sveikatos dienos 2019“ rinkosi visi, kam rūpi sveikata ir sveika gyvensena.

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Kasmet organizuojamoje parodoje galima susipažinti su sveikatos priežiūros, gydymo, reabilitacijos įstaigų teikiamomis paslaugomis, sveikatai ir sveikai gyvensenai skirtais gaminiais, produktais.

REKLAMA

Dalyviai buvo kviečiami neatlygintinai aukoti kraujo arenoje įsikūrusioje Kauno klinikų kraujo centro palapinėje. Donorų kraujo reikia nuolatos, jis reikalingas pacientams, patyrusiems sunkias traumas, nudegus, per operacijas, gimdyvėms, naujagimiams, sergantiems onkologinėmis ir kitomis ligomis.

Parodoje aktyviai dalyvauja ir pacientų organizacijos, jungiančios sergančius žmones. Jų dalyvavimo tikslas – ne tik padėti sergantiesiems, bet ir paskatinti žmones galvoti apie savo sveikatą, padėti atpažinti prasidedančios ligos simptomus.

REKLAMA
REKLAMA

Skatina kalbėtis apie donorystę

Kauno krašto nefrologinių ligonių draugija „Kauno Gyvastis“ buria pacientus, patyrusius inksto persodinimo operaciją, susidūrusius su organų donoryste. Dalyvaudama parodoje, draugija siekia lankytojus supažindinti su būdais, padedančiais išsaugoti inkstus. Ne dažnas žino, kad pirmasis požymis, galintis signalizuoti apie inkstų pažeidimą, yra padidėjęs kraujo spaudimas. Taip pat reikia atsiminti, kad inkstų, širdies ar plaučių nepakankamumas gali išsivystyti po persirgto gripo komplikacijos ar apsinuodijus vaistais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kauno Gyvasties“ nariai, siekdami atkreipti dėmesį į organų donorystę, demonstravo moksleivių piešinius donorystės tema, kvietė apie tai kalbėtis parodos lankytojus.

„Patyrę inksto persodinimo operaciją yra gyvasis organų donorystės prasmės įrodymas. Šių žmonių pokalbis su parodos lankytojais apie tai, kodėl apie savo sprendimą būti donoru reikia pasikalbėti su artimaisiais, nekelia abejonių“, – kalba „Kauno Gyvasties“ pirmininkė Irma Juodienė, 19 metų gyvenanti su dovanotu inkstu.

Sudėtingas ligas padeda įveikti kitų parama

Kasmet parodoje dalyvauja ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA). Net dvi parodos dienas vyko šios asociacijos organizuota konferencija „Onkologija ir aš“. Sergantiesiems asociacija teikia ne tik informaciją, bet ir dalija POLA korteles – jų turėtojams visoje Lietuvoje teikiama nemokama teisinė ir psichologinė pagalba, įvairios nuolaidos už prekes ir paslaugas.

REKLAMA

Šalia POLA stendo buvo įsikūrusi ir Kaune 11 metų veikianti moterų, sergančių onkologinėmis ligomis, draugija „Eivena“. Pasak šios draugijos narių, moteriai, išgirdusiai, kad serga onkologine liga, geriausią psichologinę pagalbą gali suteikti kitos moterys, jau praėjusios visą gydymosi kelią.

„Šalia kiekvienos iš mūsų buvo žmonės, mokę mus gyventi. Tik niekas nemokė, ką daryti, kai sužinojome, kad sergame vėžiu, kad mūsų laukia ilgas, sudėtingas ir varginantis gydymas. Sergančiai reikia visko: ir gydymo, ir bendravimo su tokiomis pačiomis ligonėmis. Tvirtai įrodyta – meilė ir kitų žmonių parama padeda pasveikti“, – pasakojo draugijos pirmininkė Dalia Barauskienė.

REKLAMA

„Aušvis“ – organizacija, kovojanti už sergančiųjų akromegalija ir kitomis retomis hipofizės ligomis gyvenimo kokybę, siekianti šviesti visuomenę apie ligą, ankstyvą diagnostiką, sveiką gyvenseną. „Reta liga gali būti nustatyta ir po dešimties metų nuo susirgimo pradžios. Retos ligos yra tikras iššūkis tiek medikams, tiek pacientams, nes jos pasireiškia įvairiais, net pačiais neįprasčiausiais simptomų deriniais“, – kalbėjo organizacijos vadovė Danutė Puchova.

Apie būdus įveikti ligą – meno kalba

Į Klaipėdoje veikiantį „Smalsučių“ klubą susibūrė šeimos, kuriose auga I tipo cukriniu diabetu sergantys vaikai. Klubo vadovai Ina ir Darius Juotkai buria mažųjų ligoniukų šeimas, kviečia juos aktyviai veiklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lankytojų dėmesį traukė parodos erdvėse eksponuota šio klubo socialinio-šviečiamojo fotoprojekto paroda „Stipresni už diabetą“, kuria siekiama plačiau skleisti žinią apie klastingą ir sudėtingą ligą – I tipo diabetą. Taip pat jaunuosius pacientus norima paskatinti užsiimti aktyvia fizine veikla ir sportu – tai veiksmingai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Parodoje „Sveikatos dienos 2019“ pirmą kartą Lietuvoje parodytas režisierės Aušros Žukaitės-Kupčiūnienės meno terapijos spektaklis „Nenugalimieji“, paremtas tikromis vėžiu sergančiųjų istorijomis ir išgyvenimais. Spektaklio tikslas – priversti susimąstyti apie gyvenimo vertybes, jų perskirstymą, į mums skirtus iššūkius ir aplinkybes pažvelgti kitomis akimis.

REKLAMA

Bendrystės galia

Susirgus ir išgirdus nemalonią diagnozę, kiekvieną ištinka šokas, skaudžius išgyvenimus patiria ir ligonio šeimos nariai, artimieji. Tokiomis akimirkomis labai svarbi bendrystė su tais, kurie visa tai patyrė – jie gali išklausyti, patarti, suteikti vilties. Gydo ne vien vaistai, bet ir laiku ir tinkamai pasakytas žodis.

Medikai, suprasdami pacientų organizacijų teikiamą naudą ligoniams, bendradarbiauja su organizacijomis, savo pacientams rekomenduoja prie jų prisijungti. Šiose organizacijose žmonės gauna psichologinę pagalbą, kuri labai svarbi gydantis, gauna ir žinių, kurios padeda geriau pažinti ir įveikti savo ligą.

REKLAMA

Organizacijos nuolat ieško iniciatyvių, geranoriškų savanorių, norinčių ir galinčių savo energija ir įgūdžiais prisidėti prie jų veiklos.

Straipsnio autorė: Aušra Degutytė

Ar dalyvautumėte negalią turinčių žmonių protesto renginyje?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, būtinai dalyvaučiau;
Nežinau, priklauso nuo aplinkybių;
Nedalyvaučiau, man tai neaktualu.
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar dalyvautumėte negalią turinčių žmonių protesto renginyje?
Taip, būtinai dalyvaučiau;
59.7%
Nežinau, priklauso nuo aplinkybių;
30.3%
Nedalyvaučiau, man tai neaktualu.
10%
Balsavo: 360
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų