REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Kūdikis ligoninėje (nuotr. 123rf.com)

Skarlatina – tai labai užkrečiama bakterinė infekcija, dėl kurios atsiranda rausvai raudonas bėrimas. Tėvai raginami patikrinti vaikus, kadangi Didžiojoje Britanijoje labai padaugėjo užsikrėtimo atvejų, rašoma dailystar.co.uk.

21

Skarlatina – tai labai užkrečiama bakterinė infekcija, dėl kurios atsiranda rausvai raudonas bėrimas. Tėvai raginami patikrinti vaikus, kadangi Didžiojoje Britanijoje labai padaugėjo užsikrėtimo atvejų, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA

Skarlatina dažniausiai suserga vaikai nuo dviejų iki aštuonerių metų. Vis dėlto šia bakterine infekcija užsikrėsti gali ir bet kokio amžiaus suaugusieji.

Ši liga buvo labai paplitusi devynioliktame amžiuje ir laikoma mirtina. Laimei, geresnių higienos sąlygų ir antibiotikų dėka nuo skarlatinos šiais laikais nebemirštama.

Neseniai „Public Health England“ atliktas tyrimas parodė, kad iki 2018 metų rugsėjo buvo pranešta apie 6 316 skarlatinos atvejus.

Nerimą kelia tai, kad vien praėjusią savaitę jų buvo 409. Sveikatos apsaugos įstaigos ragina tėvus stebėti, ar vaikams nepasireiškia ligai būdingi simptomai.

REKLAMA
REKLAMA

Kokie yra skarlatinos simptomai?

Skarlatina – tai bakterinė liga, kurią sukelia Streptococcus pyogenes bakterijos, kurių randama ant odos ir gerklėje. Paprastai simptomai pasireiškia užsikrėtimo savaitę.

REKLAMA

Pirmieji požymiai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį – gerklės skausmas, galvos skausmas ir karščiavimas (virš 38 °C) bei ištinusios kaklo liaukos.

Ši bakterinė infekcija sukelia nemalonų rausvai raudoną bėrimą dėmėmis – dėl jo oda tampa kaip švitrinis popierius.

Su šia infekcija taip pat siejamas „braškinis liežuvis“ – kai ant liežuvio atsiranda baltų apnašų.

Bėrimas gali pasireikšti ne tik ant liežuvio, bet ir ant krūtinės ir pilvo, o po to išplisti ir į kitas kūno dalis.

Iš pradžių gali būti išberti nedideli kūno plotai, o vėliau rausvai raudonos dėmės gali imti jungtis ir padengti didžiąją kūno dalį.

REKLAMA
REKLAMA

Nemalonus bėrimas paprastai neatsiranda ant veido, bet dėl ligos gali labai parausti skruostai. Bėrimas paprastai išnyksta po dviejų – septynių dienų, bet liežuvio tinimas gali nepraeiti dar kurį laiką.

Kiti simptomai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra pykinimas, vėmimas, drebulys, gerklės skausmas ir pilvo skausmai.

Kaip užsikrečiama skarlatina?

Devynioliktame amžiuje skarlatinos buvo labai bijoma, nes ja labai greitai užsikrečiama. Šią infekcinę ligą galima pasigauti įkvėpus bakterijų, kurių yra lašeliuose, sklindančiuose oru nusičiaudėjus ar nusikosėjus infekuotam žmogui.

Skarlatina taip pat užsikrečiama palietus streptokoko odos infekciją, pavyzdžiui, pūlinelinę, turinčio žmogaus odą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkratas greitai sklinda dalijantis tuo pačiu rankšluosčiu, drabužiais ir patalyne, naudojantis tuo pačiu tualetu ar vonia.

Deja, liga taip pat galima užsikrėsti nuo liga nesergančių bakterijos nešiotojų – tai žmonės, kurie nešioja bakterijas ant odos, nors ir neturi jokių simptomų.

Tai paprastai nutinka darželiuose ir mokyklose, kur vaikai laiką leidžia kartu.

Kaip užkirsti kelią skarlatinos plitimui

Jei jūsų vaikas serga skarlatina, tolesniam ligos plitimui kelią užkirsite neleisdami vaiko į darželį ar mokyklą. Vaikas į darželį ar mokyklą neturėtų grįžti mažiausiai 24 valandas po gydymo pradžios.

Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems reikėtų kosint ar čiaudint prisidengti burną ir dažnai muilu ir vandeniu plautis rankas.

REKLAMA

Reikėtų vengti naudotis tais pačiais puodeliai, stiklinėmis, drabužiais ir pan.

Kaip gydoma skarlatina?

Anksčiau skarlatina buvo mirtina liga, bet šiuolaikinės medicinos dėka taip daugiau nebenutinka. Skarlatina yra lengvai išgydoma antibiotikais, o simptomai paprastai praeina per porą savaičių.

Šiuo laikotarpiu liga sergantis suaugusysis ar vaikas turėtų ilsėtis, gerti daug skysčių ir skausmą malšinti paracetamoliu.

Komplikacijų pasitaiko retai, bet tai gali būti ausų infekcijos, gerklės abscesai, plaučių uždegimas, meningitas ar reumatinis karščiavimas.

Jei manote, kad jūsų vaikas serga skarlatina, nedelsdami kreipkitės į šeimos gydytoją. Gydytoja patars, kaip geriausia gydytis ir kokių priemonių imtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų