REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anksčiau druska turėjo valiutos vertę, slavų tautose vis dar išlikęs paprotys pasitikti svečius su duona ir druska, tačiau šiais laikais gyvename jos pertekliuje.

Anksčiau druska turėjo valiutos vertę, slavų tautose vis dar išlikęs paprotys pasitikti svečius su duona ir druska, tačiau šiais laikais gyvename jos pertekliuje.

REKLAMA

Konferencijoje „Sveikata visose politikose“ dalyvavęs prof. dr. Marius Miglinas atskleidė, kokį pavojų mūsų organizmui gali sukelti per didelis druskos kiekio suvartojimas.

Pasak profesoriaus, Lietuvoje niekada nėra tirtas druskos ir jodo suvartojimo kiekis ir kokia šių medžiagų žala mūsų organizmui: „Druskos suvartojimas siejamas su padidėjusiu spaudimu, 40 procentų pasaulio populiacijos turi padidėjusį kraujospūdį, Lietuvoje šis procentas taip pat didelis.“

Padidėjus kraujospūdžiui yra rekomenduojama mažinti druskos vartojimą: „Pradėti gydyti padidėjusį kraujospūdį reikia ne nuo vaistų, o pakeisti gyvenimo būdą, pirmiausia riboti druskos vartojimą.“

REKLAMA
REKLAMA

Be žalos sveikatai, M. Miglino teigimu, rekomenduojamas suvartoti druskos kiekis yra vienas arbatinis šaukštelis, tai yra 5 gramai per dieną.

Internete galima rasti ir kontraversiškos informacijos, anot profesoriaus, nemažai straipsnių teigia, kad druskos reikia vartoti dar daugiau: „Tokia neteisinga informacija yra dėl to, kad nėra tikslingų duomenų. Moksliškai metodologiškai druskos suvartojimas ir išvados turi būti grindžiamos tik gerai atlikus tyrimą. Aukštos kokybės tyrimai nemažai kainuoja, norint įvertinti, kiek populiacija suvartoja druskos.“

REKLAMA

Pasaulio Sveikatos Organizacija siekia sumažinti druskos suvartojimą iki 30 procentų: „Per didelis druskos vartojimas gali sukelti skrandžio vėžio susirgimo riziką, osteoporozę, gali veikti inkstus ir širdį, bet labiausiai druska veikia per padidėjusį kraujo spaudimą ir taip veda link kardiovoskulinės mirties.“

Net ir žinodami, kad per didelis druskos kiekis kenkia, nelabai galime rinktis. 75-80 procentų druskos jau yra paruoštuose produktuose, duonoje, pieno ar mėsos produktuose.

Toks didelis druskos kiekis apdorotame ir perdirbtame maiste atneša pelno pramonei, tačiau ne naudą sveikatai. Padėti pasirinkti tinkamus produktus gali maisto produktų žymėjimas, natūralių produktų pasirinkimas, sveika mityba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų