REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Algirdas Utkus (tv3.lt fotomontažas)

Alkoholio vartojimą medicininiais tikslais aprašė seniausi pasaulio gydytojai, taip pat iki šiol dar kartais yra dalijami patarimai besilaukiančioms mamoms „pasigydyti“ šaukštu alkoholio.

38

Alkoholio vartojimą medicininiais tikslais aprašė seniausi pasaulio gydytojai, taip pat iki šiol dar kartais yra dalijami patarimai besilaukiančioms mamoms „pasigydyti“ šaukštu alkoholio.

REKLAMA

Konferencijoje „Sveikata visose politikose“ dalyvavęs prof. dr. Algirdas Utkus turėjo itin griežtą požiūrį – nė viena moteris prieš nėštumą, nėštumo metu ir maitindama krūtimi negali vartoti nė lašo alkoholio, kitaip pasekmės gali būti skausmingos.

Žala vaisiui

A. Utkaus teigimu, tik 1,9 procentų Lietuvos gyventojų teigia, kad jų aplinkoje alkoholis nėra vartojamas. Pasak tyrimų, 1 iš 10 besilaukiančių moterų vartoja alkoholį.

Lietuvoje, pagal 2017 metų tyrimus, 3 procentai moterų vartojo alkoholį paskutinėmis nėštumo savaitėmis, net 0,15 procentų moterų vartojo alkoholį dideliais kiekiais.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu nėštumo laikotarpiu moteris vartoja alkoholį, pasekmės gali būti baisios: „Vartojant alkoholį galimi neigiami vaisiaus pažeidimai, kaip vaisiaus alkoholinis sindromas, raidos defektai vidaus organuose, centrinės nervų sistemos pažeidimai, neurologinės raidos sutrikimai ar elgesio sutrikimai.“

REKLAMA

Kad nėščia moteris vartojo alkoholį, gali parodyti ir vaisiaus išorės pokyčiai: „Šie pokyčiai geriausiai matomi veide, tai yra ta sritis, kurioje yra daugiausiai matomų nukrypimų nuo normos. Dėl pernelyg didelio ar ilgalaikio alkoholio vartojimo nėštumo metu dažniausiai konstatuojamas vaisiaus alkoholinis sindromas.

Vaisiaus alkoholiniam sindromui yra būdingi išskirtiniai veido bruožai: sutrumpėję akių plyšiai, įdubusi nosies nugarėlė, pailgėjęs atstumas tarp nosies ir viršutinės lūpos, dažniausiai šį sindromą turintys žmonės turi ploną ir siaurą viršutinę lūpą.“

REKLAMA
REKLAMA

Kas nutinka išgėrus alkoholio?

Pasak daktaro, vaisiaus alkoholiniam sindromui būdingi nagų vystymosi defektai, gali būti neišsivystę visi nagai. Taip pat vaikai turi menką dėmesio koncentraciją, mokymosi sunkumų, kalbos ar klausos sutrikimų, hiperaktyvumą. 

A. Utkus pasakojo, kad išgėrus alkoholio per 30 minučių šis rezorbuojamas į motinos kraują, pereina placentą ir patenka į vaisiaus kraujotaką, audinius, bei vaisiaus vandenis: „Vaisius nuryja vaisiaus vandenis, kurie supa jį, ir jeigu juose yra alkoholio, su kiekvienu gurkšniu vaisius gauna papildomą alkoholio dozę.“

Šio įgimto sindromo galima išvengti, jei motina visiškai nevartos alkoholio nėštumo metu. Jautriausias laikas vaiko alkoholiniam sindromui yra nuo 3 iki 10 savaitės po apvaisinimo, tačiau vaisiaus smegenys yra jautrios visą nėštumo laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų