REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ar žinote, su kokia sveikatos problema dažniausiai susiduria augintiniai? Ne, tai ne alergijos, inkstų ar kepenų problemos, ne peršalimai, traumos, užsikrėtimai parazitais. Gyvūnus, kaip ir žmones, šiais laikais dažniausiai kankina nutukimas ir anstvoris. Su šia problema susiduria daugiau kaip pusė augintinių – tiek kačių, tiek šunų.

Ar žinote, su kokia sveikatos problema dažniausiai susiduria augintiniai? Ne, tai ne alergijos, inkstų ar kepenų problemos, ne peršalimai, traumos, užsikrėtimai parazitais. Gyvūnus, kaip ir žmones, šiais laikais dažniausiai kankina nutukimas ir anstvoris. Su šia problema susiduria daugiau kaip pusė augintinių – tiek kačių, tiek šunų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat tai dažna problema ir įvairiems, itin vaikų mėgstamiems, graužikams – žiurkėnams, jūrų kiaulytėms, žiurkėms. Visi šeimininkai besąlygiškai myli savo augintinius ir nori jiems geriausio – dažnai lepina skanėstais, konservais, negaili ir kąsnelių iš savo lėkštės. Besaikis lepinimas maistu – tikrai ne pati geriausia meilės gyvūnui išraiška, be to – žalinga mylimo augintinio sveikatai.

REKLAMA

Apie augintinių antsvorio ir nutukimo pavojus pasakoja veterinarijos gydytoja Urtė Barbora Liutkevičiūtė.

Kokios problemos gresia?

Sąnarių ligos

Viena iš opiausių problemų – įvairios sąnarių ligos, dažniau pasireiškiančios didesnių veislių šunims ar itin stipriai nutukusiems gyvūnams. Natūralu, jog dėl antsvorio sąnariams tenka didesnis krūvis, greičiau dėvisi kremzlės, gali sumažėti sąnarinio skysčio. Gyvūnams, kenčiantiems dėl artrito, dažnesnės ir traumos – būtent dėl apsunkinto ir skausmingo judėjimo. Numetus papildomą svorį, sąnarių bėdos paprastai tampa lengvai išgydomos ir kontroliuojamos.

REKLAMA
REKLAMA

Diabetas

Neretai antsvorį turintys gyvūnai yra šeriami nepilnaverčiu, daug grūdinių kultūrų sudėtyje turinčiu pašaru (namuose pagamintomis košėmis, prastos kokybės sausu maistu), šių dviejų faktorių pasekmė ne kas kita, o diabetas. Gyvūnai serga diabetu dažniau, nei galime įsivaizduoti – daugeliu atveju ankstyvos ligos stadijos sunkiai pastebimos, tad kreipiamasi į veterinarijos gydytojus pakankamai vėlai.

Sergantiems diabetu gyvūnams, priklausomai nuo ligos tipo ir būklės, gali būti skiriami injekciniai insulino preparatai bei rekomenduojama kasdien mažiausiai vieną kartą matuoti gliukozės kiekį kraujyje. Žmogus gali suprasti savo diagnozę ir su ja susitaikyti, iškęsti rutinines procedūras, tačiau gyvūnui tai gali būti baisi patirtis, su kuria teks susidurti kasdien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kepenų veiklos sutrikimai

Katėms dėl nutukimo dažnai suriebėja ir pradeda nepakankamai funkcionuoti kepenys – atsiranda dažnas vėmimas, vangumas, o ūmiose stadijose gali būti pageltusios gleivinės ir net oda. Patikrinti kepenų veiklą galima veterinarijos klinikoje atlikus kraujo tyrimą. Laiku nustačius kepenų veiklos sutrikimus ir pašalinus priežastis, šio organo veikla atsistato gana greitai ir sėkmingai, kadangi kepenys –vienas iš greičiausiai regeneruojančių organų. Kepenų veiklos sutrikimai, esant antsvoriui neretai pasitaiko ir šunims, tad jei pastebite, jog gyvūnas jau kurį laiką vangesnis nei įprastai, o gal net kartkartėmis pavemia – vertėtų sunerimti ir užsiregistruoti apžiūrai.

REKLAMA

Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos

Dar viena ilgalaikio nutukimo pasekmė – širdies veiklos bei kraujagyslių sistemos sutrikimai. Kaip ir žmonėms, taip ir gyvūnams maitinantis per daug riebiu, netinkamu maistu bei nepakankamai judant – silpsta širdies raumuo, kraujagyslių sieneles padengia bei jų spindį siaurina cholesterolio sankaupos. Dėl pastarosios priežasties prastai aprūpinamiems krauju organams gali kilti nemenka grėsmė. Gyvūnai tampa liūdnesni, apatiški, nepakelia didesnio fizinio krūvio. Dažnas širdies problemų pirminis simptomas – kosulys. Jis pasireiškia po ilgesnių pasivaikščiojimų, lipimo laiptais, o sustiprėjęs gali sudirginti gerklas ir net sukelti vėmimą. Tokie simptomai dažnam šeimininkui lengvai supainiojami su virškinimo ar kvėpavimo sistemų sutrikimais, tačiau neretai problema slypi giliau.

REKLAMA

Teisingi įpročiai ir patarimai sveikam gyvenimo būdui

Normuokite pašarą

Nesvarbu ar šeriate savo gyvūną pirktu pašaru, ar namuose gamintu – nustatykite dienos normą. Ant pašarų pakuočių visada rasite informacinę lentelę su pašaro dienos normos rekomendacijomis pagal gyvūno svorį. Atkreipkite dėmesį į tai, kad jei gyvūnas turi antsvorio, reikėtų dienos normą skaičiuoti ne pagal esamą, o pagal pageidaujamą svorį bei rinktis minimalų pašaro kiekį pageidaujamam svoriui. DR Leo veterinarijos specialistai svorio metimui rekomenduoja rinktis TROVET Weight&Diabetic gydomąjį pašarą, kadangi jame gausu skaidulų, kurios išbrinkusios virškinamajame trakte suteikia sotumo jausmą gyvūnui, tuo pačiu šis pašaras turi itin mažą riebalų kiekį ir gyvūnai greitai bei sveikai numeta nepageidaujamą svorį. Jei į racioną įtraukiate ir kitų maisto formų: mėsos, konservų, skanėstų, atitinkamai sumažinkite pagrindinio pašaro normas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau judėjimo

Užtikrinkite, kad gyvūnas gautų pakankamai fizinio krūvio. Su šunimis vaikščiokite lauke ilgesnį laiką. Jei šuo labai nutukęs ir jam sunku judėti, eikite lėtai, tačiau vaikščiokite ilgesnį laiką ar kelis kartus per dieną. Esant nedideliam svorio padidėjimui, dažniau galite užsiimti su gyvūnu ir aktyvesne veikla: pabėgioti, pažaisti mėtant žaislus į tolį. Nevaikštančias į lauką kates priversti judėti kiek sudėtingiau, tačiau tam gali pasitarnauti mėgstami žaislai ar specialiai tam skirti žaislai.

Ar galima skanėstų?

Būtent gyvūnai, kurie dažnai gauna skanėstų ar maisto nuo stalo ir būna nutukę ar turintys svorio problemų, tačiau pasirinkus tinkamą skanėstų davimo būdą, jais galėsite lepinti augintinį ir svorio metimo metu. Jei dresuojate šunį ir tenka jį skatinti ne kartą per dieną, vietoj skanėstų naudokite kasdienio sauso pašaro granules, paimtas iš atsvertos dienos normos. Tokiu būdu užtikrinsite, kad šuo negaus papildomų kalorijų ir galėsite kiek reikalinga apdovanoti skaniu kąsneliu. Jei, visgi, naudojate skanėstus ar norite palepinti augintinį –padalinkite skanėstą į keletą dalių ir duokite po truputį. Skanėstai turėtų sudaryti mažiau nei 10 proc. suėdamo pašaro per dieną.

Jei įtariate, kad jūsų gyvūnas turi antsvorio ar yra nutukęs – pasikonsultuokite su specialistais. Veterinarijos klinikoje DR Leo teikiame konsultacijas augintinių mitybos klausimais, sudarome mitybos planus, supažindiname su RAW mityba ir sudarome mitybos keitimo planus skirtus būtent jūsų augintiniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų