REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Policija (asociatyvi nuotr.)

Moterys, prieš kurias smurtauja vyrai, neretai vis dar sulaukia klausimų „už ką gavai?“ Tačiau ar tikrai yra priežasčių, dėl kurių vyras galėtų pakelti ranką prieš moterį ir kodėl vis dar gajus stereotipas, kad smurtas vyksta tik žemesnio išsilavinimo, prastesnę ekonominę padėtį užimančiose asocialiose šeimose?

3

Moterys, prieš kurias smurtauja vyrai, neretai vis dar sulaukia klausimų „už ką gavai?“ Tačiau ar tikrai yra priežasčių, dėl kurių vyras galėtų pakelti ranką prieš moterį ir kodėl vis dar gajus stereotipas, kad smurtas vyksta tik žemesnio išsilavinimo, prastesnę ekonominę padėtį užimančiose asocialiose šeimose?

REKLAMA

Apie tai, kaip smurtaujama garsiose šeimose, kurios apie tikrą ir neišgalvotą meilę nuolat kalba televizijos laidose, tv3.lt papasakojo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Mintautė Jurkutė.

Smurtas garsiose šeimose

Vos prieš kelias savaites Lietuvoje tapo pasiekiama naujai sukurta interneto platforma moterysmoterims.lt, kurioje smurtą patiriančios moterys yra raginamos anonimiškai ir visiškai saugiai dalintis savo patirtimi, papasakoti savo istorijas bei su panašaus likimo moterimis kalbėtis apie tai, kokį smurtą patiria ir kur galėtų kreiptis bei sulaukti reikalingos pagalbos.

M. Jurkutė sako, kad į forumą rašo ne tik moterys, kurios, galėtų atrodyti, gyvena ekonomiškai žemesniu lygiu, tačiau ir tos, kurių gyvenimas – apsuptas prabangos, blizgesio ir net žurnalistų dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

„Smurtas neturi socialinio veido ir tai nėra ekonomiškai prasčiau gyvenančių šeimų reikalas. Net nebūtinai alkoholis yra susijęs su šiomis problemomis“, – kalba M. Jurkutė.

REKLAMA

Moteris laikoma uždaryta

Ji papasakojo itin skaudžią ir graudžią garsios lietuvių šeimos istoriją, kurioje smurtas moterį su vaikais lydėjo kone kiekviename žingsnyje, tačiau ji buvo bejėgė ką nors pakeisti.

„Didysis tokių istorijų pavojus yra tai, kad niekas iš šalies negalėtų pagalvoti, kad gražioje ir turtingoje šeimoje galėtų dėtis negeri dalykai.

Žinau šeimą, kuri gyvena itin dideliame ir prabangiame name, vairuoja naujausią automobilį, vaikai gali didžiuotis naujutėliais telefonais.

Moteris papasakojo, kad ekonominė gerovė šioje šeimoje yra puiki. Prabangą visai šeimai sukuria vyras, o moteriai dirbti – neleidžiama, ji nuolat sulaukia vyro raginimų būti namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pati moteris nori išeiti į aplinką, bendrauti su žmonėmis, net norėtų pabėgti nuo vyro, tačiau negali, nes neturi nei pajamų, nei galimybių to padaryti“, – pasakoja M. Jurkutė.

Kalbėti – tik su leidimu

Tokiais atvejais, pabrėžia ji, net ir smurtaujantį vyrą palikti sunku ne tik dėl to, kad vis dar jauti ir puoselėji jam šiltus jausmus, bet ir dėl to, kad nėra kur eiti.

„Smurtaujantys vyrai paprastai žmoną ir vaikus kontroliuoja“, – kalba pašnekovė ir priduria, kad neretai tai yra itin garsios ir žinomos šeimos, atpažįstamos iš žurnalų viršelių.

M. Jurkutė dalijasi dar viena itin baugia garsios poros istorija. „Vyras, žmona ir vaikai gyvena apsupti prabangos, tačiau moteriai liepta „žinoti savo vietą“, mokėti priimti svečius, su jais bendrauti, tačiau ji yra tiek vyro išdresiruota, kad namuose kalbėti gali tik gavusi atskirą leidimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras duoda ženklą, sėdėdamas prie vakarienės stalo, kada žmona gali kažką pasakyti, kokiomis temomis gali šnekėti. 

Šeima per kelerius metus aiškiai žinojo, kada reikia patylėti, nes, pasakius tam tikrus žodžius, prasidėtų tiesioginė agresija, nukreipta į ją pačią arba vaikus“, – kalba pašnekovė.

Užmušė šunį šeimos akivaizdoje 

M. Jurkutė pasidalijo ir dar viena šiurpia istorija, kurią girdėjo iš moters, kuri kreipėsi pagalbos: „Vyras, visos šeimos akivaizdoje, vilkšuniui nukirto galvą.

Tai buvo galios parodymas ir priminimas, kad taip būna ir gali nutikti, jeigu būtų pasipriešinta vyro galiai“, – sako M. Jurkutė.

REKLAMA

Pagalbos platforma

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, partnerio smurtą artimoje aplinkoje yra patyrusi bent 1 iš 3 moterų, tačiau joms išdrįsus apie tai prabilti, dalis visuomenės tokią žinią pasitinka kaltinimais – „ką jam pasakei?“, „pati kalta“, atskleidė 2018 m. pristatytas Žmogaus teisių stebėjimo instituto tyrimas.

Siekiant paskatinti moteris prabilti ir ieškoti pagalbos, nebijant galimų išankstinių nuostatų ir neigiamų reakcijų, Lietuvoje pradeda veikti pirmasis virtualus smurtą patiriančių moterų savitarpio pagalbos forumas MoterysMoterims.lt.

Forume smurtą patyrusios moterys galės ne tik dalintis asmeninėmis istorijomis ir patirtimis, kaip jos atpažino partnerio smurtą, kaip ištrūko iš tokių santykių, kaip pasikeitė gyvenimas iš jų išėjus, kas padėjo vėl atsistoti ant kojų, bet ir suteikti praktinių patarimų, kur kreiptis ir kaip bendrauti su pagalbą teikiančiomis institucijomis arba ką svarbu žinoti apie laikiną gyvenimą krizių centre ir pan.

REKLAMA

Moterys, įtariančios, kad prieš jas taikomas psichologinis, ekonominis, seksualinis ar fizinis smurtas, forume galės rasti naudingą informaciją, padėsiančią užduoti sau kontrolinius klausimus ir įvertinti situaciją.

„Forumas bus vieta, kurioje moterys galės jaustis saugios, dalintis patirtimi, patarimais, gauti palaikymą, kurio galbūt kasdienybėje stinga.

Smurtą patyrusių bei iš smurto aplinkos išėjusių moterų patirtis yra neįkainojama kitoms moterims – toms, kurios galbūt šiuo metu dvejoja, nepasitiki savo jėgomis, kaltina save“, - sako lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Reportažą apie smurtą patiriančias moteris ir tai, kur kreiptis patyrus smurtą, žiūrėkite čia: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų