REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Omanas
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pastarąjį kartą Omanas per visą pasaulį nuskambėjo prieš nepilnus metus, kai 2018-ųjų balandžio 20-ąją sostinės Maskato viešbutyje buvo rastas didžėjaus Avicii kūnas be gyvybės ženklų. Bet ši žinia apie iš gyvenimo pasitraukti nusprendusią žvaigždę – tik informacinis atsitiktinumas.

14

Pastarąjį kartą Omanas per visą pasaulį nuskambėjo prieš nepilnus metus, kai 2018-ųjų balandžio 20-ąją sostinės Maskato viešbutyje buvo rastas didžėjaus Avicii kūnas be gyvybės ženklų. Bet ši žinia apie iš gyvenimo pasitraukti nusprendusią žvaigždę – tik informacinis atsitiktinumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu kur kas akivaizdesnis pasaulio žiniasklaidos siekis pristatyti Omaną kaip kylančią tarptautinio turizmo žvaigždę.

REKLAMA

Saugi šalis norintiems ramaus poilsio gamtoje

Naujausią reportažą parengė JAV savaitinė televizijos laida „This is America and the World“: sausio mėnesį buvo pristatytas beveik pusės valandos filmas apie Omaną. Po kelių įvadinių sakinių ir kadrų, skirtų su geografija susipykusiems žiūrovams, filmo kūrėjai deklaruoja, jog turizmo srityje Omanas sparčiai tampa vienu iš įdomiausių naujų atradimų.

Filme net kelis kartus pakartojama, kad Omanas – saugi šalis. Tai suprantama, turint galvoje, kad Omano kaimynystėje esantis Jemenas jau kelerius metus kenčia nuo pilietinio karo, o kitoje Ormūzo sąsiaurio pusėje plytintis Iranas, nors netiesiogiai, kariauja su Izraeliu ir Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Omanas – tiems, kas nori kitokių atostogų: ramaus poilsio su gamta, neįtikėtinai draugiškais žmonėmis ir arabišku gyvenimo prieskoniu. Tokią nuomonę išsakęs vieno sostinės viešbučio vadovas omaniečių geranoriškumą iliustravo konkrečiais pavyzdžiais: turistai, palikę mobiliuosius telefonus arba pinigines taksi automobiliuose ir viešbučiuose, daugybę kartų atgaudavo savo daiktus, nes tuo pasirūpindavo taksi vairuotojai arba viešbučių personalas.

Kitą pavyzdį pateikė turistus iš užsienio automobiliu vežiojantis omanietis gidas. Pakelėje pamatęs turistų porelę ir du šalia paguldytus dviračius, jis sustojo ir paklausė: „Kas nutiko? Gal reikia pagalbos?“ Turistai atsakė, kad viskas tvarkoje, jie tik ilsisi. Ir pridūrė: „Iki jūsų jau buvo sustoję penki automobiliai, visi klausė to paties.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur auga omanietiškos datulės, jei šalyje nėra medžių?

Dienraštis „The Daily Telegraph“ rašo, kad Omanas turistams siūlo „nemirtingo paveldo ir šiuolaikinio gyvenimo“ derinį, dėl to iš šalies keliautojai išsiveža nepamirštamų įspūdžių. Iš ryto aplankykite tradicinį rytietišką turgų, o vakare – Karališkąją operą, siūlo dienraštis. Daugybė įdomybių laukia išvažiavus į gamtą: galima keliauti pėsčiomis įspūdingais kalnų slėniais, galim nardyti, žvejoti, plaukioti banglentėmis, landžioti po urvus arba tiesiog kaitintis paplūdimyje. Ypatingas potyris – išvyka į dykumą, kurią dienraštis vadina „viena vaizdingiausių pasaulyje.“

REKLAMA

Pasitaiko ir keistų klaidų. Ankstesnės to paties dienraščio publikacijos antraštė tvirtina, kad Omanas – tai šalis, kurioje neauga medžiai. Reaguodami į šį teiginį komentatoriai internete išsyk prirašė dešimtis kandžių pastabų, klausdami kaip tuomet Omane auginamos datulės ir kokiu būdu gaunama bosvelijų derva, virstanti visame pasaulyje garsiais smilkalais – frankinsensu.

Kraštas, kurį būtina pamatyti

Omaniečiams, reikia manyti, daug džiaugsmo ir pasididžiavimo savo tėvyne padovanojo šių metų sausio antroji, kai JAV televizijos kanalas CNN paskelbė devyniolika pasaulio regionų, kuriuos rekomenduojama aplankyti 2019 metais. Omane, CNN požiūriu, ryškiausias objektas yra dykuma – vadinamoji „Tuščioji teritorija“ šalies pietuose, pasienyje su Saudo Arabija. Didžiulių raudonų plytų spalvos kopų nuotrauką lydi lakoniškas prierašas: „Tai didžiausia pasaulyje smėlio dykuma. O nuvykus į paplūdimį galima džiaugtis jūra, kurioje knibžda delfinų ir vėžlių.“

REKLAMA

Panašiai pagerbė Omaną ir žurnalas „National Geographic“, įtraukęs šalį į 28 rekomenduojamų aplankyti vietovių sąrašą. Be to, žurnale publikuotas didžiulis rašinys apie Arabijos ristūnus – Omane auginamus labai vertingus žirgus. Tekstas, kaip žurnalui būdinga, labai gyvas ir pateikia daugybę įdomių detalių.

Omanas pateko ir į žurnalą „The Vogue“. Žurnalo leidėjų nuomone, vienas iš atsakymų į klausimą „Kur važiuoti 2019 metais?“ turėtų būti akivaizdus – į Omaną. Ne veltui į šią šalį vykstančių turistų skaičius jau kelis metus iš eilės auga vidutiniškai po 20 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią šalį į privalomų aplankyti vietovių sąrašą „Vogue“ įtraukė dar 2016 metais. „Kuo ji ypatinga? Švytinčiais baltais pastatais, išdabintomis mečetėmis ir šurmuliuojančiais turgumis.“

Neutrali erdvė diplomatiniams ryšiams

Vienas didžiausių Omano dienraščių „Times of Oman“ rašo apie išskirtinį Omano vaidmenį šiandienos Arabų pasaulyje: tai ramybės oazė, aplink siaučiant karams ir neramumams. Omanas kaip įmanoma stengiasi išnaudoti šią situaciją, ypač diplomatinių santykių plotmėje: net nesutaikomų priešų – Irano ir Izraelio – atstovai siekia Omano tarpininkavimo, kai prireikia sukurti neviešą keitimosi informacija kanalą.

REKLAMA

„Esama daugybės istorinių priežasčių, dėl kurių Omanas laikytinas Arabų pasaulio Šveicarija“, – rašoma dienraštyje. „Apsuptam didesnių ir galingesnių kaimynų, bet visuomet pabrėžiančiam savo nepriklausomybę, istoriškai Omanui pavykdavo laikytis savo politinės linijos. Šimtmečiais jis tapdavo tiltu, mėginančiu sujungti skirtingus požiūrius, ir neutralia susitikimų vieta konfliktuojančioms šalims.“

Ketvirtasis pasirodymas Vilniaus knygų mugėje

Nuo ketvirtadienio ryto iki sekmadienio vakaro Omanas – jau ketvirtąjį kartą – prisistatys Vilniaus knygų mugės svečiams. Dideliame spalvingame stende, dekoruotame tradiciniais arabiškais motyvais ir viliojančiame smilkalų aromatais, lankytojai bus vaišinami datulėmis ir kava, o apie Omaną pasakos keli iš šios šalies atvykę žmonės.

REKLAMA

Be to, šįmet bus galima išgirsti ir pamatyti „tiesioginių liudininkų“ įspūdžius apie Omaną.

Menininkas Mariusz Oszustowicz demonstruos Omano pristatymo programą, jungiančią fotografiją, muziką, pasakojimus ir smilkalų aromatą. Mintis sukurti tokią programą jam kilo Omane praleidus du mėnesius.

Keliautoja Eglė Likaitė pastaruoju metu į Omaną skraido po kelis kartus per metus – ji dirba gide su iš Lietuvos atvykstančiomis keliautojų grupėmis ir vadina Omaną meile iš pirmo žvilgsnio.

Menininko M. Oszustowicz projektas Omano stende bus demonstruojamas ketvirtadienį (vasario 21 d.) nuo 16 val. ir penktadienį (vasario 22 d.) nuo 16 valandos.

Keliautoja ir gidė E. Likaitė su lankytojais Omano stende bendraus šeštadienį (vasario 23 d.) nuo 15 valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų