REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą (NDNT) šiemet besikreipiantiems asmenims, pirmą kartą ar pakartotinai nustačius neįgalumo ar darbingumo lygį, išduodamas naujos formos neįgaliojo pažymėjimas. Daugiau kaip 6,5 tūkst. neįgaliųjų rankose – pažymėjimai, kurių įrašai išversti ir į anglų kalbą.

Skaityk lengvai

Į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą (NDNT) šiemet besikreipiantiems asmenims, pirmą kartą ar pakartotinai nustačius neįgalumo ar darbingumo lygį, išduodamas naujos formos neįgaliojo pažymėjimas. Daugiau kaip 6,5 tūkst. neįgaliųjų rankose – pažymėjimai, kurių įrašai išversti ir į anglų kalbą.

REKLAMA
Skaityk lengvai

Daug pasaulio šalių aplankiusi Šiauliuose gyvenanti sportininkė Raimeda Bučinskytė pasakoja, kad viešėdama Vokietijoje, Koblence, Mozelio ir Reino santakoje įsikūrusiame mieste, panoro pasigrožėti jo panorama iš paukščio skrydžio. Tokią galimybę suteikia lyno kelias. Darbuotojai, pamatę neįgaliojo vežimėlyje sėdinčią moterį, patys paprašė jos neįgaliojo pažymėjimo, mat šiems žmonėms čia taikoma didelė nuolaida. Raimeda padavė savąjį. Deja, ilgokai jį apžiūrinėję vokiečiai laminuotą kortelę grąžino savininkei taip ir nesupratę nė vieno joje esančio įrašo reikšmės. Bilietą Raimeda nusipirko už visą kainą.

Moteris tikisi, kad į anglų kalbą išverstas neįgaliojo pažymėjimas suteiks galimybių pasinaudoti nuolaidomis bent jau tose šalyse, kuriose ši kalba vartojama ar suprantama.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinio neįgaliojo pažymėjimo nėra

Neįgaliojo pažymėjimo pirmojoje pusėje – nuotrauka, asmens vardas, pavardė, gimimo data ir dokumento galiojimo laikas. Tai svarbiausia informacija apie šio pažymėjimo savininką. Dabar ji bus suprantama ne tik Lietuvoje. Kitoje dokumento pusėje pažymėtas neįgalumo, darbingumo arba specialiųjų poreikių lygis ir pažymėjimą išdavusios įstaigos pavadinimas.

REKLAMA

„Neįgaliojo pažymėjimo formos pasikeitimas labiausiai susijęs su tuo, kad atsisakyta sąvokų „nedarbingas“ ir „iš dalies darbingas“. Keičiant formą numatyti ir įrašai anglų kalba. To ne kartą prašė patys neįgalieji“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministro vyriausioji patarėja neįgaliųjų klausimais Eglė Čaplikienė.

Neįgaliųjų teigimu, daugelyje užsienio šalių jiems suteikiama teisė pasinaudoti lengvatomis įeinant į muziejus ar kitas kultūros įstaigas, jeigu jie parodo neįgaliojo pažymėjimą ir to pažymėjimo užrašai suprantami užsienio šalyje. Vis dėlto jokio užtikrinimo ar susitarimo, kad su šiuo pažymėjimu užsienio šalyse bus suteiktos tokios pat lengvatos, kaip ir tos šalies piliečiams, – nėra.

REKLAMA
REKLAMA

E. Čaplikienė primena, kad nei tarptautinio, nei bendro pavyzdžio ES neįgaliojo pažymėjimo nėra ir bent kol kas neketinama priimti. Skirtingose šalyse galioja skirtingos neįgalumo (darbingumo) lygio nustatymo ir socialinės paramos (taip pat ir lengvatų) sistemos.

Be to, ne vienoje šalyje tokių nuolaidų, prie kokių pripratę Lietuvos neįgalieji, apskritai nėra. Neseniai Prancūzijoje lankėsi Lietuvos neįgaliųjų draugijos atstovės. Pirmininkė Jelena Ivančenko prisimena, kad paklausti apie neįgaliesiems taikomas nuolaidas didelės Prancūzijos neįgaliųjų asociacijos vadovai net nustebo: apie kokias lengvatas kalbama? Šios šalies neįgalieji ir už metro bilietą, ir už bilietą į muziejų moka kaip visi. R. Bučinskytė patvirtina: nuolaidų neįgaliesiems nėra ir Ispanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurios šalyse, pavyzdžiui, Austrijoje, laikomasi kitokio požiūrio – čia neįgalusis už bilietą į muziejų ar kitą kultūros objektą moka visą kainą, bet jį lydintis žmogus (asmeninis asistentas) įleidžiamas nemokamai. Taip užtikrinama, kad rateliais judančiajam prireikus pagalbos padėti galintis žmogus visada bus šalia. Lietuvos žmonių su negalia sąjungos atstovė Ginta Žemaitaitytė prisimena su tokia situacija susidūrusi ir Stokholme, „Vaza“ muziejuje. Skandinavijos šalyse neįgaliųjų socialinėmis garantijomis pasirūpinta kitais būdais (paslaugomis, išmokomis), todėl lengvatos jiems nebūtinos.

Skirtingos lengvatos – ir Lietuvoje

NDNT Dokumentų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Nomeda Pikelytė sako, kad neretai sulaukia, pavyzdžiui, meno įstaigų, sporto ir sveikatingumo klubų atstovų skambučių – jie nori išsiaiškinti NDNT išduodamuose neįgaliųjų pažymėjimuose nurodytų darbingumo lygio (procentų) reikšmes, kad sunkiausią negalią turintiems žmonėms galėtų pritaikyti didžiausią nuolaidą, o lengvesnei negaliai – mažesnę. „Kiekviena privati įstaiga pati sprendžia, kokias nuolaidas taikys, visiems privalomų vienodų taisyklių nėra“, – sako N. Pikelytė.

REKLAMA

Tuo galima įsitikinti pasižvalgius internete. Štai Kauno dramos teatras asmenims, kuriems nustatytas 30–55 proc. darbingumo lygis, suteikia 30 proc. nuolaidą 1 bilietui (visiems spektakliams, išskyrus premjerinius, „Palatą“ ir vaikiškus spektaklius), o asmenims, kuriems nustatytas 0–25 proc. darbingumo lygis, suteikiama 50 proc. nuolaida 2 bilietams. Be to, teatras perspėja, kad nuolaidos netaikomos, jei žiūrovas nepateikia nuolaidai suteikti reikalingo dokumento, taip pat šias nuolaidas taiko tik savo spektakliams.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras, bilietus perkant šio teatro kasose, neįgaliesiems ir juos lydintiems asmenims taiko 80 proc. nuolaidą, o Juozo Miltinio dramos teatras judėjimo negalią (su vežimėliais) turinčius asmenis į spektaklius įleidžia nemokamai.

REKLAMA

Skirtingas taisykles turi ir muziejai. Į „Mo“ muziejų asmenys, kuriems nustatytas 0–25 proc. darbingumas, įleidžiami nemokamai, o juos lydintys asmenys bei neįgalieji, kuriems nustatytas 30–55 proc. darbingumas, bilietus perka už pusę kainos. Valdovų rūmų lankymas neįgaliesiems – nemokamas.

Naujo pažymėjimo formatas beveik nepasikeitė

„Neįgaliojo pažymėjimo formatas buvo nepatogus, – buvusį dokumentą vertina R. Bučinskytė. – Į piniginę jis netelpa, reikia laikyti kur nors kitur, o jo prireikus kelionėje turi prisiminti, kur jį padėjai, gaišti, kol surandi. Gaila, kad ir naujųjų pažymėjimų forma nepasikeitė. Jeigu jau keitė, reikėjo juos padaryti tapatybės kortelės dydžio. Vairuotojo pažymėjimas, netgi prekybos tinklų nuolaidų kortelės gaminamos tokio formato.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, jau 2015 m. naujiems pensijų gavėjams pradėti išduoti naujoviški pensininko pažymėjimai – taip pat tapatybės kortelės dydžio, su skaitmenine nuotrauka, magnetine juostele, saugos priemonėmis ir informacija lietuvių bei anglų kalbomis.

NDNT Dokumentų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė N. Pikelytė sako, kad svarstyta ir neįgaliojo pažymėjimą daryti tapatybės kortelės formato. Vis dėlto, atsižvelgus į tai, kad šių pažymėjimų kasmet išduodama labai daug (iki vasario vidurio buvo išduota daugiau kaip 6,5 tūkst. naujo pavyzdžio pažymėjimų), nuspręsta, kad jų gamybai reikėtų neproporcingai daug lėšų. Pirmą kartą neįgalumo ar darbingumo lygis nustatomas neilgam terminui – pusei metų ar metams. Tokiam laikui išduodamas ir neįgaliojo pažymėjimas. „Žmonės ateina iš naujo nustatyti darbingumo lygio, jiems ir vėl išduodamas naujas pažymėjimas“, – sako N. Pikelytė.

REKLAMA

Didelei pažymėjimų kaitai įtakos turi ir tai, kad neįgalieji dažnai šį dokumentą pameta ar sugadina. Naujas pažymėjimas išduodamas ir pasikeitus vardui ar pavardei, jeigu dėl kokių nors priežasčių senieji pažymėjimai pasidaro netinkami naudoti ar pan. Nuo šių metų neįgaliojo pažymėjimus NDNT išduoda ir senatvės pensijos amžiaus sukakusiems žmonėms, nustačius specialiųjų poreikių lygį.

Pažymėjimai išduodami ir keičiami nemokamai. Kad būtų patogiau naudotis, nustatyto pavyzdžio neįgaliojo pažymėjimai įlaminuojami. Jeigu laminatas pažeidžiamas, toks pažymėjimas taip pat pakeičiamas nemokamai.

Pažymėjimas be antspaudo ir parašo

Naują pažymėjimą gavę neįgalieji jau spėjo susidurti su nesklandumais. Nors apie šio dokumento pasikeitimą NDND informavo Lietuvos transporto saugos administraciją prašydama informuoti

REKLAMA

priemiestinius ir tarpmiestinius vežėjus, AB „Lietuvos geležinkeliai“ ir Lietuvos savivaldybių asociaciją, nemažai vežėjų apie tai teigia nieko negirdėję ir nenori neįgaliesiems parduoti lengvatinių bilietų. Naujovėms priimti reikia laiko.

NDNT Dokumentų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė N. Pikelytė sako, kad nei žmonėms, nei socialines paslaugas ar lengvatas teikiantiems asmenims ar įstaigoms nereikėtų sutrikti, kad ant naujo pažymėjimo nėra nei antspaudo, nei parašo. Jų ir neturi būti, nes dokumentas atspausdintas ant saugaus dokumentams skirto blanko. „Tai suderinta ir su Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnyba prie Finansų ministerijos, ir su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, – sako N. Pikelytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NDNT specialistė atkreipia dėmesį, kad nebūtina skubėti keisti savo neįgaliojo pažymėjimo. „Išgirdę, kad patvirtintas naujas pažymėjimas, žmonės ateina jo pasikeisti. To daryti visai nebūtina – iki nurodyto termino galioja ir senieji pažymėjimai“, – sako N. Pikelytė.

Straipsnio autorė: Aldona Milieškienė

Kas yra universalus dizainas?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Toks gaminių ir aplinkos kūrimas, kai jais be jokio specialaus pritaikymo gali naudotis visi;
Pastatų ir gaminių pritaikymas specialiųjų poreikių turintiems žmonėms;
Estetiškas dizainas.
BALSUOTI
REZULTATAI
Kas yra universalus dizainas?
Toks gaminių ir aplinkos kūrimas, kai jais be jokio specialaus pritaikymo gali naudotis visi;
75.1%
Pastatų ir gaminių pritaikymas specialiųjų poreikių turintiems žmonėms;
14.1%
Estetiškas dizainas.
10.8%
Balsavo: 369
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų