REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su riebalų sankaupomis susiduria bene kiekvienas, dažniausiai riebalai kaupiasi dėl netinkamos mitybos, sutrikusio metabolizmo.

Su riebalų sankaupomis susiduria bene kiekvienas, dažniausiai riebalai kaupiasi dėl netinkamos mitybos, sutrikusio metabolizmo.

REKLAMA

Mūsų pilvo srityje kaupiasi dvi riebalų rūšys, tai poodiniai riebalai ir visceraliniai. Būtent visceraliniai riebalai gadina mūsų figūra, kelia didelę grėsmę sveikatai ir yra pavojingesni už įprastus poodinius riebalus, o kovoti su jais daug sunkiau, rašo healthline.com

Pavojus gyvybei

Visceraliniai riebalai yra svarbūs organizmui, šie apsaugo vidaus organus nuo išorės aplinkos poveikio. Tačiau jų bendra masė neturėtų viršyti 10-15% viso viso kūno riebalų kiekio.

Didesnis visceralinių riebalų kiekis, nei leidžia norma, kelia pavojų sveikatai. Pernelyg didelis kiekis riebalų gali sukelti tokias ligas, kaip: venų varikozė, miokardo infarktas, onkologinės ligos, hormoniniai sutrikimai, medžiagų apykaitos proceso pažeidimai organizme.

REKLAMA
REKLAMA

Jei valgote per daug ar per dažnai, jūsų kūnas pradeda rezervuoti riebalus ne poodiniame sluoksnyje, bet šalia vidaus organų. Toks vidinis riebalų sluoksnis vadinamas visceraliniais riebalais.

REKLAMA

Pernelyg didelis riebalų kiekis blokuoja kraujo ir limfos srautą į vidaus organus. Pablogėja plaučių vėdinimas ir deguonis organizme tampa nesubalansuota, todėl sunku kvėpuoti ir miegoti.

Kaip nustatyti?

Pirma, išsimatuokite juosmenį, jei jūsų liemens dydis yra priimtinose normose, jums nereikės nerimauti dėl vidinių riebalų gausumo. Moterims taikoma 89 centimetrų norma, o vyrams apie 94 centimetrus.

Antra, apskaičiuojate koeficientą. Išmatuokite klubus ir juosmenį, padalinkite juosmens dydį iš klubų dydžio. Gautas koeficientas parodys nukrypimą nuo normos. Moterims tai yra daugiau kaip 0,88, o vyrams - daugiau nei 0,95.

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti?

Turintys arba nenorintys priaugti šių riebalų žmonės turėtų pakeisti mitybą ir daugiau judėti. Kasdienį maistą turėtų sudaryti 70% vaisių ir daržovių, taip pat turite sumažinti gyvulinių ir augalinių riebalų kiekį.

Peržiūrėkite savo mitybą ir pašalinkite netinkamus maisto produktus, kuriuose yra didelis glikemijos indeksas. Tokie produktai žymiai padidina cukraus kiekį kraujyje ir yra tiesioginis kelias į riebalų perteklių ties juosmeniu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų