REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausiose Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos rekomendacijose teigiama, kad Laimo ligą galima diagnozuoti vien iš „taikinio“ tipo išbėrimo, rašoma bbc.com.

Naujausiose Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos rekomendacijose teigiama, kad Laimo ligą galima diagnozuoti vien iš „taikinio“ tipo išbėrimo, rašoma bbc.com.

REKLAMA

Apskritimo formos „taikinio“ tipo bėrimą pastebėjusiems žmonėms nebereikės kraujo tyrimo - jiems nedelsiant bus pradedamas gydymas nuo Laimo ligos, siekiant išvengti komplikacijų, praneša „National Institute for Health and Care Excellence“.

Laboratorijoje laukti kraujo tyrimų rezultatų yra nereikalinga – taip gaištamas laikas, kai pacientams turi būti nedelsiant išrašyti reikiami antibiotikai.

Laimo liga užsikrečiama nuo erkių ir ji gali būti labai sunki. Ligą galima aptikti kraujo tyrimais, tačiau teigiamo rezultato gali nebūti iki aštuonių savaičių po užsikrėtimo.

Profesorė Gillian Leng, vyriausiojo sveikatos ir socialinės rūpybos skyriaus direktoriaus pavaduotoja iš Didžiosios Britanijos „National Institute for Health and Care Excellence“ (NICE) sako, kad daugumai Laimo liga užsikrėtusių žmonių gydymas antibiotikais yra veiksmingas, „todėl svarbu ligą diagnozuoti ir žmones gydyti nedelsiant.“

REKLAMA
REKLAMA

„Laimo liga sergančiam žmogui gali pasireikšti daugelis įvairių simptomų, todėl medicinos darbuotojams duodame aiškias rekomenduojacijas dėl laboratorinių tyrimų naudojimo ir tinkamiausio gydymo antibiotikais.“ – sako ji. – „Jei pasireiškia tipinis „taikinio“ formos bėrimas, gydytojai turėtų drąsiai diagnozuoti Laimo ligą.“

REKLAMA

Laimo ligą diagnozuoti gali būti sunku. Jos simptomai yr apanašūs į daugelio kitų ligų ir ne visuomet pasireiškia akivaizdus bėrimas. Bėrimas taip pat gali būti įvairaus pobūdžio, kaip rodo šios orientacinės NICE nuotraukos.

Simptomų tarpe gali būti:

Stiprus karščiavimas ir karščio jausmas bei drebulys

Galvos skausmas

Raumenų ir sąnarių skausmas

Nuovargis

Energijos trūkumas

Tačiau jei nepradedama gydyti iškart, po kelių mėnesių ar metų gali išsivystyti sunkesni simptomai:

Sąnarių skausmas ir tinimas

Nervų sistemos problemos - skausmas ir nejautra

Širdies veiklos sutrikimai

Atminties ir dėmesio praradimas

Laimo ligą sukelti galinčios erkės randamos daug kur.

Ypatingą pavojų kelia žolėtos ir miškingos zonos. Norėdami sumažinti įkandimo grėsmę, prisidenkite odą, kelnių galus susikiškite į kojines, naudokite purškalą nuo vabzdžių ir vaikščiokite takeliais.

REKLAMA
REKLAMA

Jei erkė vis dėlto įsisiurbia, ją išimkite mažu pincetu arba vaistinėse parduodamais erkių išėmimo įrankiais.

Įkandimo vietą nuvalykite antiseptiku arba muilu su vandeniu. Pavojus susirgti yra mažas, nes tik nedidelis procentas erkių yra užsikrėtusios Laimo ligą sukeliančiomis bakterijomis.

Jei jaučiatės gerai, daugiau nieko daryti nereikia.

Į gydytoją reikėtų kreiptis tuo atveju, jei jums įkando erkė toje zonoje, kurioje neseniai buvo rasta užsikrėtusių erkių arba jei buvote toje zonoje, taip pat jei pasireiškia gripą primenantys simptomai ar įkandimo vietoje pasirodo apskritimo formos bėrimas.

Galimų simptomų tarpe – karščio jausmas ir drebulys, galvos skausmas, raumenų skausmas ir pykinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis daugiau žymių žmonių pasakoja apie savo patirtis gyvenant su Laimo liga, dėl vėlyvos jos diagnozės.

Amerikiečių modelis Bella Hadid pasakojo apie tai, kaip sunku buvo sergant ir toliau dirbti, nes ji dažnai jaučiasi pavargusi ir turi nuolat gerti vaistus. Jos mama, kuri vaidino seriale „The Real Housewivers of Beverly Hills“ bei Bellos brolis taip pat serga šia liga.

Dainininkė Avril Lavigne pasakoja, kad liga jai buvo diagnozuota tik po kelių mėnesių – po to ji dvejus metus negalėjo atsikelti iš lovos.

Pirmieji simptomai jai pasireiškė turo metu, kai ji jautėsi pervargusi, viską skaudėjo, buvo sunku atsikelti iš lovos. Ji pasakojo, kad jautėsi taip prastai, kad vienu metu net buvo „susitaikiusi su tuo, kad miršta“.

REKLAMA

Buvęs Anglijos regbio rinktinės žaidėjas Mattas Dawsonas liga susirgo, kai jam erkė įkando viename iš Londono parkų 2015 metais. Dėl ligos bakterinė infekcija išplito po visą kūną ir vyrui greitai prireikė širdies operacijos.

„Phones 4U“ įkūrėjas Johnas Caudwellas įsteigė labbaringą organizaciją „Caudwell LymeCo“, finansuojančią tyrimus, kurie, kaip jis tikisi, „suteiks galimybę kiekvienam pacientui iš tiesų patikimai tikrintis dėl Laimo ligos ir gydytis nemokamai“. Jis ir dar 14 jo šeimos narių serga Laimo liga.

Veronica Hughes, generalinė „Caudwell LymeCo“ direktorė, sako, kad tikisi, jog naujosios NICE pateiktos rekomendacijos padidins gydytojų, drąsiai diagnozuojančių Laimo ligą pastebėjus bėrimą, skaičių.

REKLAMA

Su „Caudwell LymeCo“ labdaringa organizacija dažnai susisiekia žmonės, kuriems gydytojai nediagnozavo erythema migrans, bet nusprendė atlikti kraujo tyrimą, nesuprasdami, kad iš šių dviejų dalykų bėrimas yra patikimesnis ženklas. - sako ji.

„Kraujo tyrimų laukimas visuomet atideda gydymą. Jei pacientui pasireiškia bėrimas, laukti nereikia – tai mažina visiško išgijimo tikimybę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų