REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai prireikia sulieknėti, visuomet yra viena gera, ir viena bloga naujiena. Bloga naujiena ta, kad dieta nesibaigia niekada – dietos reikia laikytis kiekvieną dieną, visus metus ir visą gyvenimą.

Kai prireikia sulieknėti, visuomet yra viena gera, ir viena bloga naujiena. Bloga naujiena ta, kad dieta nesibaigia niekada – dietos reikia laikytis kiekvieną dieną, visus metus ir visą gyvenimą.

REKLAMA

Gera naujiena ta, kad kai pasieksi užsibrėžtą tikslą, karts nuo karto galėsi valgyti truputį daugiau ir labiau atsipalaiduoti. Bet kuriuo atveju, nėra vieno vienintelio būdo sulieknėti, bet dietų sėkmės rodiklis yra labai aukštas. Kodėl taip yra?

Vieną iš priežasčių savo knygoje „Asmeninė dieta“, pagal jos sukurto lieknėjimo metodo pavadinimą, pristato biologė ir mitybos specialistė Tiziana Stallone, rašoma d.repubblica.it

T. Stallone knygoje aiškina, kad norint sulieknėti visų pirma reikia išsiaiškinti, kodėl storėjame.

„Esame klaidingai įsitikinę, kad riebalai kaupiasi dėl baisaus persivalgymo – deja, užtenka daug mažiau. Todėl norint sulieknėti reikia atkreipti dėmesį į smulkmenas.“

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat svarbu suprasti, kad visi žmonės yra skirtingi. Ne tik mūsų mėgstamas maistas yra skirtingas, bet ir medžiagų apykaita, kūno sudėjimas, o taip pat ir asmenybė bei mitybos įpročiai.

REKLAMA

„Paaiškėjo, kad griežtos dietos yra neveiksmingos ar bent jau tinka ne visiems.“ – pabrėžia T. Stallone.

Savo knygoje autorė, pasitelkdama į pagalbą savo vyrą psichiatrą Domenicą Mazzullo, per daug valgančius žmones padalino į keturias kategorijas – melancholiškuosius valgytojus, maniakiškuosius valgytojus, hedonistiškuosius valgytojus ir socialinius valgytojus.

Toliau šios kategorijos dalinamos į moterų ir vyrų grupes. Autorės padedami, pasigilinkime į kiekvieną iš šių tipų, kad kiekvienas rastų sau tinkamą sprendimą ir patarimus.

Kas yra užkietėjusi valgytoja?

Užkietėjusios valgytojos gali būti mono tipo – kuomet manija yra nukreipta tik į maistą – bei multi tipo – kuomet manija taip pat nukreipta į kitus malonumą teikiančius užsiėmimus (pavyzdžiui, seksą, apsipirkinėjimą, azartinius žaidimus ar alkoholį). 

REKLAMA
REKLAMA

D. Mazzullo sako: „Šiuo atveju matome klasikinį nekontroliuojamo maitinimosi atvejį, kuris patologine reikšme taip pat vadinamas bulimija, kai žmogaus svoris yra normalus arba kiek didesnis už normalų, bei binge eating, kai žmogus yra nutukęs.“

Mono tipo maniakiškai valgytojai labai trūksta pasitikėjimo savimi, o tai kartais virsta visišku nusivylimu savimi ir netikėjimu savo galimybėmis. Tokia moteris dažnai nemano, kad gali pilnai naudotis savo valia.

„Maistas jai yra greitas malonumas, kurį gauti – labai lengva, dažno nerimo ir nepasitenkinimo kompensacija.“ – sako psichiatras.

Taigi, dažnai tai – savimi nepasitikintys žmonės, žemai vertinantys save, lydimi kaltės jausmo. Tokie žmonės nuolat kovoja su savimi, blaškosi tarp stipraus noro nevalgyti ir neišvengiamo pasidavimo manijai, kuri juos priverčia mestis į maistą ir persivalgyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau iškart po persivalgymo toks žmogus jaučia kaltės jausmą, o tai priveda prie nesuvaldomo impulso persivalgyti ir vėl.

„Tai žmonės, kuriuos visų pirma reikia padrąsinti, paguosti ir atstatyti psichologiškai, - sako psichiatras. – Jiems reikia padėti giliau pažinti save ir, jei įmanoma, iš naujo atrasti pasitikėjimą savimi ir savo sugebėjimų vertinimą. Jų niekada negalima kaltinti dėl persivalgymo – jos dėl to jau ir taip jaučiasi labai kaltos.“

Tuo tarpu multi tipo maniakišką valgytoją žavi kiekybė:

„Jei jai padovanosime dėžutę saldainių, ji suvalgys ne vieną ar du, o visus iškart, nesimėgaudama jų skoniu. – pabrėžia psichiatras. – Skirtingai nei mono tipo maniakiška valgytoja, tai savimi pasitikinti asmenybė, įsitikinusi savo teisumu ir kaltės jausmo nejaučianti. Jos gyvenimo variklis – malonumas visomis formomis.“ Kaip maniakiška valgytoja turėtų elgtis, norėdama numesti svorio?

REKLAMA

„Mitybos terapijos tikslais mono ir multi tipų maniakiškoms valgytojoms galioja principas iš anksto kartu su jomis pačiomis nustatyti, kuris maisto produktas ir kuri situacija sukelia maniją, ir abu šiuos dalykus, bent pradžiai, pašalinti.“ – sako mitybos specialistė.

Taigi, reikia išsiaiškinti, kurie maisto produktai jus labiausiai veikia ir juos surūšiuoti, pavyzdžiui, pagal šviesoforo spalvas – žalia manijos nesukeliantiems produktams, geltona maisto produktams, maniją sukeliantiems tik tam tikrose situacijose ir raudona tiems maisto produktams, kurie maniją sukelia visada ir bet kokiomis aplinkybėmis.

„Raudona spalva pažymėtas maistas yra apetitingas, jame – daug cukraus, jis greitai virškinamas, tai taip pat labai sūrūs ar riebūs produktai arba toks maistas, kuris gali veikti atlygio sistemą ir sukelti priklausomybę.“

REKLAMA

Maniją sukeliančių maisto produktų pašalinimas nereiškia, kad reikia atsisakyti malonumo – tiesiog vietoj pieniško šokolado su priedais ir daug cukraus, geriau rinktis juodą šokoladą, kartesnį, su daug kakavos masės. Taip pat reikia treniruoti fiziologinius ženklus, kad jau pasisotinote, ir vengti save riboti.

Maniakiška valgytoja jokiu būdu neturi praleidinėti valgių ir per daug nevalgyti vakare ir naktį, kai atsipalaiduoja nuo dienos darbų ir įtampų. Maniakiška valgytoja taip pat sunkiai pakelia alkio jausmą, todėl svarbu, kad kiekvieną kartą pavalgiusi jaustųsi soti ir patenkinta.

8 patarimai, kaip treniruoti fiziologinius ženklus, kad jau pasisotinote

1 – Valgykite vienos porcijos maistą.

2 – Rinkitės ne per didelius indus.

3 – Patiekalas atrodys vizualiai didesnis, jei į lėkštę pridėsite daržovių.

4 – Prailginkite valgymo laiką, pavyzdžiui, kramtydamos ilgiau arba gerdamos šiltus gėrimus.

5 – Dažnai gerkite arbatą arba sultinius.

6 – Kad jaustumėtės sotesnės, pridėkite skaidulų ir riebalų.

7 – Valgymą pradėkite nuo daržovių ar grybų.

8 – Patiekalus skaninkite ryškaus ir aštraus skonio prieskoniais, kurie gali pagreitinti sotumo jausmą. Apibendrinimas: maniakiškos valgytojos skiriamieji ženklai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1) Maniakiškoms valgytojos lengviau atsispirti maistui, nei sustoti jau pradėjus jį valgyti. Apsieiti be maisto joms paprasčiau, nei reguliuoti porcijas.

2) Vienas esminių tikslų – maisto produktų ir jų porcijų valdymas.

3) Kad manija neprasidėtų, reikia nejausti alkio. Čia gali padėti valgymas reguliariai ir tuo pačiu laiku.

4) Padeda dieta, kurioje reikia gerti daug vandens ir valgyti daug skaidulinio maisto.

5) Vienos porcijos maisto produktai padeda išgauti aiškų signalą, kad valgymas baigėsi.

6) Reikia pašalinti maniją sukeliančius maisto produktus, ypač jei valgote vienos.

7) Laisvo valgymo momentus geriau pasilaikyti valgymui kompanijoje – su draugais ar artimaisiais. Taip bus lengviau valdytis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų