REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trijų metų mergaitei vėjaraupiai sukėlė insultą – dėl viruso susiaurėjo jos galvos kraujagyslės. Lottie Evans pasidarė nerangi ir irzli atostogaudama su tėvais, 2016 metų liepos 26 dieną.

Trijų metų mergaitei vėjaraupiai sukėlė insultą – dėl viruso susiaurėjo jos galvos kraujagyslės. Lottie Evans pasidarė nerangi ir irzli atostogaudama su tėvais, 2016 metų liepos 26 dieną.

REKLAMA

Tyrimai parodė, kad į dalį jos smegenų nebėra tiekiamas kraujas. Bet po dviejų savaičių, nepaisant liūdnų prognozių, jos sveikata ėmė taisytis, rašoma dailymail.co.uk.

Trijų metų mergaitė patyrė insultą patyrė po to, kai dėl vėjaraupių susiaurėjo jos smegenų kraujagyslės. Lottie Evans su šeima 2016 metų liepos 26 dieną buvo stovyklavietėje Abersoche, Šiaurės Velse, kai mergaitė pasidarė nerangi, irzli ir nebegalėjo paeiti.

Kai mergaitė buvo nuvežta į „Ysbyty Gwynedd“ ligoninę Bangore, gydytojai pirma jai diagnozavo Bello paralyžių - laikiną veido paralyžių, bet vėliau tyrimai parodė, kad į dalį jos smegenų nebėra tiekiamas kraujas.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai įspėjo, kad vaikas greičiausiai daugiau niekada nevaikščios ir nekalbės, tačiau išsamesni tyrimai „Alder Hey“ vaikų ligoninėje Liverpulyje po dviejų savaičių parodė, kad mergaitė sparčiai sveiksta.

REKLAMA

Dabar Lottie yra penki metai ir nepaisant antro jos patirto insulto, ji nedaug kuo skiriasi nuo kitų mergaičių. Atostogų metu Lottie tėvai sunerimo pastebėję, kad dukra neįprastai tyli ir ant žemės numetė keturis gėrimus.

Prieš tris mėnesius vėjaraupiais persirgusi mergaitė taip pat atsisakė valgyti ir vis krito nuo kėdžių ant žemės. Manydami, kad ji tiesiog pavargusi, tėvai paguldė ją miegoti.

Tačiau pabudusi, Lottie ir toliau krito ant žemės ir nebegalėjo šnekėti.

Nepaisydami šių simptomų, Lottie tėvai vis dar nemanė, kad tai – kas nors rimto, ir į ligoninę vaiką nuvežė tik tada, kai tą padaryti patarė kartu atostogavęs paramedikas. Porai važiuojant į Bangorą jų dukrelė mašinoje vėmė.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykę į ligoninę jie sužinojo, kad Lottie greičiausiai – Bello paralyžius, bet diagnozei patvirtinti buvo daromos dvi kompiuterinės tomografijos. Kad mergaitė galėjo patirti insultą, užsiminė palatoje buvusi slaugytoja praktikantė. Kai kompiuterinė tomografija patvirtino šią diagnozę, išsipildė mergaitės tėvų didžiausios baimės.

Lottie mama Calire Marriott sako: „Tuo metu negalvojome, kad tai – insultas, nes žmonės nemano, kad vaikai gali patirti insultą. Mes klausėme, ar jai pagerės, ir mums buvo atsakyta, kad greičiausiai – ne.

Tai buvo siaubinga žinia. Lottie negalėjo vaikščioti ar kalbėti ir nebevaldė dešinės savo veido pusės. Gydytojai mums pasakė, kad žino tik vieną atvejį, kai tokioje situacijoje buvęs žmogus pasveiko.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar vėjaraupiai gali sukelti insultą?

Manoma, kad insultas – tai reta vėjaraupių komplikacija. Dr. Tina Tan, pediatrijos profesorė iš „Northwestern University“, sakė „Today“: „Paprastai tariant, vėjaraupiai užkrečia dideles smegenų kraujagysles ir jose sukelia uždegimą. Kraujagyslėse gali formuotis randai, o tai sumažina kraujo tiekimą į smegenis – taip gali įvykti insultas.“

Tyrimai rodo, kad tokia grėsmė vaikams labiausiai gresia šešis mėnesiu po pirmojo užsikrėtimo vėjaraupiais.

Dėl šios komplikacijos vaikai gali likti neįgalūs, taip pat gali pasireikšti paralyžius ir priepuoliai, priklausomai nuo to, kuri smegenų pusė yra pažeista.

REKLAMA

Kitos baisios vėjaraupių komplikacijos – pūslėtas ir žvynuotas odos išbėrimas, meningitas, plaučių uždegimas ir vėjaraupių paliktos žaizdos aplink burną. Kitą dieną Lottie buvo nuvežta į „Alder Hey“ vaikų ligoninę, kur ji išbuvo dar dvi savaites.

Nepaisant liūdnų prognozių, jos tėvams tuomet buvo pasakyta, kad mergaitė greičiausiai visiškai pasveiks per kitas 14 dienų.

„Tą akimirką vėl ėmėme matyti šviesą.“ – sako ponia Marriott. – „Gydytojai mano, kad insultą sukėlė vėjaraupiai, dėl kurių susiaurėjo Lottie kakle esanti arterija, kai prieš tris mėnesius ji sirgo virusu.“

Didžiojoje Britanijoje insultą kiekvienais metais patiria penki vaikai iš 100 000. Tyrimai rodo, kad vėjaraupiai gali padidinti insulto riziką vaikams.

REKLAMA

Pasak, Insulto Asociacijos, manoma, kad vėjaraupius sukeliantis virusas susiaurina galvos kraujagysles. Praėjus porai metų, Lottie jau buvo gydoma fizioterapija, veiklos terapija, šnekos ir kalbos terapija.

Nepaisant visų šių pastangų, jai vis dar pasireiškia veido paralyžius ir kalbėti jai sunku, bet ji po truputį mokosi.

Eilinis magnetinio rezonanso tyrimas praėjusių metų sausį parodė, kad mergaitė patyrė ir antrą insultą, bet jis jokių ilgalaikių pasekmių neturėjo.

Dabar kiekvieną dieną ji geria aspiriną, kad šis epizodas nepasikartotų. Norėdami skleisti žinią apie vaikų patiriamą insultą, Lottie tėvai įsteigė labdaringą organizaciją „Lottie‘s Way“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nepaisant nieko mes manome, kad esame palaiminti – daugelis tėvų po vaiko patirti insulto nebegali jos parsivežti namo. Baisu, kad visame pasaulyje insultas yra viena iš dešimties dažniausių vaikų mirties priežasčių.“ – sako ponia Marriott.

„Būdama mama, turinti daugybę neatsakytų klausimų apie ateitį, pagalbos ieškojau „Google“ – išsiaiškinau, kad Didžiojoje Britanijoje nėra nė vienos pagalbos grupės insultą patyrusiems vaikams, todėl daugelis mano klausimų liko neatsakyti.

Norėčiau, kad žmonės sužinotų apie Lottie istoriją, kad ji kitiems tėvams suteiktų vilties – net jei jūsų vaikas patyrė pediatrinį insultą, ir iš to gali išeiti kas nors gero, jei kitiems tą patį išgyvenantiems tėvams suteiksime nors truputį vilties ir paramos.“

REKLAMA

Praėjusį mėnesį buvo įvertinta Lottie drąsa ir ji buvo nominuota „Gyvenimo po insulto“ apdovanojimui.

„Stroke Support – North“ direktorius Chrisas Larkinas sako: „Insultas įvyksta per akimirksnį ir dažnai visam laikui pakeičia gyvenimus.

Mūsų organizuojamas apdovanojimas skirtas pabrėžti, kokie neįtikėtinai drąsūs yra tokie žmonės, kaip Lottie, kurie po insulto iš naujo kuria savo gyvenimus ir padeda tai daryti kitiems.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų