REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Jei planuojate į namus įsileisti naują gyventoją – katę ar katiną, net neabejojame, kad klausimų, kaip tinkamai prižiūrėti augintinį, kylą daugybė.

Jei planuojate į namus įsileisti naują gyventoją – katę ar katiną, net neabejojame, kad klausimų, kaip tinkamai prižiūrėti augintinį, kylą daugybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veterinarijos klinikos DR Leo gydytoja Urtė Barbora Liutkevičiūtė pasakoja, ką privalo žinoti visi „švieži“ šeimininkai, besirūpinantys šiuo augintiniu.

REKLAMA

1. Namai ir aplinka

Prieš atsiveždami katę į savo namus, užtikrinkite, kad aplinka yra saugi gyvūnams – iš atvirų vietų patraukite, paslėpkite aštrius, smulkius ar lengvai praryjamus, dūžtančius daiktus. Pripraskite nepalikinėti ant stalviršių maisto produktų ar patiekalų likučių.

Įsitikinkite, kad namuose auginamos kambarinės gėlės nėra nuodingos katėms, ypač venkite namuose laikyti lelijas, kadangi katė, palakusi vandens iš vazos su lelijomis ar apkramčiusi kelis lapelius gali itin stipriai apsinuodyti.

REKLAMA
REKLAMA

Katės, ypač jaunos, yra labai smalsios, tad įsitikinkite, kad nėra jokių landų, į kurias įlindusi katė galėtų užstrigti ar susižeisti. Be to, tikriausiai esate matę ar girdėję ne vieną istoriją, kaip katės įstringa per viršų šiek tiek atidarytame lange. Dažnai tokie užstrigimai pasibaigia rimtomis sveikatos problemomis ar net mirtimi, todėl primygtinai rekomenduojama nepalikti praviro lango, jei namuose gyvena katė.

2. Ko prireiks?

Auginant namie katę, būtina pasirūpinti ir jos komfortu. Drąskyklė nagams ne tik patiks katinui, bet ir apsaugos namų baldus bei sienas nuo aštrių nagučių. Katės galanda nagus, skatinamos prigimtinio instinkto – šis procesas ne tik padeda išlaikyti sveikus nagus, bet ir atpalaiduoja, ramina, tuo pačiu katės lengvai pramankština raumenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikalinga ir kraiko dėžutė bei kraikas. Kraiko dėžučių pasirinkimas rinkoje gana didelis, tačiau vertėtų rinktis aukštesnius kraštus turinčias ar visai uždaras dėžutes (namelius). Naudojant kraiko dėžutes aukštais kraštais, su katės letenėlėmis kraikas mažiau išsinešioja po namus, mažesnė tikimybė, kad katė pridarys už krašto, o naudojant visai uždaras dėžutes namuose nejaučiamas nemalonus kvapas.

Renkantis kraiką išsiaiškinkite, koks kraikas buvo naudotas paskutinėje katės gyvenamojoje vietoje – veislyne ar prieglaudoje ir pirmiausia įsigykite tokio paties. Jei katė paimta iš lauko, ieškokite kraiko, kuo panašesnio į natūralias medžiagas: medžio drožles ar smėlį. Jei turite galimybę, iš buvusios katės aplinkos atsivežkite ir keletą daiktų: žaislą, maisto dubenėlius, pledą ar guolį, kuris turėtų katei pažįstamą kvapą. Pirmos paros naujuose namuose augintiniui gali sukelti nemanką stresą, todėl komfortiška aplinka, pažįstamas kraikas, savi kvapai padės greičiau apsiprasti.

REKLAMA

3. Priežiūra ir higiena

Tam, kad katė neturėtų sveikatos problemų, labai svarbi teisinga priežiūra, higiena ir profilaktinių priemonių naudojimas. Jei katės neplanuojate leisti į lauką, dėl savo ir savo namų saugumo reguliariai karpykite katės nagus. Prie šios procedūros pratinkite nuo jauno amžiaus, pradžioje vos pakirpdami nagų galiukus. Jei katė dėl šios procedūros jaučia stresą ar nežinote, kaip kirpti nagus, patartina nuvykti į veterinarijos kliniką, kur bus detaliai paaiškinta ir parodytą, kaip teisingai laikyti katę, kad ši nesipriešintų ir kaip kirpti nagus namuose. Kitu atveju, jei planuojate katę leisti į pasivaikščiojimus lauke, nagų netrumpinkite, jie katei bus reikalingi lipant į medžius ir gynybai nuo kitų, savo teritoriją saugančių kačių.

REKLAMA

Prižiūrėti kačių ausis taip pat labai svarbu: pravalykite jas bent kartą per mėnesį, o jei pastebite daugiau išskyrų – dažniau. Jei ausies kanalo turinys itin tamsus, klampus, turi nemalonų kvapą, net valant ausis jo dažnai prisikaupia vėl, būtinai kreipkitės į veterinarijos kliniką apžiūrai. Paprastam ir greitam ausų valymui namuose naudokite specialias drėgnas, ausų valymui skirtu skysčiu suvilgytas Vet’s Best ar kito gamintojo servetėles, kurios dėl savo ant piršto užmaunamos formos padeda išvalyti ausies kriauklę itin efektyviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Idealiu atveju, pasirūpinkite keramikiniais ar metaliniais maisto ir vandens dubenėliais, juos dažnai plaukite. Naudojant plastikinius dubenėlius ar rečiau plaunant keramikinius, metalinius – ant jų paviršiaus greičiau dauginasi įvairios bakterijos ir katėms dažnai išsivysto aknė smakro srityje, kada matomi juodos spalvos inkštirai, kurie gali sukelti diskomfortą.

Norėdami išvengti kačių plaukų namuose, dažnai šukuokite augintinio kailį. Šukavimas ne tik sumažins iškritusių plaukų kiekį, bet ir pagerins kraujotaką odoje, sustiprins plauką. Renkantis šukas, svarbu įvertinti dantelių aštrumą: pernelyg aštrios šukos gali sužaloti augintinio odą, jei kailis nėra labai tankus.

REKLAMA

Kitas, ne mažiau svarbus aspektas, reikalaujantis atidžios priežiūros – burnos higiena. Tam reikalinga pradėti naudoti profilaktines priemones, kada augintinis dar neturi dantų akmenų.

4. Veterinarinės procedūros

Tą pačią akimirką, kai tampate katės šeimininku, prisiimate atsakomybę už jos sveikatą. Pirmiausia, pasirūpinkite išorės ir vidaus parazitų kontrole. Su veterinarijos gydytojų ar vaistininkų pagalba išsirinkite tinkamus preparatus.

Nukirminti gyvūnus rekomenduojama kas 3-6 mėnesius, priklausomai nuo to, ar katė vaikšto į lauką, ar medžioja peles, paukščius, ar ėda žalią mėsą ir mėsos produktus. Taip pat kiekvienais metais reikalinga ir vakcinacija – įprastai veterinarijos klinikose vakcinuojama kompleksine vakcina (nuo 3 pagrindinių kačių infekcinių ligų bei pasiutligės). Vakcinuoti vertėtų ir namuose gyvenančias kates, kadangi virusai išgyvena aplinkoje ir gali būti pernešti su šeimininko batais, drabužiais ar daiktais į namus.

Jei neplanuojate veisti savo katės, būtinai pasirūpinkite kastracija/sterilizacija – ši procedūra nesudėtinga, greita, gyvūnai po operacijos atsigauna per parą. Daugiau apie kastracijos ir sterilizacijos naudą gyvūno sveikatai ir dažniausiai pasitaikančius mitus galite sužinoti čia. Jei norite būti tikri, kad jūsų augintinis sveikas – nedvejokite ir nediagnozuokite ligų patys, atvykite maloniam profilaktiniam vizitui į DR Leo veterinarijos kliniką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų