REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgametis žurnalistas ir TV laidų vedėjas, rašytojas Algimantas Čekuolis, neleidžia sau nugrimzti į senatvę ar ilgus apmąstymus apie gyvenimo prasmę.

Ilgametis žurnalistas ir TV laidų vedėjas, rašytojas Algimantas Čekuolis, neleidžia sau nugrimzti į senatvę ar ilgus apmąstymus apie gyvenimo prasmę.

REKLAMA

87-uosius metus skaičiuojantis garsus vyras sako, kad yra būdų patraukti senatvę šalin ir gerai jaustis net tada, kai įkopi į devintą dešimtį.

Kūryba neleidžia mirti 

Algimantas neslepia – kiekvieną dieną jis pradeda rašydamas knygas. Tik jos, pasak žurnalisto, jam padeda gyventi ir nepasiduoti senatvei.

Vyras su naujausia knyga „Kur velnias nenešioja“ planuoja pasirodyti knygų mugėje ir kviečia visus užsukti pasisveikinti ir perversti naują knygą.

„Kūryba ir rašymas yra būtent tai, kas neleidžia man numirti. Ji veda mane į priekį ir neleidžia užsisėdėti. Kai būsiu grabe, va tada bus galima sakyti, kad man, turbūt, neužteko įkarščio gyventi. Kol yra įkarštis dirbti, tol lieka bent dalis įkarščio gyventi“, - geros nuotaikos nestokoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Neliko didaktikos

Žurnalistas neslepia – pasikeitęs žmonių gyvenimo tempas diktuoja ir besikeičiančias knygų rašymo tendecijas. „Negaliu imti ir papasakoti, kokia bus knyga, kurią pristatysiu.

REKLAMA

Pasakysiu tik tiek – ji sudaryta iš trumpų apysakų. Žmonės knygas skaito keliaudami, skrisdami lėktuvu, todėl jiems reikia po ranka turėti tokias knygas, kurias galėtų perskaityti lengvai ir greitai“, - aiškina A. Čekuolis.

Jis pastebi ir pasikeitusius skaitytojų poreikius turinio prasme. „Šiuolaikinis skaitytojas nebepakelia didaktikos ir pamokymų.

Jis buvo mokomas mokykloje, vėliau studijų laikais universitete ar kitose mokymosi vietose. Jis nori pats išmokti daryti išvadas, todėl mano knygoje – faktai ir jų pateikimas taip, kad žmogus pats pasidarytų išvadas“, - aiškina pašnekovas. 

REKLAMA
REKLAMA

Įvardijo pagrindinę ligą

Pasiteiravus, kokia šiuo metu Algimanto sveikata ir kokiomis nuotaikomis jis pasitinka pavasarį, vyras šyptelėjo: „Mano pagrindinė liga – 87-eri metai. Ir aš galiu išduoti paslaptį: visada žvelgiu pora metų pirmyn.

Ši knyga, kuri bus pristatyta knygų mugėje, buvo parašyta pernai pavasarį. Paskui buvo palikta subręsti, perskaityta iš naujo, perrašyta, turint griaučius“, - kalba žurnalistas.

Šiuo metu jis, prisipažįsta, besiruošiantis rašyti knygą, kurią išleis 2021 metais. „Jeigu šioje žemėje net ir nebūsiu, knyga išeis. Bus dar įdomiau“, - kalba A. Čekuolis.

Didžiausios kritikės – moterys 

Knygos ir rašymas garsų vyrą veda pirmyn. „Tai mane tempia į priekį. Panašiai kaip alpinistai: siena gali būti labai vertikali, alpinistas stengiasi virvę su kabliais užmesti aukščiau, kad laikydamasis už virvės koptų į viršų. Aš nežinau, ar aš kopiu aukščiau, įvertins tik skaitytojai“, - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas didžiausias Čekuolio kritikas? Ar yra žmonių, kurių nuomonė ilgamečiui žurnalistui – itin svarbi? „Didžiausi kritikai – žmona ir leidyklos darbuotojos.

Kartais žmona net nenori skaityti to, ką parašiau, nes žino, kad jeigu sukritikuos, aš pradėsiu širsti, o jeigu pagirs, aš labai pradėsiu vaidinti. Nėra viduriuko ir jo taip lengvai nerasi“, - šypteli vyras.

Dar prieš Naujuosius metus Algimantas Čekuolis prabilo apie sunkią ligą, kuri smogė jo žmonai Editai. 

„Tai vėžys, ne paslaptis. Jis buvo pakankamai išplitęs, ketvirta stadija. ‚Aš labai greitai supratau, kiek nedaug turiu laiko. Suvokiau, jog gavau gyvenimo pamoką“, – atvirai tada kalbėjo Edita Čekuolienė.

REKLAMA

Televizija išmokė disciplinos

Jis atviras - turi tikslų kasmet išleisti bent po vieną knygą. „Pasakysiu taip - aš nežinau, kiek man liko, todėl ir dirbu sparčiai. Noriu rašyti po knygą per metus, šiemet štai, jau bus antroji knyga, todėl tikslai įgyvendinami.

Nors galėčiau sau leisti pasilepinti ir niekur neskubėti, aš taip nenoriu. Turbūt televizija ir bus mane išmokiusi disciplinos“, - kalba A.Čekuolis.

Jis įsitikinęs, kad žmogus turi rašyti tik tuo atveju, kai turi ką papasakoti ir pasakyti visuomenei. „Jeigu gali nerašyti, tai geriau nerašyti. Rašyti reikia tik tada, kai turi ką papasakoti“, - sako rašytojas.

Šiuo metu A.Čekuolis visą savo laiką skiria knygos rašymui, kurią 2018 metų pradžioje pristatys kasmetinėje knygų mugėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų