REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Vaikai laiką leidžia darbe (nuotr. asm. archyvo)

Kol gripo epidemija tvirtai įsitaisiusi Lietuvoje, daugumai tėvų kyla klausimas – kur dėti atžalas tomis dienomis, kol ugdymo įstaigose paskelbtas karantinas ir laikinai sustabdytas ugdymo procesas, tačiau vaikai sveiki? Štai Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys rado sprendimą – vaikus jis vedasi į ministeriją.

3

Kol gripo epidemija tvirtai įsitaisiusi Lietuvoje, daugumai tėvų kyla klausimas – kur dėti atžalas tomis dienomis, kol ugdymo įstaigose paskelbtas karantinas ir laikinai sustabdytas ugdymo procesas, tačiau vaikai sveiki? Štai Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys rado sprendimą – vaikus jis vedasi į ministeriją.

REKLAMA

tv3.lt paklausė ministro – ką vaikai veikia ministerijoje ir ar jau susipažino su klaidžiais koridoriais?

Ministras neslepia – mokykloje, kurią lanko abu jo vaikai Faustas ir Elžbieta, paskelbtas karantinas, todėl tiesiog nėra kur jų palikti. Nors pavojinga liga nepalietė Seimo nario šeimos, vis tik epidemija pakeitė jų kasienybę: „Namuose turime kūdikį, kurį prižiūri žmona su aukle. Bandė auklė viena su trimis vaikais pasilikti, tačiau buvo per sunku, todėl dvi dienas atsivedu vaikus į ministeriją.

Jiems čia įdomu. Turime poilsio patalpą, vaikų kambarį, kuriame galima pažaisti ir praleisti laiką. Jie čia pažaidžia stalo futbolą. Aš pats labai užsiėmęs, todėl darbo metu vaikams laiko skirti nelabai galiu, todėl ir ministerijos dar neaprodžiau“, - šypteli ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Visa laimė, guodžiasi ministras, kad kol kas gripas aplenkė jų šeimą ir pačių nepakirto. „Sunku kažką ir sakyti, kai tiek sergančių, tačiau kol kas mes atsilaikėme. Tikiuosi, kad taip ir bus.“

REKLAMA

Jis sako manąs, kad jau rytoj vaikai galės eiti atgal į mokyklą. „Vis tik aš labai palaikau idėją, kad ministerijose būtų įrengti kambariai, skirti darbuotojų vaikams pabūti. Žinoma, reikėtų suderinti higienos normų standartus, kad viskas būtų tiksliai pagal rekomendacijas, tačiau tai tikrai yra įmanoma.

Žinoma, dar viskas priklauso ir nuo darbovietės, tačiau jeigu lankstus darbo grafikas yra įmanomas, tad tikrai tai įgyvendinama“, - sakė G.Surplys.

Primename, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 procentų visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. Vertindami sergamumą kaip epideminį, NVSC specialistai taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimų duomenimis nustatyta, kad epideminis laikotarpis vidutiniškai trunka 9,5 savaites. Epidemijos pradžia – 3-a savaitė, pabaiga – 12-a savaitė.

Gripo epidemijos metu rekomenduojama:

Čiaudint ir kosint būtina užsidengti nosį ir burną bei naudoti vienkartines nosinaites arba rankų dezinfekcijos priemones (pvz., dezinfekuojančias servetėles rankoms).

Panaudotas nosinaites reikia nedelsiant išmesti tam skirtose vietose.

Stengtis kuo dažniau plauti rankas (ne trumpiau kaip 20–30 sekundžių). Svarbu, kad rankos būtų plaunamos šiltu vandeniu ir su muilu.

Neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti gripo virusu.

Neliesti nešvariomis rankomis akių, nosies ar burnos.

Dažniau vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas.

Vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis.

Vengti masinio žmonių susibūrimo vietų.

Susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

Nuolat stiprinti savo sveikatą – grūdintis, laikytis sveikos mitybos, fizinio aktyvumo rekomendacijų ir pan.

Sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint. Sveiki žmonės, slaugydami sergantį asmenį, taip pat turėtų dėvėti medicinines kaukes.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų