REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei dieta niekaip neveikia, tai – nebūtinai tavo kaltė.

Jei dieta niekaip neveikia, tai – nebūtinai tavo kaltė.

REKLAMA

Pasak naujo tyrimo, pagal žmogaus santykį su maistu galima skirti keturis asmenybės tipus – išsiaiškink, kuriam priklausai tu ir sužinok, kokia dieta tau geriausiai tinka, o tuomet laikykis individualių biologės ir mitybos specialistės bei psichiatro rekomendacijų, rašoma repubblika.it. 

„Melancholiškosios valgytojos“.

Kiek kartų esate nesėkmingai bandžiusios keisti mitybą? Kiek kartų pradėjote laikytis dietos ir netrukus ją metėte, nesulaukusios norimų rezultatų?

„Labai aukštas dietų metimo procentas rodo, kad universali, net jei ir profesionalo sudaryta, dieta netinka visiems.“ – pabrėžia biologė ir mitybos specialistė Tiziana Stallone, knygos ir dietos laikymosi metodo „Asmeninė dieta“ autorė. –

„Dietos neturėtų būti pasirenkamos iš žurnalų moterims ar iš kažkur rastos fotokopijos, tai turi būti ilgalaikė sutartis su savimi, kurią sudarant reikia atkreipti dėmesį į skirtingus žmonių poreikius – panašiai, kaip su skirtingais drabužiais, kuriuos dėvime priklausomai nuo progos ir situacijos.“

REKLAMA
REKLAMA

Kaip savo knygoje pastebi mitybos specialistė, kad ir kokį svorio metimo metodą bepasirinktumėte, kad jis būtų veiksmingas, reikia atkreipti dėmesį į keletą faktorių. Dieta turi būti realistiška, kuo malonesnė, jos laikydamiesi turime jaustis gerai, ji turi suteikti mums įrankius visiškai savarankiškai reguliuoti savo mitybą. Dieta turi tapti gyvenimo būdu.

REKLAMA

Tačiau visų pirma, mūsų pasirinkta dieta turi atitikti mūsų asmenybę.

„Visi esame skirtingi. – aiškina T.Stallone – Ne tik mūsų mėgstamas maistas yra skirtingas, bet ir medžiagų apykaita, kūno sudėjimas, o taip pat ir asmenybė bei mitybos įpročiai.“

Savo knygoje autorė, pasitelkdama į pagalbą savo vyrą psichiatrą Domenicą Mazzullo, per daug valgančius žmones padalino į keturias kategorijas – melancholiškuosius valgytojus, užkietėjusius valgytojus, hedonistiškuosius valgytojus ir socialinius valgytojus.

Toliau šios kategorijos dalinamos į moterų ir vyrų grupes. Šiuos profilius apžvelgsime paeiliui po vieną, pradėdami nuo „Melancholiškosios valgytojos“.

REKLAMA
REKLAMA

1 tipas: kas yra melancholiškoji valgytoja?

Tai moteris, kurios nuotaikos nuolat svyruoja, daugiausiai krypdamos į neigiamą, melancholijos pusę.

„Ji melancholiška nuotaika mėgaujasi. – aiškina D. Mazzullo. – Ji atsiduoda šeimai ir darbui, bet labai retai už atsidavimą jai atsilyginama malonumais. Tai nereiklus, kitiems atsidavęs žmogus, kuris nesiskundžia, nenorėdamas apkrauti kitų savo problemomis, nenorėdamas jų trukdyti.“

Gyvenant tokį sunkų gyvenimą, paskirtą darbui ir kitiems žmonėms, vienas iš nedaugelio dalykų, kuriuos tokia moteris sau leidžia, yra maistas.

„Dėl nuolat kylančio kompensacinio maisto poreikio šie žmonės gali priaugti viršsvorio, tačiau paprastai jie nebūna nutukę.“ – sako psichiatras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gabalėlis šokolado ar taurė vyno melancholiškajai valgytojai yra būtinas savęs pamaloninimas, kad ištvertų sunkią dieną: tokia moteris valgydama jaučiasi gerai, maistas jai yra tiek energetinis, tiek psichologinis poreikis. Jos pusiausvyrą palaiko tokie „guodžiamieji“ valgiai, todėl griežta dieta gali ją išmušti iš vėžių.

Kaip melancholiška valgytoja turėtų elgtis, norėdama numesti svorio?

„Šio tipo valgytojos pagrindinė užduotis – įsivaizduoti, kokia dieta jai teiktų didžiausią malonumą, tuo pačiu metu būdama veiksminga svorio metimo tikslais. – aiškina mitybos specialistė. – Dieta turi būti gausi ir dosni, bet realistiška ilgalaikėje perspektyvoje.“

REKLAMA

Taigi, tai turi būti dieta, kurios laikydamasi ji pamirštų, kad jos laikosi. Šiuo atveju pagrindinis tikslas yra sveikatinant mitybą išgauti didžiausią įmanomą pasitenkinimą maistu.

Tam reikės taisyti nepastebimas ir žioplas klaidas, rinktis įvairų maistą ir nenuvertinti jo kokybės svarbos, kontroliuoti cukraus kiekį ir mažinti rafinuotų miltų derivatų suvartojimą, į kiekvieną valgį įtraukti vaisių ir (ar) daržovių, gerti daug skysčių ir palaipsniui didinti fizinio krūvio kiekį.

„Šiuo atveju svarbiausia užduotis yra išmokti leisti sau truputį nukrypti nuo dietos, kad ir kasdien, tačiau tokiu būdu nesutrikdant svorio metimo proceso, sveikatos ir nepradedant stambėti. Gerai savijautai reikia ne tobulybės, o tinkamos pusiausvyros.“ – priduria T. Stallone.

REKLAMA

Kaip reguliuoti kasdienius „nukrypimus“ nuo dietos?

„Tokius nukrypimus galima siūlyti, bet negalima jų melancholiškajai valgytojai užkrauti. Pati moteris žino, ko jai reikia tam tikru dienos metu. – aiškina autorė. – Tačiau ji turi iki galo įsisąmoninti, kokį poveikį šie maistiniai nukrypimai daro jos organizmui. Skonio įpročių keitimas neapsieina be apsišvietimo mitybos srityje.“

Pavyzdžiui, jei vakare norite suvalgyti ką nors skanaus, T. Stallone rekomenduoja keletą alternatyvų – tai gali būti puodelis karšto pieno su kakava; 25 gramai šokolado iš mažiausiai 70% kakavos; 2 grūdiniai skrebučiai su medumi ar uogiene; 15 gramų riešutų ar džiovintų vaisių; ne riebesnis nei 2% baltas jogurtas (gali būti ir graikiškas) su juodu šokoladu, su džiovintais ar šviežiais vaisiais; taurė vyno su vakariene. Taigi, tinka visi kokybiško ir nestorinančio maisto variantai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek kartų per dieną ir kada galima nukrypti nuo dietos?

Mitybos specialistė pabrėžia, kad šio dalyko užkrauti kaip prievolės negalima – tenka tiesiog vadovautis sveiku protu. Tačiau daugeliu atvejų, jei rytą pradedate saldumynais, jų norėsite visą dieną.

Todėl geriausia būtų šiuos pasilepinimus atidėti antrajai dienos pusei, popietei ir stengtis, kad jų nebūtų daugiau, nei du. Taip pat rekomenduojama vieną kartą per savaitę valgyti kiek norisi ir ko norisi – jei likusiu laiku jūsų mityba yra subalansuota, tai netrukdys pasiekti norimų rezultatų.

„Ilgą laiką nedarant jokių valgiaraščio išimčių gali kilti nesuvaldomas noras valgyti ką nors nesveiko. – sako mitybos specialistė. – Tuo tarpu ilgai trunkantis susilaikymas – tai sunkus nelengvas savęs treniravimas, kad lieknėjimo laikotarpiui pasibaigus būtume savarankiški.“

REKLAMA

T. Stallone knygoje taip pat pateikiami praktiniai patarimai, kaip laikytis dietos. Pavyzdžiui, dviguba užkandžio porcija padeda nevalgius išlaukti visą popietę, iki pat vakarienės. Natūralus jogurtas su vaisiais suteikia sotumo jausmą. Vakarienė turi būti soti, bet jos kalorijų kiekis turi būti ribojamas – tada prieš einant miegoti bus galima sau leisti ko nors užkąsti.

6 melancholiškajai valgytojai visuomet galiojančios taisyklės

1) Jums netinka vien tik riboti mitybą – jei dietos laikymosi metu nebegausite maisto teikiamo malonumo, laikui bėgant vis labiau ir labiau norėsite maisto.

2) Pasilepinimas maistu jums yra būtinas poreikis.

3) Svarbiausia jūsų dietos užduotis – ieškoti maisto kokybės teikiamo malonumo.

4) Jokia dieta jums neveikia be vieno valgio per savaitę, kurio metu valgote, ką norite ir kiek norite.

5) Dieta neturi jums trukdyti valgyti kartu su žmonėmis, su kuriais jaučiatės gerai.

6) Nei vienas „laisvas“ valgis per savaitę, nei pasilepinimai ar nukrypimai nuo dietos nesutrukdys jums efektyviai ir stabiliai lieknėti.

Netrukus publikuosime ir kitas dietas pagal asmenybės grupes

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų