REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Streso kupinų laikotarpių anksčiau ar vėliau pasitaiko visiems. Blaškomės tarp namų, darbo, draugų ir laiko niekada nebūna gana. Bet kaip žinoti, kad organizmą veikia stresas?

Streso kupinų laikotarpių anksčiau ar vėliau pasitaiko visiems. Blaškomės tarp namų, darbo, draugų ir laiko niekada nebūna gana. Bet kaip žinoti, kad organizmą veikia stresas?

REKLAMA

Ženklų yra įvairių – dažnai juos mums siunčia pats mūsų kūnas. Tai – tikri ir neginčijami simptomai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį ir juos pastebėjus stengtis lėtinti gyvenimo tempą, rašoma lolnews.it.

Nuotaika

Prieš vardijant įvairius fiziologinius požymius, kurie rodo, kad jaučiate stresą, svarbu atkreipti dėmesį, kad taip pat ir nuotaika yra streso rodiklis. Pavyzdžiui, dažnas nerimo jausmas ir susierzinimas yra įspėjamieji ženklai, kurių nereikėtų nuvertinti.

Dar vienas neginčijamas streso požymis – negalėjimas susikaupti. Darosi sunku sekti mintį ar net TV filmo siužetą? Dėl to gali būti kaltas ne nuovargis, bet stiprus jūsų patiriamas spaudimas.

REKLAMA
REKLAMA

Burna

Fiziologinių streso požymių tarpe - su burna susiję ženklai. Norėdami išsiaiškinti, ar patiriate stresą, pasižiūrėkite, pavyzdžiui, į savo lūpas. Jei jos labai suskeldėjusios, tai gali reikšti vitamino B6 trūkumą – šio vitamino suvartojimas organizme padidėja būtent streso pilnais laikotarpiais.

REKLAMA

Tas pats nutinka ir su vitaminu B5, kurio nepakankamumas taip pat pasireiškia nemaloniu įpročiu naktį griežti dantis. Šis bjaurus įprotis taip pat yra stiprios emocinės įtampos, ypač pasireiškiančios streso kupinais laikotarpiais, simptomas.

Neatitolstant nuo burnos, dar vienas streso požymis yra dantenų kraujavimas: dantenos jaučia imuninės sistemos susilpnėjimą – imuninė sistema sunkiai tvarkosi su galimomis infekcijomis, jei organizmas patiria daug streso. Dėl tos pačios priežasties gali kilti ir su gerkle susijusių problemų.

Oda ir nagai

Dėl streso organizmas naudoja ne tik daugiau vitaminų, bet ir tam tikrų mineralų. Pavyzdžiui, cinko trūkumas gali sąlygoti baltas dėmes ant nagų.

REKLAMA
REKLAMA

Jei norite išsiaiškinti, ar patiriate daug streso, taip pat atkreipkite dėmesį į savo odą – dėl streso susidarantis vitamino E trūkumas gali sąlygoti nemalonius odos bėrimus, ypač ant rankų ir kojų.

Širdis ir žarnynas

Taip pat ir žarnynas reaguoja į stresą – dėl streso virškinimo sistema gali sustoti, kai dėl to pasireiškia vidurių užkietėjimas, arba atvirkščiai – hiperaktyvus virškinimas gali sukelti diarėją. Abu šie sutrikimai yra labai nemalonūs, o nesprendžiami sąlygoja gerokai rimtesnes problemas.

Galiausiai – širdis, svarbiausias mūsų kūno organas. Jei norite suprasti, ar patiriate daug streso, užtenka jos klausytis: smarkus ar nereguliarus širdies plakimas gali reikšti stiprią emocinę įtampą.

Taigi, nenuvertinkite streso – yra daugelis būdų atsipalaiduoti ir suimti gyvenimą į savo rankas. Jei reikia, pasiimkite kelias laisvas dienas. Kūnas ir nuotaika jums už tai padėkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų