REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susitikinėjate jau daugelį mėnesių, tačiau nesigirdi jokių įsipareigojimų? Žinoma, sveika bendrauti ir susitikinėti su žmogumi nesistengiant santykiams iš karto klijuoti jokių etikečių, bet po kurio laiko svarbu, kad kiekvieno ketinimai būtų aiškūs, rašoma msn.it.

Susitikinėjate jau daugelį mėnesių, tačiau nesigirdi jokių įsipareigojimų? Žinoma, sveika bendrauti ir susitikinėti su žmogumi nesistengiant santykiams iš karto klijuoti jokių etikečių, bet po kurio laiko svarbu, kad kiekvieno ketinimai būtų aiškūs, rašoma msn.it.

REKLAMA

To reikia ne vien tam, kad negaištumėte laiko, jei jūsų gyvenimo troškimai nesutampa, bet ypač tam, kad galiausiai išeitumėte iš „niekieno žemės“, tos pilkosios „beveik“ rimtų santykių zonos, kurioje dažnai būna neaišku, kas esate vienas kitam ir todėl nepavyksta kartu nieko planuoti ir kurti.

„Užstrigti tokioje aklavietėje gali būti kenksminga dėl dviejų priežasčių.“ – sako Nicoletta Suppa, psichoterapeutė ir seksologė. – „Pirma, kankinsitės, nes trūks pilnatvės, jausitės nepatenkinti ir emociškai irzlūs. Taip nutinka tuomet, kai žmonės tokius santykius vilkina net metų metus, prarasdami savo gyvenimo tikslus ir savo troškimus.

Antroji priežastis, dėl kurios tokie „beveik“ santykiai yra kenksmingi – jie dažnai išsivysto į priklausomybes. Net ir labai norint, be partnerio neapsieinama: tuo pačiu metu jo ir norima, ir nenorima.“

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami išsiaiškinti, kaip išbristi iš tokių santykių liūno, pasikalbėjome su eksperte, kuri pažėrė visą saują praktinių patarimų, kaip neįpareigojančius santykius paversti rimtais, brandžiais, tenkinančiais, sveikais ir pilnais.

REKLAMA

Panašu, kad „beveik“ rimti santykiai yra labai dažni. Kodėl?

Šios priežastys yra daugiausiai sociologinės, susijusios su pokyčiais, labai greitai vykstančiais mūsų visuomenėje, o tai įtakoja taip pat ir galimybes kurti rimtus, ilgalaikius santykius.

„Skysta visuomenė“ – taip šį fenomeną vadina Zygmutas Baumanas – yra pagrįsta neapibrėžtumu, poreikiu nuolat iš naujo patiems apibrėžti save, nes nebėra anksčiau egzistavusių aiškių ribų – taip pat ir santykiuose. Nuo „kol mirtis mus išskirs“ pereita prie gilaus santykių nepastovumo, asmeniniai santykiai vertinami ne pagal kartu praleistą laiką, bet pagal jų intensyvumą.

REKLAMA
REKLAMA

Visiškai išnyksta jausmų tęstinumas, kol galiausiai nebežinome net ką tai reiškia – liekame kartu, nes mums taip gerai, nebeklausiame savęs, ar tikrai vienas kitą mylime.

Kokiomis pagrindinėmis savybėmis pasižymi „skysti santykiai“?

Tai tokie neapibrėžti ir neapibrėžiami santykiai, kad apie jiems apibūdinti dažnai prireikia kurti naujus terminus, nes tai nėra meilės santykiai, pažįstamų santykiai ar draugystė.

Paprastai jiems būdingi seksualiniai santykiai. Tai dažnai nuo jausmų atskirtas seksualumas, kuriame slypi ne fiziologiniai, bet emociniai poreikiai. Žinoma, žmonės nėra sąmoningi šių savo poreikių atžvilgiu, todėl mano, kad tai – meilė, arba atvirkščiai – žmogus yra įsitikinęs, kad niekada neįsimyli.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, tokie santykiai gali trukti labai ilgai, net ir metų metus, būtent todėl, kad jiems nerandama formos. Tokiu būdu jie yra painiojami su meile, kai daugeliu atveju tai tėra emocinė priklausomybė. Abu partnerius jungia nesugebėjimas tobulėti, tapti suaugusiais arba baimė prarasti savo emocinę savitvardą, todėl geriau tam rasti racionalų pasiteisinimą, kad nereikėtų per daug prisirišti.

Kodėl save laikyti tikra pora taip gąsdina?

Nes tai reiškia apibrėžti save pačius. Kai pasirenkame būti „mumis“, tam tikra prasme atsisakome viso kito, visų kitų galimybių. Kita vertus, tokiu būdu imame save tapatinti su bendru poros projektu.

Taigi, jei žmogus dar nežino, kas jis yra, neturi savo ateities vizijos, labai sunkiai įmanoma, kad toks žmogus bus pasiruošęs iš tiesų dalintis savo gyvenimu su kitu. Baimę taip pat kelia ir kitas aspektas – atsakomybė, kurią reikia prisiimti įsimylėjus. Mūsų gerovė tuomet priklauso ir nuo kito žmogaus, taip pat kaip kito žmogaus gerovė priklauso nuo mūsų. Ne visi yra pasirengę prisiimti tokią užduotį. Tokiu būdu liekant meilės nežinomybėje galima pabėgti nuo viso to ir būti užtikrintiems, kad mūsų nebus galima apkaltinti priėmus vienokį ar kitokį sprendimą.

REKLAMA

Kas dažniau renkasi gyventi tokio tipo santykiuose – vyrai ar moterys?

Šiuo atveju nėra lyčių skirtumų – moterys jaučia tokią pat baimę, kaip ir vyrai. Tai labiau priklauso nuo asmeninės emocinės brandos ir nuo ankstesnių patirčių. Kartais tiesioginės ar netiesioginės neigiamos patirtys paskatina neprisileisti meilės. Tačiau skiriasi moterų ir vyrų baimės.

Moterys dažniau bijo pasitikėti tokiais santykiais ir tuomet kentėti. Moteris „skystą meilę“ gali pasirinkti todėl, kad nepasitiki partneriu – tokiu būdu ji niekuomet iki galo tų santykių nepradeda.

Kai kuriais atvejais moteris susitaiko su tokiais „beveik“ rimtais santykiais, kad tik galėtų būti su savo partneriu, nuo kurio yra emociškai priklausoma.

REKLAMA

Tačiau šiose situacijose lytys gali ir susikeisti vietomis – pastaraisiais metais tokio tipo santykiai, kuriuose partneriai yra vienas nuo kito priklausomi, yra labai dažni. Vyrai dažniausiai bijo, kad reikės augti, tai yra, prisiimti atsakomybę, būdingą rimtiems santykiams. Jie taip pat gali baimintis, kad ilgalaikiuose santykiuose dings susidomėjimas seksu, kad erotinė aistra yra susijusi tik su santykių nepastovumu.

Taip pat ir šis aspektas kyla iš kultūrinio palikimo ir gali sukurti tam tikrą savo seksualumo išskirtinumą – taigi, santykiai jaudina tik tuomet, kai yra neapibrėžti.

7 patarimai, kaip „skystus“ neįpareigojančius santykius paversti rimtais

1. Išeikite į viešumą. Paprastai tokie santykiai vystosi išskirtinai paslapčia, net jei tai nesusiję su neištikimybėmis ir poreikiu dėl to slapstytis. Tai - labai daug pasakantis aspektas. Gyvenama taip, lyg neužtektų drąsos pateisinti savo santykiams. Jei kas nors mus pamatys kartu, tai reikš, kad esame pora. Taigi, tai būtų pirmasis žingsnis – išleisti santykius į dienos šviesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Bendrauti su vienas kito draugais. Bendravimas vienas su kito draugais paskatina apibrėžti santykius – tokiu būdu prireikia kitiems prisistatyti - arba esame pora, arba ne. Akistata su kitais žmonėmis taip pat gali sustiprinti santykius, jei kiti mus mato, kaip porą. Ir priešingai, konstruktyvi draugų kritika gali padėti modifikuoti tam tikrus santykių aspektus.

3. Kalbėkitės apie ateitį. „Skystuose“ santykiuose nėra vietos rytojui, nes net ir dabartis nėra aiški. Tačiau kalbėjimas apie bendrus planus bei savo svajonių pasakojimas partneriui taip pat gali padėti įsivaizduoti save kartu ateityje ir santykiams suteikti daugiau tikrumo.

4. Nevenkite konfliktų. Dažnai nesutarimai ir sveiki ginčai reikalingi tam, kad geriau vienas kitą pažintume ir taptume artimesni. „Skystuose“ santykiuose tokių akimirkų paprastai vengiama, nes kriziniu momentu visada galima pasakyti „kiekvienas einame savo keliu“.

REKLAMA

Būtent dėl to vengiama diskusijų. Dažnai išsiskiriama, kad ir porai savaičių, o tuomet vėl sugrįžtama į santykius, lyg nieko nebūtų atsitikę. Deja, o gal ir laimei, jausmai neturi įjungimo ir išjungimo mygtukų, todėl jei niekaip nesprendžiame savo nesutarimų, tai mus atitolina vienas nuo kito. Būtent dėl to svarbu visuomet žiūrėti vienas kitam į akis.

5. Keliaukite kartu. Tai santykiams gali padaryti labai teigiamą įtaką. Bendros kelionės gali suvienyti ir leisti pamatyti vienas kitą ir tarpusavio santykius naujoje šviesoje. Paprastai „beveik“ rimtuose santykiuose nebūna neįprastų situacijų, nes jos atrodo per didelis žingsnis į priekį. Jau pati kelionė yra bendras planas, lažybos, dalijimasis. Taigi, tai gali būti būdas iš santykių reikalauti ir gauti daugiau.

REKLAMA

6. Nustok jį vadinti draugu. Tai ne draugas, tai tavo partneris, vyras, su kuriuo nori pradėti santykius. Jei pradėsi daiktus vadinti tikraisiais vardais, tai gali padėti santykiams suteikti naują vertę, juos įteisinti. Panašiai, kaip tvarkant kad ir drabužių spintą tvarkingiau darosi ir viduje. Mechanizmas šiuo atveju tas pats – apibrėžti tam, kad apibrėžtum save.

7. Priimk kvietimą bendrauti keturiese. Jei kartu susitinkate su kita pora, kavai ar pasivaikščiojimui, taip geriau matysite save kaip porą, kalbėsite poroms būdingomis temomis, būsite matomi kaip pora. Tai – tokios situacijos, kurių „skystuose“ santykiuose dažnai vengiama, siekiant likti neatpažįstamais.

Mieliau bendraujama su didesnėmis grupėmis draugų, kad būtų galima likti nepastebėtiems ir pasislėpti. Kitais atvejais apskritai vengiama eiti į viešumą. Tačiau norint rimtesnių santykių, tai gali būti svarbus žingsnis į priekį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų