REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvystė socialiniuose tinkluose: tėvai dažniau dalijasi berniukų nuotraukomis. Tokius rezultatus paskelbė Maskvos Ekonomikos aukštosios mokyklos atliktas tyrimas. Ištyrę 62 milijonus įrašų mokslininkai išsiaiškino, kad 18 - 50 metų tėvai 20% dažniau dalijasi savo berniukų, o ne mergaičių nuotraukomis.

Tėvystė socialiniuose tinkluose: tėvai dažniau dalijasi berniukų nuotraukomis. Tokius rezultatus paskelbė Maskvos Ekonomikos aukštosios mokyklos atliktas tyrimas. Ištyrę 62 milijonus įrašų mokslininkai išsiaiškino, kad 18 - 50 metų tėvai 20% dažniau dalijasi savo berniukų, o ne mergaičių nuotraukomis.

REKLAMA

Tokiu būdu jie gauna daugiau „laikų“, rašoma repubblica.it.

Turbūt kiekvienam yra tekę internete pasidalinti savo vaiko nuotrauka ar vaizdo įrašu. Tai vadinama „sharentingu“ arba tėvyste socialiniuose tinkluose, ir jei prieš keletą metų dar buvo manoma, kad tai – nekaltas ir jokių grėsmių nekeliantis dalykas, šiandien vis dažniau girdime, kad tai gali būti laikoma nepilnamečių privatumo pažeidimu.

Šį įsitikinimą sustiprino naujasis Europos Sąjungos reglamentas apie duomenų apsaugą, kuriame vaikų nuotraukos laikomos asmens duomenimis, todėl ir joms galioja griežti privatumo standartai. Tačiau tam tikrose kultūrose „sharentingas“ būtų laikomas socialiniuose tinkluose klestinčių seksizmo ir diskriminacijos lyties pagrindu įrodymu.

REKLAMA
REKLAMA

Tokias išvadas pateikė Maskvos Ekonomikos aukštosios mokyklos tyrėjai, išanalizavę 62 milijonus 600 000 socialinių tinklų naudotojų paskelbtų įrašų, publikuotų populiariausiame Rusijos socialiniame tinkle „VK“.

REKLAMA

Socialinių tinklų diskriminacija

Šiame socialiniame tinkle tiek mamos, tiek tėčiai dažniau šneka apie savo berniukus, o ne mergaites. Štai skaičiai: „postai“ apie sūnus yra 20% dažnesni nei apie dukras. Tokia nelygybė nepaaiškinama gimstančių berniukų ir mergaičių skaičiaus skirtumais (Rusijoje gimsta 106 berniukai ir 100 mergaičių).

Tyrėjai taip pat pabrėžė, kad berniukų nuotraukos ir „postai“ apie juos socialiniuose tinkluose susilaukia beveik dvigubai daugiau „laikų“, tiek iš moterų, tiek iš vyrų.

„Tokia nelygybė gali būti labai neigiamas ženklas – tai gali sudaryti įspūdį, kad mergaitės yra mažiau svarbios, nei berniukai“ – aiškina Ivanas Smirnovas, vienas iš „Pnas“ publikuoto tyrimo autorių ir Maskvos universiteto Kompiuterinių socialinių mokslų laboratorijos direktorius. – „Toks skirstymas lyties pagrindu gali atrodyti nekaltas, jei jį lyginsime su kitokio pobūdžio diskriminacija.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, dėl socialinių tinklų populiarumo, milijonai naudotojų kiekvieną dieną mato srautus, kuriuose skleidžiama nelygybė ir taip nepastebimai perduodamas supratimas, kad normalu daugiau dėmesio skirti berniukams.“

Italijoje padėtis skiriasi 

Tačiau, pavyzdžiui, Italijos situacija neatitinka Rusijos. Milano Katalikiškojo universiteto psichologijos ir naujųjų komunikacijos priemonių dėstytojas Giuseppe Riva sako: „Tokio tikslaus ir tokios didelės apimties tyrimo šiuo klausimu dar nėra atlikta, bet mūsų šalyje nėra duomenų, rodančių tą pačią problemą.

Manau, kad ši diskriminacija yra susijusi su kultūriniu kontekstu. Pavyzdžiui, Rusijoje dauguma socialinių tinklų naudotojų yra vyriškos lyties, o Italijoje – moteriškos. Jei pasižiūrėtume į „Instagram“, akivaizdu, kad ten daug daugiau moterų, o ne vyrų nuotraukų. Ši tema įdomi, į ją vertėtų pasigilinti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Riva aiškina, kad savo vaikų demonstravimas, ypač tuomet, kai jiems kas nors sekasi, yra laikomas socialinio matomumo ir savirealizacijos priemone.

„Tačiau visa tai, ką publikuojame, lieka internete. Kas bus tuomet, kai vaikai užaugs ir jiems nepatiks tos nuotraukos, jei jie su jomis nenorės tapatintis?“

Neseniai paviešinta byla, kurioje šešiolikmetis italas kreipėsi į teisėjus, norėdamas apsiginti nuo savo mamos, kuri publikavo jo nuotraukas ir komentarus apie jį. Romos teismas nusprendė, kad nuotraukos turi būti pašalintos, o paauglio mamai grėsė 10 000 eurų bauda.

Kitoje byloje, Mantujos mieste Italijoje teisėjas nusprendė, kad vienas iš išsiskyrusių tėvų nuotraukas viešinti gali tik su kito leidimu. Dalijimasis vaikų nuotraukomis internete ne tik yra kišimasis į jų gyvenimą – nuotraukų viešinimas be atrankos kriterijų gali sukurti mūsų vaikų „skaitmeninį dosjė“ dar prieš tai, kai jie patys pradės naudotis internetu.

REKLAMA

Esminės taisyklės 

Tačiau jei niekaip nenorime atsisakyti pasididžiavimo savo vaikais socialiniuose tinkluose, reikėtų laikytis kai kurių praktinių taisyklių. „Visų pirma, reikėtų įsivaizduoti save jų vietoje. Ar tokia nuotrauka galėtų juos įžeisti? Arba sugėdinti? Tai ypač galioja paauglių atveju.“ – tęsia G. Riva. – „Antra, įsitikinkite, kad nuotrauka nepateks į jūsų vaikų socialinius tinklus.

Jei „Facebook“ su jais draugaujate, nuotrauką matys ir jūsų vaiko draugai. Tokiu atveju geriau ja pasidalinti „WhatsApp“ ar kitur, tik su keliais suaugusiais savo draugais. Galiausiai, atkreipkite dėmesį į detales – kontekstas yra labai svarbus. Gali būti nepriimtina dalintis ligoninėje daryta nuotrauka.

Taip pat atkreipkite dėmesį į aprangą. Jums močiutės dovanotas megztinis gal ir atrodo stilingai, bet jūsų vaikams, besistengiantiems susikurti „kietuolių“ įvaizdį, gali atrodyti kitaip.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų