REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Vaikas ligoninėje (nuotr. 123rf.com)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai informuoja, kad tymai toliau plinta tarp suaugusiųjų Kauno apskrityje.

14

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai informuoja, kad tymai toliau plinta tarp suaugusiųjų Kauno apskrityje.

REKLAMA

Šiomis dienomis įtariami dar du tymų atvejai, susiję su pirmuoju atveju, patvirtintu šių metų sausio 18 dieną.

Tymai – per orą plintanti užkrečiamoji liga, sukeliama virusų. Tačiau plisti gali ir per kvėpavimo takų išskyromis užterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus.

Dažniausiai susirgimas tymais pasireiškia karščiavimu, vėliau – akių uždegimu, sloga bei 3–7 ligos dieną atsiranda bėrimai. Bėrimai, kurie neniežti, prasideda veido srityje, už ausų, vėliau išplinta į kitas kūno vietas ir išlieka 4–7 dienas.

Pagal tymų susirgimo riziką ir galimybę platinti tymų virusą, išskiriamos tokios grupės: imunosupresiniai asmenys (kai yra pakitusi imunologinė būklė (pvz.: sergantieji ŽIV, po transplantacijos, po chemoterapijos); pažeidžiami imlūs asmenys (nesirgę, neskiepyti, nepilnai skiepyti ar nežinantis savo skiepijimų būklės ypač nėščiosios ir kūdikiai); sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai; kiti sąlytį turėję imlūs tymams asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu asmuo yra imlus tymams, užsikrėsti užtenka 15 min. ir daugiau, jeigu bendraujama artimai (veidas į veidą) arba būnama toje pačioje patalpoje. Tymais sergantis asmuo gali užkrėsti kitus dar 4–5 dienos iki ir 4 dienos po bėrimo atsiradimo.

REKLAMA

Sąlytį su tymais sergančiu asmeniu turėjusiems asmenims per 72 val. rekomenduojama viena MMR vakcinos dozė (finansuojama valstybės biudžeto lėšomis) ir sveikatos stebėjimas iki 18 dienų po sąlyčio, jeigu asmuo yra imlus tymams. Jeigu asmuo buvo paskiepytas per 72 val., sveikatos stebėjimas rekomenduojamas iki 21 d.

Stebėjimo laikotarpiu pasireiškus bet kokiems sveikatos sutrikimams, kurie būdingi tymams, nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Sergantieji tymais pagal klinikines indikacijas nuo susirgimo pradžios iki ketvirtos dienos nuo bėrimo atsiradimo turi būti izoliuojamas namuose ar ligoninėje. Pacientui turi būti paaiškinama, kad jis tam tikru laikotarpiu gali užkrėsti kitus imlius asmenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų