REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Meningokokas Kaune (nuotr. stop kadras)

Po Lietuvą keliauja ne tik gripo, bet ir meningokoko banga. Nuo žaibiškos mirtinos infekcijos šį sezoną vien Kauno medikams gelbėti teko penkis vaikus.

18

Po Lietuvą keliauja ne tik gripo, bet ir meningokoko banga. Nuo žaibiškos mirtinos infekcijos šį sezoną vien Kauno medikams gelbėti teko penkis vaikus.

REKLAMA

Vienas jų – ketverių berniukas – sunkios būklės ir jau su bėrimais skubiai atvežtas iš Prienų. Laimei, jo gyvybę išsaugoti pavyko. Tačiau medikai pasakoja, kad daliai išgelbėtų vaikų gyvybė atsiėjo labai brangiai.

Ketverių metukų sūnelį glaudžianti prieniškė sako vis dar negalinti patikėti tuo, kas įvyko. Į Kauno klinikinę ligoninę pirmadienį popiet ji su mažyliu greitosios pagalbos automobiliu atvežta su gąsdinančia pavojingo meningokoko diagnoze.

Moteris pasakoja, kad itin aukšta temperatūra kone iki 40-ies laipsnių berniukui pakilo baigiantis savaitgaliui, vaikas tapo nejudrus.

REKLAMA
REKLAMA

Mama pasakoja, kad vaikas nebepajėgė eiti vos išlipęs iš lovos: „Buvo 39.6 – tai labai aukšta temperatūra. Visą naktį man jisai karščiavo, o po to pastebėjau, kad ant puoduko einant grynai visiškai vaikas nepajėgė eiti. Ties stuburu ir kaulu nesulenkia, rakina, kaip galiu pasakyti, truputį.“

REKLAMA

Pastebėjo bėrimus

Būtent tokie požymiai kaip karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sąstingis – ankstyvieji meningokoko infekcijos požymiai.

Tad rytą mama paskambino gydytojai, ši liepė skubiai vykti į Prienų ligoninę – ant mažylio kūno mama jau pastebėjo ir pirmuosius neryškius bėrimus.

Sergančio vaiko mama toliau pasakoja: „Bėrimai buvo gana neaiškūs, ir sako iš karto į Kauno klinikinę ligoninę – ačiū Dievui, kad sudavė mums pagalbą ir išgelbėjo mūsų vaikelį tai Kauno klinikinė ligoninė.“

Į šios ligoninės Priėmimo skyrių vaikas atvežtas itin stipriai karščiuojantis, vangus, oda papilkėjusi, buvo išberta krūtinė ir pilvas. Berniukas iškart paguldytas į reanimaciją, jam suleista vaistų, plušo didžiulė medikų komanda.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatė ir meningitą

Vaikų priėmimo skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius pasakoja, kokiais simptomais ėmė skųstis į priėmimą atvežtas vaikelis:

„Iš karto vaikas pradėjo skųstis, kad skauda galvą, ir kai jau pas mus atvažiavo jau buvo pavieniai hemoraginiai bėrimai, kurie po to dar plito. Atvykus vaikas buvo kompensuotam šoke, būklė buvo sunki, ir pradėjus gydymą, viskas stabilizavosi, normalizavosi… Iš pradžių krito spaudimai, po to buvo sutvarkyta viskas. Nupunktavom, tai jam yra dar ir meningitas.

Akių dugne nebuvo ryškių kažkokių labai pakitimų. Toliau tęsiamas gydymas ir lauksime būtinai pasėlio atsakymo. Jo būklė viskas gerai, klausa nesutrikusi, kas vėl gi dažnai būna paskutiniu atveju, kad turime ir kelis kurtumo atvejus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po beveik paros reanimacijoje – berniukas su mama jau perkeltas į skyrių. Liga sustabdyta, komplikacijų, atrodo, nėra.

Medikai sako laukiantys tyrimų rezultatų ir spręs, kokį gydymą taikyti toliau.

Vien Kaune šį sezoną jau gelbėti penki vaikai – keturi šioje klinikinėje ligoninėje, kai kuriems klastinga liga paliko skaudžių pasekmių.

Pasak medikų, skubėti į ligoninę reikia, kai vaiką kamuojančią aukštą temperatūrą sumažinus vaistais, mažylis vis tiek išlieka vangus, o pastebėjus bėrimą, kuris paspaudus neišnyksta, – nedelsti nė akimirkos.

Teko amputuoti pirštus

Vaikų priėmimo skyriaus vedėjas D. Varaškevičius primena, kad būtina stebėti vaikų savijautą. „Kitų infekcijų atvejais, numušus temperatūrą, vaikas jaučiasi jau geriau, jisai darosi aktyvesnis, valgo ir bando žaisti ir panašiai.

REKLAMA

Tai šituo atveju, vaikas buvo gulintis, besiskundžiantis galvos skausmais, dejuojantis ir temperatūros numušimas būklės jo nepakeitė“.

Dar vienas vaikas dėl žaibinio meningokoko infekcijos gydytas Kauno klinikose. Jis čia atvežtas iš Marijampolės. Dvejų metukų mažylio gyvybę išgelbėti pavyko, tačiau teko amputuoti dalį pirštų. Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų