REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Vaikus į ligos patalą pradėjo guldyti gripas

Vilniečiai tėvai, su sergančiais vaikais, šį savaitgalį nebetvėrė. Aukštos temperatūros kankinami vaikai, panašu, turėjo laukti ilgose eilėse tiek pas budinčius pediatrus, tiek Santaros klinikų Vaikų ligoninės skubios pagalbos priimamajame. 

17

Vilniečiai tėvai, su sergančiais vaikais, šį savaitgalį nebetvėrė. Aukštos temperatūros kankinami vaikai, panašu, turėjo laukti ilgose eilėse tiek pas budinčius pediatrus, tiek Santaros klinikų Vaikų ligoninės skubios pagalbos priimamajame. 

REKLAMA

Pirmadienio rytą tv3.lt naujienų portalą pasiekė skaitytojų pasakojimai, kurie sutartinai tvirtina, kad su stipriai karščiuojančiais vaikais turėjo bendrose eilėse laukti 3-4 valandas.

Laukti iki 6 valandų

Kalbinta vilnietė Justina pasakoja, kad jos dukra šeštadienio rytą sukarščiavo iki 39 laipsnių. „Aš iš karto įtariau gripą, todėl supratau, kad turiu kuo greičiau nusigauti iki gydytojos ir gauti priešvirusinių vaistų.

Iš pradžių pasiskambinau į Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotį. Ten telefonu, išklausę simptomus, man pasiūlė kelis variantus. Greitosios automobilis galėjo mane su vaiku pavežti iki priimamojo, mat namuose jokie tyrimai negali būti atliekami. Paklausus, kiek reikėtų laukti pagalbos ligoninės priimamajame, buvo pasakyta, kad iki 6 valandų.

REKLAMA
REKLAMA

Teko vykti į budinčią Centro polikliniką. Ten tarp daugybės sergančių vaikų ir suaugusių mes laukėme ilgiau nei 2 valandas.

Žinoma, vaikui nustatė gripą, gavome vaistų ir grįžome į namus. Belieka tikėtis, kad daugiau jokių ligų „neparsivežėme“, nes šalia berniukui, girdėjau, nustatė vėjaraupius“, - pasakoja tv3.lt skaitytoja.

REKLAMA

Karti vilniečio patirtis

Jai antrino ir dar vienas vilnietis tėvas Justas P. Jis pasidalijo karčia patirtimi apie tai, kiek laiko reikėjo laukti ligoninėje su karščiuojančiu vaiku. Viešai jis rašė:

„1,5 m. vaikui temperatūra šoka iki 39. Paskambinus 033 greitosios nesiunčia, siūlo važiuoti į Antakalnio priimamajį. Prieš važiuojant pasiskambini, sako čia lauksit 3 val., geriau skambinkit į Santariškes. Santariškėse pasiūlo 6 val. laukti, kol apžiūrės. Tai laukiam kur trumpiau.

Tik toks klausimas kyla, jei statistika ant Verygos stalo sako, kad gripo epidemija ant nosies, tai gal gydytojų pajėgumus reikėtų išplėsti“, - retoriškai klausia vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikai rūšiuojami pagal gyvybines funkcijas

Pirmadienio rytą tv3.lt susisiekė su Santaros klinikų vaikų ligonine. Direktoriaus pavaduotoja Sigita Burokienė sakė, kad šis savaitgalis, kaip ir pastarieji, buvo išties sudėtingas.

„Per savaitgalį turime 30-40 patvirtintų gripo atvejų. . 

Daugybė vaikų, sergančių žarnyno infekcijomis, viršutinėmis kvėpavimo takų ligomis. Visi sausio savaitgaliai yra su didžiule apkrova vaikų infekcinių ligų ir pediatrijos skyriuose. Šiuo metu padidėjęs sergamumas gripu.

Visi sausio savaitgaliai yra su didžiule apkrova pediatrijos skyriuje. Šiuo metu padaugėjęs sergamumas gripu.

Sustiprinome komandą. Kiekvieną pacientą rūšiuojame pagal būtinosios pagalbos poreikį. Tai reiškia, kad įvertiname atvykusio paciento būklę pagal gyvybines ir kitas svarbiausias funkcijas“, - sako S. Burokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palatos perpildytos

Jos teigimu, pasitaiko atvejų, kai nedelsiant vaikas siunčiamas į intensyvios terapijos skyrių arba, pagal poreikį, guldomas į skyrių.

Ji patvirtina, kad ir šį savaitgalį priimamojo stebėjimo palatos buvo perpildytos, mat sergamumas išties išaugęs. Vis tik direktoriaus pavaduotoja ragina tėvus neskubėti į ligoninės priimamąjį, vos tik vaikas sukarščiavo.

„Rekomenduojame patiems suteikti pirmąją pagalbą. Jeigu vaikui tik pakilo temperatūra, reikia duoti vaistų nuo temperatūros ir stebėti, kaip jis jaučiasi. Jeigu situacija gerėja, reikia žiūrėti toliau į visus simptomus, duoti pakankamai skysčių“, - rekomenduoja S. Burokienė.

REKLAMA

Rekomendacijos gyventojams

Primename, kad šiuo metu jau 8 savivaldybėse paskelbta gripo epidemija. Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sparčiai auga visoje Lietuvoje, todėl medikai pataria neprarasti budrumo ir rekomenduoja:

• tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

• vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

• vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

• laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

• neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

• gerai vėdinti patalpas;

• susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

• sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų