REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Koja (nuotr. Kauno klinikinė ligoninė)

Lietuvoje įsivyrauja permainingi orai, lietų keičia sniegas, viskas tirpsta, o naktimis ir vėl pašąla. Šalyje prasidėjęs chaosas nemažai lietuvių atveda ir į skubios pagalbos priimamąjį.

13

Lietuvoje įsivyrauja permainingi orai, lietų keičia sniegas, viskas tirpsta, o naktimis ir vėl pašąla. Šalyje prasidėjęs chaosas nemažai lietuvių atveda ir į skubios pagalbos priimamąjį.

REKLAMA

tv3.lt portalui susisiekus su Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės atstove spaudai Justina Petravičiene, moteris patikino, kad situacija priimamajame įtempta jau nuo pat ryto. Ir kalti dėl to būtent slidūs, pavojingi šaligatviai.

„Pacientų tikrai yra, situacija yra tokia, kad jau plikledžio aukų, atvykusių nuo ryto, yra tikrai nemažai. Keistas galbūt bruožas, kad daug yra sudėtingų atvejų, atviri kaulų lūžiai (kai atvirojo lūžio atveju lūžio vietoje pažeidžiama oda, atsiveria žaizda, iš kurios kartais kyšo lūžusio kaulo galai red. past.)“, – sako J. Petravičienė.

Atstovė skaičiuoja, kad vien tik per vakar dieną priimamajame pasirodė 96 asmenys, patyrę traumas. Tiesa, kiek iš jų atvyko susižaloję būtent per plikledį – nėra aišku.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Vilniaus universitetinės ligoninės skubios pagalbos gydytojai dirba kaip niekada anksčiau, tikslų šiandienos pacientų skaičių bus galima pasakyti, praėjus parai.

REKLAMA

Įsivyravus itin sveikatai pavojingiems orams, primename, kad tokiu oru būtumėte itin atsargūs ir saugotumėte savo sveikatą.

Dažnai kenčia rankos

Šaltasis metų laikas kasmet pėstiesiems sukelia nemažai problemų ir rūpesčių. Drėgnų lapų spąstai, čiuožyklomis virtę šaligatviai ir keliai, slidūs laiptai – visa tai padidina nelaimingų nutikimų ir traumų riziką. Medikų teigimu, pagrindinės pėsčiųjų patiriamos traumos – įvairūs raiščių patempimai, rankų ir kojų kaulų lūžiai bei išnirimai.

Dažniausiai sužalojamos rankos, kadangi žmogus griūdamas bando atsiremti jomis ir taip mano sumažinsiąs traumų tikimybę. Vis dėlto tai ir tampa didžiausia traumų priežastimi.

REKLAMA
REKLAMA

Žmogus, paslydęs ar užkliuvęs už kokio nors objekto, kuris buvo padengtas sniegu ar ledu, griūva ir, bandydamas išvengti smūgio, ištiesia rankas. Ištiesta ranka atsiremia į gatvę, tada traumuojanti jėga plinta galūnės ašies kryptimi, atsiranda jos gniuždymas.

Veikiant šioms jėgoms, gali įvykti įvairūs rankos lūžiai: stipinkaulio tolimesniojo galo, nusitęsiantis į riešo sąnarį, žastikaulio artimesniojo galo, apimantis peties sąnarį ir kiti. Taip pat, esant tokiam traumos mechanizmui, dažnai išnyra rankos kaulai – žastikaulis, stipinkaulis, alkūnkaulis.

Rudenį ir žiemą į medikus kone kasdien kreipiasi gatvėje paslydę ir kojų traumas patyrę žmonės: raiščių patempimai, plyšimai, lūžiai, čiurnos sąnario traumos, kelio sąnario traumos. Vis dėlto, didžiausią riziką susižeisti turi vyresnio amžiaus žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip nutinka todėl, kad vyresni žmonės dažniau griūva dėl sutrikusios galvos smegenų kraujotakos ar koordinacijos, be to, jų kaulai yra retesni ir trapesni, todėl griuvimas dažniausiai jiems baigiasi trauma.

Patarimai patyrus traumą:

Jeigu pargriuvote ir susižalojote, jokiu būdu nejudinkite sužalotos rankos ar kojos;

Susižalojus koją būtina vengti ja remtis ir bandyti eiti, nes gali atsirasti sunkesni raiščių ir sąnarių sužeidimai, pasislinkti lūžę kaulai. Taip atsitikus, tenka taikyti sudėtingesnį gydymą, o darbingumo atkūrimo laikotarpis tampa ilgesnis;

Patyrus traumą, kuo skubiau kreipkitės į gydytojus, kurie paskirs Jums tinkamą ir efektyvų gydymą.

REKLAMA

Jeigu nenorite apsilankyti pas traumatologą, o apsaugoti save, laikykitės paprastų patarimų – sulėtinkite žingsnius, atsisakykite aukštakulnių, nelaikykite rankų kišenėse tam, kad išlaikytumėte pusiausvyrą, kai slidu.

Kaune pacientų antplūdis

Savo ruožtu Kauno klinikų atstovė spaudai Eglė Audickaitė tv3.lt sako, kad pacientų pastaruoju metu tikrai padaugėjo ir tai akivaizdžiai juntama ligoninėje.

„Daugiausiai pacientų atvežama po autoįvykių kelyje dėl slidžios kelio dangos. Dažniausiai pasitaikančios traumos – rankų, pečių išnyrimai, kojų traumos.

Pastaruoju metu atvirų lūžių užfiksuota nėra. Vaikų skyriuje mažųjų pacientų padaugėjimo nejusti“, - komentuoja E. Audickaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų