REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Egzotiniai augalai ir vaisiai, augantys ant palangės, lietuviams jau seniai nebe naujiena. Atkakliausieji ir daugiausia kantrybės turintieji, norėdami paskanauti ananasų, bananų, datulių ar apelsinų, nebeskuba į prekybos centrus, o mėgaujasi savo užaugintais.

 Egzotiniai augalai ir vaisiai, augantys ant palangės, lietuviams jau seniai nebe naujiena. Atkakliausieji ir daugiausia kantrybės turintieji, norėdami paskanauti ananasų, bananų, datulių ar apelsinų, nebeskuba į prekybos centrus, o mėgaujasi savo užaugintais.

REKLAMA

Reikia kantrybės

„Egzotinių vaisių gali užsiauginti kiekvienas, tik reikia kantrybės“, – teigia kaunietė augalų augintoja Gintautė Seliukienė. Ji pasidalijo patarimais, kaip reikia augalus prižiūrėti, kad jie sukrautų vaisius. Štai jos namuose prieš kelerius metus gruodį pražydęs bananas po pusmečio sunokino ir vaisius (beje, bananai namų sąlygomis pražysta bei vaisius sunokina labai retai).

„Buvo tikra staigmena, kai mano namuose penktus metus augantis bananas pražydo ir užmezgė vaisius“, – pripažino G.Seliukienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak augintojos, bananmedžio daigelių galima įsigyti gėlių parduotuvėse, oranžerijose.

„Šiems lepiems augalams reikia sudaryti atitinkamas sąlygas. Jie turi augti smėlio, durpių ir perpuvusio arklių mėšlo mišinyje, be to, reikalingas atitinkama drėgmė ir ne mažesnė nei 18 laipsnių šiluma bei natūrali saulės šviesa. Teks apsišarvuoti kantrybe, kol bananmedžiai pradės megzti vaisius“, – teigė ji.

REKLAMA

Bananmedžiai užauga aukšti, net iki trijų metrų, todėl auginami kambaryje jie neskuba žydėti bei megzti vaisių. Erdvesnėje patalpoje įkurdinus bananmedį, vaisių galima tikėtis sulaukti greičiau. Jų vaisiai būna trumpesni ir saldesni, negu pirktieji iš parduotuvių. Vaisius brandina aštuonis mėnesius.

Citrusiniai vaisiai

G.Seliukienės egzotinių augalų kolekcijoje pirmiausia atsirado citrinmedis. Ji tikina, kad namuose galima užsiauginti ne tik citrinų, bet ir apelsinų, greipfrutų, kivių, netgi mangų.

„Sudaiginau parduotuvėje pirktų citrinų ir apelsinų sėklas, kai daigeliai ūgtelėjo, pažįstama botanikė man padėjo padaryti įskiepį iš tokių pat egzotinių augalų, kurie davė vaisių. Jau ragavau savų citrinų, o apelsinmedžiai kol kas neskuba brandinti vaisių. Pirmąjį derlių medeliai dažniausiai subrandina po aštuonerių metų, tad teks kantriai jo laukti“, – pasakojo egzotinių vaisių augintoja.

REKLAMA
REKLAMA

Vasarą citrinmedžius ir apelsinmedžius ji išgabena į kiemą. Atšalus orams, juos būtina įnešti į kambarį, kuriame būtų apie 20 laipsnių temperatūra. Bene populiariausia ir geriausiai namuose prigyjanti citrinmedžių veislė yra Maikopsky, išsiskirianti vaisių gausa, o Eureka ir Genoa veislių citrinmedžius galima auginti ant šiltos palangės, nes jie yra neaukšti. Pusę citrusiniams augalams auginti naudojamos žemės turi sudaryti grunto, komposto ir durpių mišinys, kitą pusę – rupus smėlis. Persodinti reikia 2 kartus per metus – vasario ir birželio mėnesį.

Granatmedis

G.Seliukienės namuose tarpsta ir egzotiškasis granatmedis, kurį taip pat užaugino iš sėklyčių. Granato sėklos itin daigios. Jas geriausia sėti šviežias, pašalinus minkštimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasėkite sėklas tiesiai į žemę ir po poros savaičių pamatysite lendančius daigelius, – pasakojo ji. – Jei pasėjote pakankamai daug sėklų, turėsite visą mišką jaunų granatmedžių, iš kurių beliks atsirinkti stipriausius.“

Kai daigeliai paauga, augintoja persodina juos į didesnį vazonėlį. Granatmedis, kaip ir kiti egzotiniai augalai, taip pat mėgsta šilumą, drėgmę ir saulę. Jį patogiau auginti kambaryje nei bananmedį, nes jis užauga ne toks didelis.

Granatmedis auga palyginti greitai ir itin greitai medėja. Šį augalą galima formuoti kaip bonsą dėl jo patrauklios išvaizdos ir nedidelių lapelių. Granatmedis gali būti laikomas kambaryje visus metus, tačiau augalas bus sveikesnis, jei žiemą gaus porą mėnesių poilsio.

REKLAMA

„Išneškite granatmedį į kuo vėsesnę patalpą ir palikite 2–3 mėnesiams, – pasakojo G.Seliukienė. – Šis augalas nejautrus šalčiui, tad jei patalpoje temperatūra nukris žemiau nulio (bet ne žemiau nei -15 laipsnių), granatmedžiui tai nesukels pavojaus. Vis dėlto jaunus, pirmamečius augalus geriau pasaugoti nuo didesnių šalnų. Vasarą granatmedis geriau jausis lauke, tačiau gali augti ir kambaryje ant pietų pusės palangės. Tiesioginiai saulės spinduliai negąsdina šio šviesamėgio augalo. Granatmedį puola įvairūs kenkėjai, kurie graužia augalo lapus, todėl juo reikia labai rūpintis. Vaisius jis pradeda vesti tik po 8–10 metų.“

Ananasas

Tikrai nesudėtinga namuose užauginti ananasą, nes jis nereikalauja ypatingų sąlygų ir priežiūros. Prieš aštuonerius metus Vytautas Cvikas nusipirko iš parduotuvės paprastą ananasą. Suvalgęs vaisių, nupjovė jo viršūnę ir pasodino į vazoną. Gana greitai augalas pradėjo leisti šaknis.Nors augo ir žaliavo, vaisių ilgą laiką nekrovė. Po penkerių metų pagaliau pražydo, pasirodė pirmasis ananasas. Pats vaisius auga ganėtinai greitai, pageltonuoja per kelis mėnesius. .„Ananasas nereikalauja ypatingos priežiūros, mėgsta drėgmę, žemė visiuomet turi būti šiek tiek drėgna“, – teigė V.Cvikas. Pasak pašnekovo, tai tikrai nėra lepus augalas – savo vešliais ir tvirtais lapais ananasas netrukus aplenkė ir šalia auginamas gėles.

REKLAMA

Agronomės Kristinos Vorobjevienės teigimu, iš sėklų galima užsiauginti įvairiausių egzotinių augalų – netgi avokadą ar kavamedį.

„Svarbiausia – kantriai laukti, kol augalas subrandins vaisius, – patarė ji. – Geriausiai sudaiginti sėklą laikant ją pusiau apsemtą vandenyje, kol išleis šaknis, tada persodinti į derlingą dirvožemį giliame vazone.“

Pasak agronomės, visas didesnes sėklas ir kauliukus galima sudaiginti laikant jas tarp drėgnų servetėlių.

„Šis būdas ypač tinka mažiau kantriems, kurie, norėdami patikrinti, ar sėkla sudygo, neištveria jos neatkapstę. Daigindami tarp drėgnų servetėlių galėsite sekti dygimą ir į žemę sodinti tikrai gyvybingas ir sudygusias sėklas. Tai labai patogus būdas, kurį galima taikyti norint parsivežti egzotinių augalų sėklų iš kitų kraštų. Dalis sėklų yra daigios tik tada, kai yra šviežios. Kai išdžiūsta, jų daigumas sumažėja, ilgėja dygimo laikas. Kad taip nenutiktų, sėklas jau kelionėje įvyniokite į drėgną servetėlę ir laikykite sandariame inde ar užtraukiamame plastikiniame maišelyje. Svarbiausia stebėti, kad drėgmės nebūtų nei per daug, nei per mažai, kad servetėlė visada būtų drėgna“ – patarė K.Vorobjevienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip užsiauginti egzotinių augalų?

Figmedis

Figmedžio sėklos yra pakankamai daigios. Kuo švariau nuvalytas sėklas sėkite tiesiai į žemę ir po 2–3 savaičių turėtumėte sulaukti daigelių (ant sėklų turi visai nelikti minkštimo, kitaip užpuls pelėsis). Figmedis nesunkiai prisitaiko prie kambario sąlygų. Jei turite pakankamai vietos, galite užsiauginti net lubas remiantį medį.

Kambaryje figmedis gali augti visus metus, tačiau jei turite galimybę išneškite vasarą į lauką – jam nuo to bus tik geriau. Žiemą figmedis ilsisi, numeta lapus. Tuo metu jo laistyti beveik nereikia, medis turėtų būti laikomas vėsioje, netvankioje vietoje, kurioje temperatūra nekrinta žemiau nulio. Žiemoti figmedis gali ir tamsoje.

REKLAMA

Datulė

Namuose iš datulės kauliuko nesunkiai galite užsiauginti palmę. Prieš sėdami datulės kauliuką 2–3 paras pamirkykite šiltame vandenyje. Galite mirkyti ir ilgiau, kauliukui tai nepakenks. Pasodinę sudaigintą datulės sėklą, žalio daigelio turėsite palaukti. Ši palmė auga itin lėtai.

Daiginimui pasiruoškite bent 3 kauliukus – ne visi jie sudygs. Datulės priežiūra nesudėtinga, jai tinka žemės mišiniai, skirti kaktusams ar palmėms, ji nėra jautri drėgmės trūkumui, tačiau nereikia leisti žemei perdžiūti. Suaugusi datulės palmė gali pasiekti net 20 metrų aukštį, o jos lapai – 4–6 metrų ilgį. Jos lėtas augimas užtikrina, kad kambaryje šiuo augalu galėsite džiaugtis ne vienus metus, net jei neturite daug vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų