REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Didžiausia Eduko svajonė - girdėti  (nuotr. asm. archyvo)

Keturmetis šiaulietis Edas – iš tiesų vikrus ir be galo plačiai besišypsantis vaikas. Tačiau daug savo minčių jis išreiškia ne žodžiais, o tiesiog emocijomis. Edas, kitaip nei kiti, kenčia stiprų klausos sutrikimą. Vis dėlto, šiandien atsirado galimybė jam padėti vėl girdėti, kai jį meiliai pašaukia mama.

11

Keturmetis šiaulietis Edas – iš tiesų vikrus ir be galo plačiai besišypsantis vaikas. Tačiau daug savo minčių jis išreiškia ne žodžiais, o tiesiog emocijomis. Edas, kitaip nei kiti, kenčia stiprų klausos sutrikimą. Vis dėlto, šiandien atsirado galimybė jam padėti vėl girdėti, kai jį meiliai pašaukia mama.

REKLAMA

Šiauliuose gyvenanti Simona Jablonskytė (29) šiame mieste augina du vaikus: 5,5 m. dukrelę ir jaunesnį keturmetį sūnų Eduką. Nors moteris yra vieniša mama, vis dėlto ji pasakoja, kad vaikų tėtis jais rūpinasi gyvendamas užsienyje.

Diagnozavo stiprų prikurtimą

Simonos sūnus Edas taip pat šį pasaulį išvydo užsienio šalyje, Norvegijoje. Būtent šioje šalyje anksčiau šeima drauge gyveno su savo vaikais. Dabar trumpam sugrįžusi į prisiminimus Simona pasakoja, kad jos antrasis nėštumas ir gimdymas buvo visiškai įprasti.

„Gimdžiau Eduką Norvegijoje, viskas buvo labai gerai. Po gimdymo buvo patikrinta jo klausa – jokių priekaištų nebuvo. Po kurio laiko grįžome gyventi į Lietuvą, mano giminėje yra panašaus į Eduko amžių vaikų. Ėmiau pastebėti, kad mano vaikas tiek daug nekalba kaip jie, slėpdamasis už lovytės vis sakydavo kū kū, tada tokie žodžiai virsdavo į ti ti“, – sako Eduko mama Simona.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus leisti Eduką į darželį, moteris prasitaria, kad giliai širdyje tikėjosi jo kalbos pokyčių, bet darželio auklėtojos vis ramindavo moterį ir sakydavo, jog reikia dar palaukti. Tačiau praėjus metams, ir pačios auklėtojos ėmė pastebėti, kad su Eduko klausa nėra viskas gerai.

REKLAMA

Nuvykus pas medikus, čia berniukui buvo pravalytos ausys bei patikrinti išoriniai ausų būgneliai, jie buvo sveiki. Tačiau grįžus namo ir praėjus keletui savaičių, Edukas vis dar neatsisukdavo kviečiamas mamos. Apsilankius pas gydytojus Kaune medikai patvirtino, kad Edas neprigirdi, jam diagnozuotas stiprus prikurtimas.

Specialistai tokiems vaikams rekomenduoja klausos aparatus, taip pat tikrintis klausą kas tris mėnesius, pusmetį.

Sutrikusi raida

Dabar Edas – iš tiesų linksmas, paslaugus ir vikrus berniukas. Tačiau ne visada jis sugeba pasakyti tai, ko iš tiesų nori.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartais jis nemoka pasakyti to, ko nori, tuomet tai bando išreikšti savo emocijomis. Jis iš tiesų labai geras vaikas, labai gražiai sutaria su savo vyresne sesute. Aišku, būna visko, bet jie labai rūpinasi vienas kitu, jeigu sesė užsigauna, Edas iš karto pribėga pažiūrėti, ar jai viskas gerai“, – šypteli dviejų vaikų mama.

Tačiau ne taip seniai Edui prasidėjo ir raidos sutrikimai. Tačiau psichologai sako, kad tai nėra susiję su klausos sutrikimais.

„Jis domisi jaunesnių vaikų žaislais, o ne tokiais kaip jo bendraamžiai. Pavyzdžiui, jam yra sunkiau sudėlioti didesnę nei keturių dalių dėlionę. Jeigu darželyje yra daugiau vaikų, jam sunkiau suprasti, kas, ką sako ir jis pasimeta. Tačiau jis labai noriai bendrauja tiek su vyresniais, tiek su jaunesniais vaikais“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Simonos paklausus, kokios priežastys galėjo lemti tokį Edo neprigirdėjimą, moteris pasakoja, kad medikai spėlioja, jog tai galėjo būti stiprių vaistų, galvos sutrenkimo ar gripo komplikacijos.

„Bet sugrįžus į praeitį, stiprių vaistų mes tikrai nevartojome, galvos sutrenkimų irgi nebuvo. Beliko spėlioti, kad tai gripo sukeltos komplikacijos, nes gripu jis tikrai sirgo, galbūt laiku jų nepastebėjome“, – nuogąstauja Edo mama.

Reikalingi raiškios kokybės aparatai 

Audio medikai šeimai pasiūlė savaitę nemokamai išbandyti raiškios kokybės aparatus, kuriuos panešiojus Edas pajuto žymų skirtumą. Jis išgirdo garsus, kurių su senaisiais aparatais negirdėjo. Tokių aparatų ir įdėklų kaina abiem ausims – 4 700 eurų. Ši suma šiuo metu nėra prieinama Simonai, todėl ji ryžosi prašyti aplinkinių geradarių pagalbos.

REKLAMA

„Dedame viltis, kad su geresniais klausos aparatais Edas galėtų girdėti geriau nei dabar, jo kalbos žodynas prasiplėstų. Dabar Edas pradėjo lankyti logopedinį darželį, kartą per savaitę lankosi pas surdopedagogę.

Mums nebūtinai reikalinga parama pinigais, galbūt atsirastų žmonių, kurie galėtų mums padovanoti būtent šiuos aparatus“, – dėl geresnės vaiko ateities pagalbos ryžtasi prašyti Simona.

Jeigu ir jūs norite prisidėti prie Eduko svajonės išsipildymo, tai padaryti galite šiuo būdu: Paramos rekvizitai: Gavėja: Simona Jablonskytė, Banko sąskaita: IBAN LT327300010091872448 “Swedbank” AB , Banko kodas: 73000 , SWIFTkodas :HABALT22 , Paypal:[email protected]  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų