REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Vilnietės skelbimas prajuokino internautus (nuotr. 123rf.com)

Tikriausiai daugelis sutiks, kad retai kas gali būti skaudžiau už skyrybas. Tokiais momentais, mumyse susimaišo visos emocijos, vienu metu norisi klykti, verkti, bet ir nepaliaujamai pykti ant savo partnerio.

3

Tikriausiai daugelis sutiks, kad retai kas gali būti skaudžiau už skyrybas. Tokiais momentais, mumyse susimaišo visos emocijos, vienu metu norisi klykti, verkti, bet ir nepaliaujamai pykti ant savo partnerio.

REKLAMA

Tačiau ką daryti, kai po skyrybų namuose lieka mylimojo daiktai ar net dovanos? Kokią paslėptą reikšmę mums turi tokie daiktai ir kaip iš tiesų derėtų su jais elgtis?

Parduoda dovaną, skirtą nebevertam vyrui

Štai, pavyzdžiui viena vilnietė populiariame skelbimų portale nutarė atsisveikinti su mylimajam buvusia skirta dovana ganėtinai sąžiningai – ją parduodant. Tiesa, toks vilnietės skelbimas žaibiškai susilaukė didelio susidomėjimo ir komentarų.

„Buvo pirkta dovana, bet, deja, asmuo tapo jos nevertas. Gal atsiras Vyras, kuris bus vertas šios dovanos arba pirkinio. Laikrodis tiesiai iš Amerikos, neišpakuotas“, – pabrėždama žodį vyras iš didžiosios raidės skelbime rašė vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus tokiu skelbimu susidomėjimo „tikri vyrai“, sakydami, kad jie tikrai verti tokios dovanos.

„Aš, manau, būčiau vertas šios dovanos. Deja, tiek pinigų išleisti neišeis“, – rašė vienas iš komentatorių. Jam pritarė ir kitas vyras, pastebėjęs skelbimą: „Esu vertas šios dovanos, labiau nei tas vyras, tad padovanokite ir nesigailėsite“.

REKLAMA

Tiesa, vienas iš komentatorių pastebėjo, kad moters nustatyta kaina galbūt šiek tiek per didelė tokio modelio laikrodžiui.

„Toks laikrodis naujas kainuoja 1200 – 1300 eurų. Žiūrint, kur pirksi, manau, daugiausia galite gauti tūkstantį eurų, jei tinka, nupirksiu“, – pridūrė jis.

Susisiekus su skelbimo autore, moteris atsisakė plačiau komentuoti šią situaciją. Tačiau ar tokias dovanas iš tiesų verta parduoti, o galbūt pasilikti kaip tam tikro etapo prisiminimą? Kokią reikšmę ir emocijas mums sukelia tokie buvusiųjų daiktai? Būtent apie tai sutiko pakomentuoti psichologė Šarūnė Vienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kokią reikšmę mums turi po skyrybų likę mylimojo daiktai?

Daiktams reikšmę suteikia pats žmogus. Su kokia emocija mes žvelgsime į likusius daiktus, nuo to priklausys ir kokią reikšmę mes jiems sukursime. Jei skyrybos sukėlė daug pykčio ir skausmo tai natūralu, kad tų daiktų turėjimas gali kelti susierzinimą ir nervinę įtampą. Jei mes žmogaus ilgimės, daiktai gali labiau priminti apie tai ko netekome ir gilinti emocinius išgyvenimus.

Kaip derėtų elgtis su tokiais daiktais?

Tai kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas. Aišku, geriausias atvejis kai daiktai yra gražinami jo savininkams. Tačiau būna atvejų, kad skyrybų metu daiktai tampa niekam nereikalingi. O tada jau žmogus gali su jais daryti kas jam atrodo tinkamiausia – paaukoti labdaringom organizacijoms, pasilikti sau, atiduoti draugams ir artimiesiems, išmesti ar net parduoti. Vieno teisingo atsakymo nėra, čia jau kiekvieno norų ir moralės klausimas. Tačiau svarbu, kad žmogui pačiam nuo to būtų geriau. Tiesa ta, kad emocinį skausmą galima sumažinti pakeitus savo aplinką, o daiktai yra dalis aplinkos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokie būdai yra patys geriausi, norint pašalinti pyktį, likusį po skyrybų?

Skyrybos yra įvykis kuris sukelia daug sumaišties, chaoso ne tik gyvenime, bet ir emocinėje sferoje. Ypač jei skyrybos įvyksta vienos pusės pageidavimu. Kalbant apie visus mūsų gyvenimo įvykius svarbu sau įsivardinti kiek stipriai tai palietė mane, mano jausmus ir mano kasdienybę?

Pyktį galime valdyti jį tinkamai išreikšdami. Galime naudoti įvairias rašymo technikas, kai leidžiame laisvai lietis minčių srautui. Galime plėšyti popierius lapą, kol jaučiame, kad emocija silpnėja. Galime išmesti nereikalingus daiktus, kurie kelia mums skaudžius prisiminimus. Tai irgi savotiškas pykčio išreiškimas. Kai pyktį išveikiame, žmogus emociškai pasijaučia geriau, bent jau kurį laiką.

REKLAMA

Naudinga ieškoti tinkamų nusiraminimo būdų. Užsiimti mėgiama veikla, meditacija, ar joga. Galima atlikti įvairius relaksacijos pratimus, užsiimti aktyvia veikla, išeiti pasivaikščioti.

Kai kurie žmonės yra linkę pyktį slopinti, bet tai nėra pats tinkamiausias pykčio valdymo būdas. Neišreikštas pyktis vis tiek turi kažkur pasirodyti ir dažnai jis būna nukreipiamas į save ir vėliau gali sukelti daugiau sunkumų, pavyzdžiui depresija.

Šalia visų šitų emocijų valdymo būdų labai svarbu įsisąmoninti kas konkrečioje skyrybų situacijoje kelia pyktį ar kitus jausmus. Gal žmogus jaučiasi nuvertintas, nesuprastas, gal jį pykdo neteisybė, skaudina trečio žmogaus atsiradimas, o gal kyla įtampa ir baimė jog sunku bus gyventi vienam, jog nesusiras antros pusės ir t.t. Visų šių minčių ir kylančių jausmų suvokimas ir priėmimas pirmas žingsnis siekiant sėkmingai išgyventi skyrybų etapą.

REKLAMA

Būna situacijų, kad žmogui sunku pačiam susitvarkyti su užklupusiais išgyvenimais ir kylančiomis emocijomis, tuomet svarbu nebijoti kreiptis į specialistą, su kurio pagalba galės įveikti skyrybų krizę.

Neretai būna ir taip, kad žmonės nuperka dovaną savo mylimam žmogui, o nespėjus jos įteikti, išsiskiria. Ką tokiais atvejais rekomenduotumėte daryti?

Jei dovana nebuvo įteikta konkrečiam asmeniui, logiška būtų, kad ji jam ir nepriklauso. Tai ką mes su ja darysime yra mūsų pačių pasirinkimas. Dažnai žmonės „suriša“ žmogų su konkrečiu daiktu. Taip sukurdami emocinį ryšį, kuris realiai neegzistuoja.

Reikėtų į tai žvelgti racionaliau. Tačiau jei jau taip nutiko, kad neįteiktai dovanai prisegėte etiketę ir suasmeninote, reikia elgtis kaip ir su visais likusiais daiktais. Galima atiduoti, galima išmesti, o galima ir pasilikti sau. Svarbu, kad tai padėtų mums patiems tvarkytis su išgyvenimais kilusiais po skyrybų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų