REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Kasiulevičius apie kraujospūdį  (tv3.lt fotomontažas)

Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovas Vytautas Kasiulevičius perspėja, kad aukštas kraujo spaudimas yra itin aktuali problema, apie kurią būtina kalbėti. Medikas pateikia ir patarimų, kaip su juo kovoti ir kaip tinkamai gydytis, kad neištiktų staigi mirtis.

9

Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovas Vytautas Kasiulevičius perspėja, kad aukštas kraujo spaudimas yra itin aktuali problema, apie kurią būtina kalbėti. Medikas pateikia ir patarimų, kaip su juo kovoti ir kaip tinkamai gydytis, kad neištiktų staigi mirtis.

REKLAMA

1. Normalus kraujospūdis yra 120 ir 80 milimetrų gyvsidabrio stulpelio ramybėje arba 120/80 mmHg, o 140/90 mmHg yra ta riba, kai jau seniai aiškiai įrodyta, kad toks lygmuo sukelia daugiau infarktų, insultų ir mirčių.

Vis daugiau įrodymų, kad jaunesniems negu 40 metų žmonėms geriausia neviršyti ir 120/ 80 mmHg. Aš žinau visus tuos klausimus pilnomis vilties akimis: ,,o kas jeigu šiek tiek kraujospūdžio daugiau, nes dabar jau tikrai nevalgysiu druskos, sportuosiu ir pasikeisiu negrįžtamai, tik neskirkite man vaistų!!!"

Deja, net 20 metų man pacientai užduoda tokius pačius klausimus ir kalba tuos pačius dalykus: ,,bijau šalutinių poveikių, nenoriu jaustis ligoniu, tai taip neseksualu ir taip nemadinga, aš dar jaunas, mano senelis ir tėtis jokių vaistų negėrė". Mielieji, galiu nuraminti - jūs nevieniši.

REKLAMA
REKLAMA

Pacientai abejoja visur, tik pasitikėjimo medikais lygis skiriasi. Daug mieliau atsiduoti papildų ir burtų guru, kurie visiškai už nieką neatsako. Deja, tai jūsų neišgelbės.

REKLAMA

2. Kraujospūdį mažinantys vaistai nėra koks skanėstas ar maistas. Nuo vienų kraujospūdį mažinančių vaistų jūs sausai kostite, nuo kitų jaučiate silpnumą, treti dažnai varo šlapintis. Galima keisti vienus vaistus kitais, jeigu šalutinio poveikio per daug.

Tačiau kaip tai beskambėtų negailestingai, vaisto šalutinis poveikis dažniausiai yra vaisto veikimo įrodymas. Visa bėda, kad jeigu jau jūsų spaudimas pakilo aukščiau kaip 140/90 mmHg ir laikosi toks keletą mėnesių, ką jūs bevalgytumėte ir kiek kartų su šuniu apeitumėte namą, vaistus gerti privalote, nes jų nevartodami jūs tiesiog ...per anksti mirsite.

REKLAMA
REKLAMA

3. ,,Kodėl 2 paras vartoju vaistus, bet nejaučiu jokio poveikio?" Kantrybės. Palaukite 2 savaites, tada spręskite. Lėtai pradedantis veikti vaistai mažiau sukels nepatogumų ateityje.

4. ,,Kodėl gydytojas skiria kelis vaistus? O kas atsitiks, jeigu gersiu tik vieną?" Ar tikrai pasieksite 120/80 mmHg kraujo spaudimą vienu vaistu? Net jeigu taip, galbūt antrą vaistą gydytojas paskyrė, kad gerėtų jūsų inkstų funkcija, ar pasišalintų per didelis susikaupusių skysčių kiekis.

Ir pagaliau kam tada slapta vos ne kasdien čiulpiate kaptoprilio tabletes, jeigu manote, kad užtenka vieno vaisto? Mėgstate pasivažinėjimą amerikietiškais kalniukais, kai kraujospūdis šokinėja, bet jūsų organizmas to tikrai nemėgsta ir tai jums greitai įrodis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. ,,Kraujospūdis man sumažėjo, dėkui daktarui už pastangas, einu pailsėti nuo gydymo, o kai vėl pakils vėl gersiu vaistus." Prisiminkite arbatinuką, kai užviręs vanduo prasiveržia pro dangtelį. Jūsų taktika man primena norą laikyti viską arti virimo temperatūros - kai ima kunkuliuoti, ugnį prigesinti, o kai vanduo nurimsta, vėl ugnį padidinti. Esate tarsi magas, kuris žaidžia su ugnimi. O iš tiesų žaidžiate su likimu.

6. ,,Ar vasarą turiu gerti vaistus, jeigu gyvenu sodyboje, kurioje grynas oras, uogos ir vaisiai, gal galiu atostogauti?" Jeigu jūsų neįtikina arbatinuko taisyklė, tai bent jau kasdieną stebėkite kraujospūdį ir būkite sąžiningas prieš save, kai po kelių savaičių kraujospūdis vėl ims kilti.

REKLAMA

7. ,,Aš gydausi, kaip man rekomendavo mano gydytojas, bet kraujospūdis vistiek aukštas". Taip tikrai atsitinka. Jeigu kažkas negali jums padėti išspręsti problemos, tai nereiškia, kad negali to padaryti niekas. Jeigu tikrai kasdieną vartojate paskirtą gydymą, bet jis neefektyvus, turite siekti pagalbos ten, kur gali ir moka jums padėti.

Atsparias aukšto kraujospūdžio formas gydo Santaros, Kauno klinikų ir kitų medicinos įstaigų gydytojai kardiologai.

8. Nepamirškite, kad normalus kraujospūdis yra prioritetas net kai sergate kitomis ligomis ir kai kartu tenka vartoti kitus vaistus. Tuomet pasitarkite su savo gydytoju, kaip tie visi vaistai sugyvens tarpusavyje. Pavyzdžiui, skausmą malšinantys vaistai gali mažinti aukšto kraujospūdžio gydymui skirtų vaistų efektyvumą.

REKLAMA

9. Vartojant kraujospūdį mažinančius vaistus mažiausiai kartą per metus reikia nustatyti kreatinino ir kalio koncentraciją kraujyje, šlapimo tyrimą bei kardiogramą.

10. Kraujospūdį mažinančių vaistų vartojimas jums nesuteikia jokios indulgencijos nesveikam gyvenimui (rūkyti, gerti alkoholį ir siurbti visus kelyje pasitaikančius angliavandenių ir riebalų mišinius), greičiau priešingai - kuo sveikiau gyvensite t.y. aktyviai judėsite bent 150 minučių per savaitę, miegosite bent 7-8 valandas per parą, valgysite daugiau daržovių vietoj mėsos, tuo mažiau ir mažesnių dozių vaistų jums prireiks.

Įrodyta tai daug kartų, bet mes nebūtume žmonės, jeigu visko nenorėtume patirti savo kailiu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų