REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nors kačių ir šunų šeimininkai darosi vis sąmoningesni, daugiau domisi augintinių priežiūra bei mityba, iki šiol dažnas nustemba išgirdęs perspėjimą: tik nieko neduokite augintiniui nuo stalo!

Nors kačių ir šunų šeimininkai darosi vis sąmoningesni, daugiau domisi augintinių priežiūra bei mityba, iki šiol dažnas nustemba išgirdęs perspėjimą: tik nieko neduokite augintiniui nuo stalo!

REKLAMA

Pasirodo, kad net nekaltai atrodantys maisto produktai gali būti tikras pavojus augintinio sveikatai. „Net ir vienas netinkamas maisto kąsnelis nuo stalo augintiniui gali baigtis sunkiu negalavimu“, – teigia veterinarijos klinikos Dr. Leo gydytoja Urtė Barbora Liutkevičiūtė ir įvardina didžiausius pavojus, kurie tyko augintinių, jei šeimininkai su jais dalinasi maistu nuo savo stalo:

1. Nepilnavertė mityba

Maistas nuo stalo būna riebesnis, turintis daugiau baltymų ir kalorijų, nei maistas, kurį įpratę ėsti gyvūnai. Dėl šiuos priežasties, dažnai šunys ir katės, paskanavę žmonėms skirto maisto, nesuėda savo pašaro dienos normos.

Pasekmės: pleiskanojanti oda, matinis, šiurkštus ir besiveliantis kailis, stiprus šėrimasis, skilinėjantys, besisluoksniuojantys nagai, trūkinėjanti pėdučių oda, tuštinimosi problemos, vėmimas.

REKLAMA
REKLAMA

2. Druskos perteklius

Dėl didelio druskos kiekio gyvūnams itin pavojingi įvairūs perdirbti mėsos gaminiai: virtos, rūkytos, vytintos dešros, marinuota, kepta mėsa, dešrelės, mėsos ar žuvies konservai ir kiti panašūs produktai.

REKLAMA

Vidutiniškai per dieną šunims ir katėms reikalinga gauti 6-7mg/kg natrio, esančio valgomojoje druskoje (NaCl), tuo tarpu vienoje pieniškoje dešrelėje galima aptikti net iki 600 mg. natrio. Tai kiekis 10 kartų viršijantis 10 kg. sveriančio šuns dienos normą arba 20 kartų viršijantis 5 kg. sveriančios katės dienos normą.

Pasekmės: inkstų veiklos sutrikimai, šlapimo takų akmenligė, dehidratacija, padidėjęs vandens suvartojimas ir šalinimas, kas gali daryti įtaką medžiagų apytakos ligų vystymuisi.

3. Baltymų perteklius

Dauguma pieno produktų pasižymi baltymų gausa, ypač varškė ir sūriai. Šeriant augintinius daug baltymų turinčiu pašaru gyvūno organizme atsiranda baltymų perteklius, kuris nėra nei kaupiamas, nei panaudojamas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat derėtų žinoti, kad dauguma šunų ir kačių sunkiai toleruoja laktozę, todėl nepatartina dažnai arba dideliais kiekiais duoti nefermentuotų pieno produktų: pieno, sviesto, grietinės. Kita vertus, augintiniams rekomenduojama kartais duoti jogurto ar kefyro, kadangi šie produktai turi mažiau laktozės ir papildo gerąją žarnyno mikroflorą.

Pasekmės: baltymų perteklius šalinamas per inkstus su šlapimu bei per odą, dėl to ilgainiui gali atsirasti šlapimo sistemos problemų, taip pat atsiranda bėrimai, niežulys, odos pleiskanojimas, stiprus šėrimasis.

4. Riebalų perteklius

Augintiniams ėdant maistą, turintį didelį kiekį riebalų, ilgainiui pradeda vystytis gastritas (skrandžio uždegimas) ar kepenų veiklos sutrikimai, kurie ypač dažnai pasitaiko vyresnėms katėms. Atkreipkite dėmesį, jeigu katė dažnai vemia skrandžio sultimis, tulžimi, seilėmis arba ką tik paėdusi, būtina pasitikrinti kepenų veiklos parametrus kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie šunys ir katės turi jautresnį virškinimo traktą ir stipriau reaguoja į maisto pasikeitimus – net vienas riebaus, netinkamo maisto kąsnelis jiems gali sukelti vėmimą ir viduriavimą, trunkantį keletą dienų.

Dėl dažnai pasikartojančio viduriavimo atsiranda ir kitos problemos – pažeidžiama žarnyno gleivinė, sunaikinama didelė dalis gerosios žarnyno mikrofloros, todėl net ir nutraukus užkandžiavimą netinkamu maistu bei pradėjus duoti tinkamą pašarą, dažnai simptomai išlieka kaip buvusio prasto šėrimo pasekmė.

Pasekmės: gastritas, kepenų veiklos sutrikimai, vėmimas, viduriavimas ir jį lydinčios kitos ligos. Taip pat šeriant riebesniu pašaru, gyvūnai linkę dažniau viduriuoti.

REKLAMA

Vienas pavojingiausių – šokoladas

Jokiu būdu neduokite savo augintiniui maisto, kurio sudėtyje yra:

  • aštrių daržovių, pipirų;
  • aštrių prieskonių;
  • avokadų;
  • razinų;
  • grybų;
  • riešutų;
  • kavos ar arbatos;
  • alkoholio;
  • svogūnų ar česnako;
  • šokolado.

 

Gydytoja pastebi, kad dar nedaugelis gyvūnų šeimininkų žino, koks žalingas jų augintiniui gali būti mūsų taip mėgstamas šokoladas. Šokolade, be cukraus, riebalų ar kofeino, yra šunims toksiškos medžiagos – teobromino. Kuo tamsesnis šokoladas -– tuo jame daugiau teobromino ir tuo jis nuodingesnis šunims.

„Šuniui atsitiktinai suėdus tamsaus, juodo ar kepinių šokolado, turėtumėte nedelsdami vykti į artimiausią veterinarijos kliniką“ – kategoriškai pataria veterinarijos gydytoja Urtė.

REKLAMA

Netinkamo augintiniams maisto ir jo sukeliamų negalavimų yra labai daug, tačiau jų prisiminti tikrai nebūtina. Tereikia griežtai laikytis taisyklės – žmonių maistas skirtas tik žmonėms.

Kaip elgtis, kai augintinis prašo maisto nuo stalo

Pašaro šunims ir katėms pasirinkimas – platus. Daugumoje veterinarijos klinikų gydytojai mielai konsultuoja mitybos klausimais ar sudaro mitybos planą jūsų augintiniui, o veterinarijos klinikoje Dr.Leo, įsikūrusioje Vilniuje, jau teikiamos konsultacijos ir „raw“ (žalios mėsos) mitybos klausimais.

„Bet kuris specializuotas pašaras jūsų augintiniui bus naudingesnis už skaniausią kąsniuką nuo jūsų stalo“ – sako Urtė Barbora Liutkevičiūtė ir priduria, jog susidūrus su emocinėmis ar psichologinėmis problemomis, kada augintinis prašo maisto nuo stalo, galima rasti išeitį.

Veterinarijos gydytoja pataria, kad prieš sėdant prie stalo galite pasiruošti augintiniui skirtų specialių skanėstų, kuriuos galite duoti imituodami, jog dalinatės savo maistu. Tokiu būdu nepratinsite augintinio prie jam žalingo maisto ir nerizikuosite jo sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų