REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis mano, kad užsikimšusios ir susiaurėjusios arterijos yra vyresnio amžiaus žmonių problema. Tačiau ši problema jus pasiekti gali jau būnant 20-ties.

Daugelis mano, kad užsikimšusios ir susiaurėjusios arterijos yra vyresnio amžiaus žmonių problema. Tačiau ši problema jus pasiekti gali jau būnant 20-ties.

REKLAMA

Daugelį žmonių, kuriuos paveikė ši liga, nesuprato, kas vyksta, kol buvo per vėlu. Labai svarbu žinoti ženklus ir būti budriems, kad galėtumėte laiku kreiptis į gydytoją.

Skausmai blauzdose, šlaunyse ar klubuose

„Mayo“ klinikos tyrimai teigė, kad kojų skausmas vaikštant, gali būti užsikimšusių arterijų ženklas. Tai reiškia, kad jūsų galūnės negauna pakankamai kraujo. Simptomai gali būti raumenų skausmas ar dilgčiojimas kojose (ar rankose). Skausmo vieta priklauso nuo krešulio ar susiaurėjusios arterijos vietos.

Krūtinės skausmas

Gydytojų atsakingos medicinos komitetas sako, kad krūtinės skausmas yra sumažėjusio kraujo tekėjimo į širdį rezultatas. Skausmą galite jausti kaip tempimą, sustingimą, sunkumą, spaudimą ar deginimą. Žmonės paprastai šį skausmą jaučia fizinio ar emocinio krūvio metu. Kai kuriais atvejais situacija gali būti tokia bloga, kad krūtinės skausmas gali reikšti širdies priepuolį.

REKLAMA
REKLAMA

Susilpnėjusi vienos akies rega

Karotidinės arterijos aprūpina mūsų akis ir smegenis. Jei šios arterijos užsikemša, rezultatas yra laikinas regos praradimas arba neryškus regėjimo sutrikimas vienoje pusėje. Visiškas užsikimšimas sukelia insultą. Štai kodėl labai svarbu žinoti šį ženklą, rašo Amerikos oftalmologijos akademija.

REKLAMA

Nugaros skausmas

Pasak Gydytojų atsakingos medicinos komiteto, nugaros skausmas yra rimtas ženklas, kurio neturėtumėte ignoruoti. Kai sumažėja kraujo tekėjimas į apatinę nugaros dalį, diskai tarp slankstelių tampa trapūs. Ir tai sukelia skausmingą nervų suspaudimą. Tai yra vienas pirmųjų simptomų, kuriuos jaučia žmogus su užsikimšusiomis arterijomis.

Šaltos kojos arba rankos

Amerikos kojų ir ranku chirurgijos koledžas teigė, kad šaltos kojos gali sukelti periferinė arterinė liga. Ši problema kyla, kai susiaurėjusi arterija sumažina kraujo tekėjimą į galūnes.

REKLAMA
REKLAMA

Blogas žaizdų gijimas arba silpnas pėdų pulsas taip pat yra požymiai, kuriuos reikia patikrinti kreipiantis į gydytoją. Be to, šios ligos buvimas gali rodyti, kad organizme yra plačiau paplitusi arterinė liga, galinti paveikti smegenis ar širdį, sukeliančią insultą ar širdies priepuolį.

Pasak Nacionalinės širdies, plaučių ir kraujo instituto, rizikos lygius didinantys veiksniai yra tokie:

  • Didelis cholesterolio kiekis kraujyje. 
  • Aukštas kraujospūdis. Kraujo spaudimas neturi viršyti 140/90 mmHg.
  • Rūkymas. Rūkymas kenkia ir padidina cholesterolio kiekį bei kraujo spaudimą. Be to, jis neleidžia deguoniui pasiekti organizmo audinių.
  • Antsvoris, nutukimas. Kūno masės indeksas nuo 25 iki 29,9 laikomas antsvoriu. Didesnis indeksas reiškia, kad asmuo yra nutukęs.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų