REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Vaistinė (nuotr. SCANPIX)

Žmonės nebegali tylėti: vis dar piktinasi, kodėl vaistai kitose šalyse gerokai pigesni už vaistus, kuriuos galima įsigyti Lietuvoje. 

4

Žmonės nebegali tylėti: vis dar piktinasi, kodėl vaistai kitose šalyse gerokai pigesni už vaistus, kuriuos galima įsigyti Lietuvoje. 

REKLAMA

Šį kartą nuo didžiulio kainų skirtumo apstulbęs buvo vilnietis, kuris už kompensuojamus vaistus sumokėjo kone keliomis dešimtimis daugiau.

Milžiniškas skirtumas

Vieną vaistų pakelį, kurio veiklioji medžiaga yra propranololis, vaistinėje vilnietis įsigijo už 18 eurų.

Jis pasakoja: „Pakelis vaistų su 50 vnt. tablečių Lietuvoje kainuoja 18 eurų, pigiau greitai neradau. Minske – 47 kapeikos, tai yra 19 euro centų. Taip, teisingai, centų!

Pirkau pirmoje pasitaikiusioje vaistinėje ir, pasirodo, dar brangokai pirkau, kitose vaistinėse šita dėžutė kainuoja ir po 35 kapeikas.“

REKLAMA
REKLAMA

„Kas dar labiau kelia šiurpą – Lietuvoje vaistas yra kompensuojamas. Reiškia, mes tą beveik 100 procentinį antkainį dengiame iš ligonių kasų, tas didžiulis viršpelnis keliauja iš mūsų kišenės?

REKLAMA

Kažkas tiekimo grandinėje neblogai uždirba mūsų sąskaita, paslėpdami tai po kompensacijomis?

Ir jeigu mes Lietuvoje mokėtume tikras vaistų kainas, gal mes galėtume kompensuoti gerokai daugiau sergantiems arba pagerinti bendrą medicinos lygį?“, – susirūpino vyras.

Parduodamas vardinis vaistas

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Vaistų kompensavimo ir kainodaros skyriaus vedėjo Tomo Alonderio, į 2018 m. liepos mėn. kainyną buvo įrašytas šis vaistas (40 mg plėvele dengtos tabletės N28). Jo mažmeninė kaina buvo 4,13 eurų, o bazinė kaina siekė 3,8 eurų, paciento priemoka kompensuojant 100 proc. yra 0,33 euro.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsižvelgiant į 2018 m. rugpjūčio ir rugsėjo mėn. gautą informaciją, kad minėtas vaistas laikinai į Lietuvą nebus tiekiamas ir pacientai jo negalės įsigyti vaistinėse, Valstybinė ligonių kasa siekdama užtikrinti pacientų aprūpinimą jiems būtinu vaistu, skubos tvarka inicijavo į Kainyno papildymą įrašyti vardinį vaistą kiek kitokiu pavadinimu (40 mg tabletės N50).

Jis buvo kompensuojamas nuo 2018 m. lapkričio 5 d. Šio vaisto mažmeninė kaina 16,09 eurų, bazinė kaina 15,34 eurų, paciento priemoka kompensuojant 100 proc. 0,75 eurų“, – pasakojo T. Alonderis.

Jis komentuoja: „Norime pastebėti, kad Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyne vaistų kompensuojamosios kainos ir didžiausios galimos pacientų priemokos apskaičiuojamos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2005 m. rugsėjo 13 d. nutarimu Nr. 994 patvirtinta tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apskaičiuojant vieno tiekėjo vaistinių preparatų bazinę kainą, nustatoma Lietuvai taikoma vaistinio preparato kaina, mažmeninė kaina, Europos Sąjungos valstybėse deklaruojamų trijų mažiausių kainų vidurkis.

Apskaičiuojant vardinių vaistų bazinę kainą nustatoma tik Lietuvai taikoma kaina ir mažmeninė kaina, neatsižvelgiant į ES valstybėse deklaruojamų trijų mažiausių kainų vidurkį“, – kalbėjo SAM Vaistų kompensavimo ir kainodaros skyriaus vedėjas.

Pasak T. Alonderio, vardiniai vaistai įrašomi į kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną tik tais atvejais, kai nėra galimybės pacientams įsigyti kitų gamintojų registruotų Lietuvoje kompensuojamųjų vaistų.

REKLAMA

Valstybinė ligonių kasa, leisdama kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną, bazines vieno gamintojo gaminamų vaistinių preparatų kainas apskaičiuoja atsižvelgdama į trijų mažiausių kainų ES šalyse vidurkį.

Į kainas kaimyninėse, tačiau ne ES šalyse, tokiose kaip Baltarusija ar Rusija nėra atsižvelgiama. Tai užtikrina, kad būtų lyginami ES nustatytus kokybės ir saugumo reikalavimus atitinkantys vaistai, pagaminti pagal geros gamybos praktikos reikalavimus.

Siekiant užtikrinti, kad Lietuvos didmeninio platinimo įmonėse esantys kompensuojamieji vaistai, kurių trūksta Lietuvos rinkoje, nebūtų parduodami ir išvežami (eksportuojami) į kitas valstybes, Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo teisės aktų pakeitimus, kurie suteiktų teisę valstybės institucijai uždrausti šių vaistų pardavimą ir išvežimą (eksportą) į kitas valstybes, kol jų trūksta Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų