REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Šie parazitai ėda odą (nuotr. 123rf.com)

Cukriniai žvyninukai – seniausi parazitai žemėje, labai mėgstantys puotauti negyvomis odos ląstelėmis ir plaukais, rašoma mirror.co.uk.

34

Cukriniai žvyninukai – seniausi parazitai žemėje, labai mėgstantys puotauti negyvomis odos ląstelėmis ir plaukais, rašoma mirror.co.uk.

REKLAMA

Šie odą ėdantys kenkėjai šią žiemą gali pulti namus, jei jūsų būste kaupiasi kondensacija ar drėgmė. Cukriniai žvyninukai yra labai seni vabzdžiai, kurie išgyvena misdami praktiškai bet kuo, tačiau labiausiai jie mėgsta negyvas odos ląsteles ir plaukus.

Jie ypatingai tarpsta drėgnoje aplinkoje, o tai reiškia, kad jei jūsų namuose yra drėgmės, rizikuojate sulaukti jų invazijos, kai lauke dažnai lyja ar sninga ir įsijungiame šildymą.

Šie maži vabzdžiai gali iššokti iki dviejų metrų aukščio ir gyvena aštuonerius metus. Taip pat žinoma, kad jie ėda tapetus, knygas, užuolaidas ir kartonines dribsnių pakuotes.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas geriausių būsto priežiūros ekspertų Ranjenas Gohri iš „24/7 Home Rescue“ sako: „Cukriniai žvyninukai iš tiesų yra seniausi parazitai žemėje.

REKLAMA

Jei ant drabužių ar užuolaidų pastebite mažų skylučių, gali būti, kad jums nė nenutuokiant jūsų namus užpuolė parazitai.

Jie valgo viską. Tačiau odos ląstelės jiems yra tikras delikatesas.

Šie kenkėjai mėgsta palikti savo skiriamąją žymę – nedideles geltonas dėmeles visur, kur jie praeina.“

Kadangi šaltuoju metų laiku esame linkę neatidarinėti langų ir durų, nuo maisto gaminimo, prausimosi duše ir drabužių džiovinimo namuose likusiai drėgmei nėra kur dingti.

Laimei, „24/7 Home Rescue“ komanda turi paruošusi patarimų, kaip apsisaugoti nuo kenkėjų.

Kaip juos pastebėti

Yra keletas lengvų būdų pastebėti požymius, kad jūsų namuose gali būti cukrinių žvyninukų.

REKLAMA
REKLAMA

Ranjenas sako: „Jie neblogai slapstosi, tačiau galite juos beskuodžiančius šalin pastebėti naktį, eidami į tualetą. Laikykite akis atmerktas.

Taip pat galite pastebėti jų paliekamas žymes – jos primena pipirus ar mažus juodus žirnelius, arba gali būti, kad rasite skylučių tapetuose, knygose ar drabužiuose.

Taip pat galite aptikti jų nusimestą odą – tai vyksta tuomet, kai šie vabzdžiai sulaukia paauglystės. Taip, per savo ilgą gyvenimą jie nusimeta odą, tai paprastai atsitinka vabzdžių paauglystėje.

Kaip jų išvengti

Štai keletas dalykų, kuriuos galite padaryti, kad namuose šių vabzdžių neatsirastų.

Palaikykite švarą. „Įsitikinkite, kad aplink nėra maisto likučių.

Kasdien nušluostykite visus paviršius ir kas savaitę gerai išvalykite visus namus – taip būsite ramūs, kad cukriniams žvyninukams nesinorės pas jus užsibūti.

Valykite dulkes nuo knygų, šluostykite vonios grindis, kad ant jų nebūtų negyvų odos ląstelių.

Išmeskite senus laikraščius ir žurnalus, kad parazitams nebūtų, ką valgyti.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų