REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Ligoninė  (Fotobankas)

Lapkričio pabaigoje Lietuvą apskriejo žinia apie tymų protrūkį Visagine. Skelbta, kad iš septynių tymų įtariamų atvejų patvirtinti 5. Dabar aiškėja naujausios detalės – sergančiųjų skaičius pasiekė dviženklį skaičių.

21

Lapkričio pabaigoje Lietuvą apskriejo žinia apie tymų protrūkį Visagine. Skelbta, kad iš septynių tymų įtariamų atvejų patvirtinti 5. Dabar aiškėja naujausios detalės – sergančiųjų skaičius pasiekė dviženklį skaičių.

REKLAMA

Skirtas gydymas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Ginreta Valinčiūtė sako, kad gruodžio 11 dienos duomenimis, NVSC iš viso registravo 23 įtariamus tymų atvejus, iš jų 17 jau patvirtinti.

„Sergantiems asmenims skirtas gydymas, dauguma registruotų atvejų – hospitalizuoti. Pabaigę gydymą kai kurie tymais sirgę asmenys jau grįžo į savo darbo vietas. Sergančių vaikų neregistruota“, - sako G. Valinčiūtė.

Rastas židinys

Visagino merės Dalios Štraupaitės teigimu, ligos židinys buvo siuvimo įmonėje „Visatex“.

„Situacija prasidėjo gamykloje „Visatex“. Viena darbuotoja buvo išvykusi atostogų į Ukrainą. Kai ji grįžo į darbą, tada viskas ir prasidėjo. Iš pradžių tymai nebuvo diagnozuoti, ji gydyta nuo kitos ligos. Vėliau atlikus tyrimus, liga nustatyta. Bet susirgo šalia dirbusios šrilankietės“, – BNS sakė merė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, įtariama, kad Šri Lankos pilietės nebuvo skiepytos nuo tymų, dėl to ir užsikrėtė. Merės duomenimis, „Visatex“ dirba 116 šrilankiečių.

REKLAMA

„Miestas nepanikuoja, aišku, bijo, kad neužsikrėstų, netyla skambučiai. Bet situacija yra valdoma, dezinfekuota gamykla, išduodamos kaukės, patalpos vėdinamos“, – teigė D. Štraupaitė.

Šiuo metu iš viso negaluoja apie dešimt žmonių, dauguma jų – ligoninėse, tačiau du asmenys atsisakė vykti į gydymo įstaigas.

Apsauga – skiepai

Vienintelis būdas apsisaugoti nuo šios ligos – skiepai. Lietuvoje vaikai pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių yra skiepijami 15–16 mėn. ir 6–7 m. amžiaus.

Skiepijama kombinuota tymų-epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina. Asmenims, nežinantiems savo skiepijimo būklės arba skiepytiems tik viena MMR vakcinos doze, rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir pasiskiepyti.

REKLAMA
REKLAMA

Skiepai apsaugo ne tik patį asmenį nuo pavojingų infekcinių ligų, bet ir padeda sudaryti kolektyvinį imunitetą, kuris sukuriamas tada, kai paskiepijama pakankama dalis gyventojų ir taip visuomenė apsaugoma nuo infekcijos plitimo nuo žmogaus žmogui.

Apie tymus

Tymai – oro lašeliniu būdu plintanti infekcija, kuri prasideda karščiavimu, viršutinių kvėpavimo takų, akių junginės uždegimu. Vėliau atsiranda bėrimas: išberia veidą, vėliau – visą kūną. Gali kilti plaučių, pūlingas ausies uždegimas, sinusitas, laringitas, smegenų uždegimas (encefalitas), žarnyno uždegimas (enterokolitas). Tymų komplikacijos – plaučių uždegimas, ausų skausmas, traukuliai ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Iš užsikrėtusio asmens tymų virusas išsiskiria per kvėpavimo takus nuo pirmųjų ligos dienų (iš viso 4–7 dienas).

Geriausia apsaugos priemonė – vakcina

Tymai greitai ir lengvai plintanti liga, todėl reikia vengti kontakto su ligoniu, pastebėjus ligos simptomus, kuo greičiau kreiptis į medikus.

Efektyviausias būdas apsisaugoti nuo šios ligos – skiepai. Lietuvoje kombinuota tymų-epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina yra skiepijama pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Valstybės lėšomis MMR vakcina vaikai skiepijami du kartus: 15– 16 mėn. ir 6–7 m. amžiaus. Taip susidaro ilgalaikis imunitetas.

REKLAMA

Asmenims, nežinantiems savo skiepijimo būklės arba skiepytiems tik viena MMR vakcinos doze, rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir pasiskiepyti.

Skiepai apsaugo ne tik patį asmenį nuo pavojingų infekcinių ligų, bet ir padeda sudaryti kolektyvinį imunitetą, kuris sukuriamas tada, kai paskiepijama pakankama dalis gyventojų ir taip visuomenė apsaugoma nuo infekcijos plitimo nuo žmogus žmogui.

Keliautojų dėmesiui

Europos ir pasaulio šalyse registruojami tymų protrūkiai, tad neskiepytiems keliautojams yra pavojus rizika užsikrėsti šia infekcine liga. Rizika kyla ir jų artimiesiems, kadangi grįžę keliautojai šią gali išplatinti infekciją.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, daugiausiai tymų atvejų nuo 2017 m. spalio 1 d. registruota Graikijoje (3 049), Prancūzijoje (2 771), Italijoje (2 599), Rumunijoje (1 821).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų