REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokiu maistu save stiprinate atšalus orams? Valgote sočiai ir riebiaI. Nepamirštate vaisių ir vitaminų? Mitybos specialistai ragina atsigręžti į tradicines lietuviškas daržoves, kurios sveikatai – tikras lobis. Vienas tokių – burokėlis. Beje, jie sveiki ne tik mūsų organizmui, bet ir piniginei.

Kokiu maistu save stiprinate atšalus orams? Valgote sočiai ir riebiaI. Nepamirštate vaisių ir vitaminų? Mitybos specialistai ragina atsigręžti į tradicines lietuviškas daržoves, kurios sveikatai – tikras lobis. Vienas tokių – burokėlis. Beje, jie sveiki ne tik mūsų organizmui, bet ir piniginei.

REKLAMA

„Čia yra rauginti burokėliai. Natūraliai raugintas, duonytė, druskytė ir burokėlis virtas. Čia iš burokėlių turime raugintas daržoves su žaliais burokėliais: kopūstas, morkytė ir burokėlis. Ir paprastai virti burokėliai“, – sako daržovių pardavėja Liucina.

Burokėlis – viena labiausiai rekomenduojamų daržovių, kuri ypač naudinga organizmui. O sostinės Tymo turguje daržovėmis prekiaujanti Liucina patvirtina, kokia svarbi ant stalo daržovė yra burokėlis ir kaip paprasta ruošti iš jo įvairias salotas ir patiekalus.

Burokėliai – viena pigiausių daržovių, už juos pigesnės tik bulvės. Šiuo metu prekybos centre kilogramas burokėlių kainuoja apie 30 centų, dešimtadaliu brangiau nei pernai. Tuo metu čia, turguje, ekologiški burokėliai parduodami po eurą už kilogramą. Virti – 20 centų brangesni.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai dera burokas ir juodas ridikas. Lygiom dalim sutarkuoti ir valgyti. Ne tik sveika, bet ir skanu labai“, – pasakoja ūkininkė Laima.

Vertina burokėlius ir pirkėjai – valgo kone kasdien.

Burokėlius galima valgyti žalius, virti ir rauginti. Štai rauginimo ekspertas Advardas Abukauskas jau paruošė pirkėjams burokėlių, kuriuos galima parsinešus dėti tiesiai į lėkštę.

REKLAMA

„Rauginti burokėliai, raugiame gabalais, labai skanūs. Daug prieskonių dedam, apie 3 mėnesius rūgsta jie. Sūrymu užpilam, kaip agurkus panašiai. Tik kitokie prieskoniai“, – sako ūkininkas Edvardas.

Ir dar ponas Edvardas siūlo burokėlių rasalą- iš tos pačios statinės, kurioje raugė šias daržoves.

„Sūrymas iš tų pačių burokėlių. Irgi sveika, naudinga gerti. Natūralus probiotikas“, – sako ūkininkas.

Šis, vienas seniausių šakniavaisių, Lietuvoje mėgstamas ne tik dėl pigumo, bet ir maistingumo bei naudos sveikatai. Juose gausu fitochemikalų, kurie saugo nuo vėžio, palaiko organizme rūgščių ir šarmų balansą. Burokėliai ir ypač jų sultys plečia kraujagysles ir taip mažina kraujo spaudimą. Daug žmonių, kurie medikamentais skystina kraują, vengia burokėlių kaip tirštinančių kraują, tačiau medikai tvirtina, kad saikingai vartoti juos gali beveik visi.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra liaudyje tas lyg nevalgyti burokėlių, nes reaguoja į krešumą. Turi krešumą reguliuojančių medžiagų. Ta violetinė dalis. Bet to akcentuoti nereikėtų. Tada žmonės bijo valgyti. Ne, juos galima valgyti, jų neišskiriam mes“, – sako dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Burokėliai stiprina širdį bei kraujagysles ir didina ištvermę, puikiai valo virškinimo traktą, jame esantis betainas saugo vidaus organus ir slopina uždegiminius procesus. Burokėliuose yra galybė vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų.

„Yra folinės rūgšties, kas mažakraujystės prevencijai labai svarbu. Ir vitaminas C, ypatingi kiekiai. Mums labai svarbu įsisavinant iš mėsos geležį“, – sako J. Dobrovolskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, sergančius inkstų, žarnyno, skrandžio uždegiminėmis ligomis, dietologai perspėja burokėlių vengti. Beje, burokuose, kaip ir morkose, yra daug cukraus. Tad jie nerekomenduojami ir sergantiems diabetu.

O tie, kas nori iš šios daržovės pasisemti kuo daugiau sveikatos, turėtų juos kuo mažiau virti ir valgyti žalius, kad nesuirtų vertingosios medžiagos. Ir vasarą, kol dar nenudžiūvę, labai rekomenduojama valgyti burokėlių lapus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų