REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
121
Vizitas pas ginekologą (nuotr. 123rf.com)

Jeigu šiuo metu laukiatės ir planuojate netrukus gimdyti, turėtumėte žinoti, kad yra dalykų, kurių medikai jums nepasako. Kaip iš tiesų vyksta gimdymai, rašoma foxnews.com. Štai 10 dalykų, kuriuos jums reikėtų žinoti.

121

Jeigu šiuo metu laukiatės ir planuojate netrukus gimdyti, turėtumėte žinoti, kad yra dalykų, kurių medikai jums nepasako. Kaip iš tiesų vyksta gimdymai, rašoma foxnews.com. Štai 10 dalykų, kuriuos jums reikėtų žinoti.

REKLAMA

1. Kūdikis gali nebūti toks jau „didelis“.

Jei jūsų gydytojas sako, kad jūsų kūdikis yra „didelis“, turėtumėte žinoti, kad vaisiaus dydis ir svoris yra tik apytikriai.

„Ultragarso tyrimai gali turėti apie pusės kilogramo paklaidą, ypač paskutinėmis nėštumo savaitėmis.“ – sako Jeanne Faulkner, licencijuota slaugytoja iš Portlando, Oregono valstijos, knygos „Sveika nuovoka nėštumo metu: kelias į sveiką nėštumą ir gimdymą mamai ir vaikui“ ir tinklalaidės „Common Sense Pregnancy & Parenting“ autorė.

Daugelis gydytojų moterims, kurių nešiojamas vaisius laikomas „dideliu“, rekomenduoja Cezario pjūvį arba dirbtinai sukeltą gimdymą, tačiau dažniausiai šie kūdikiai nesveria daugiau, nei įprasta. Be to, jei nėštumo metu buvote sveika, nėra reikalo imtis šių sprendimų neleidžiant savo kūnui daryti to, kam jis yra sukurtas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš kur galime žinoti, kad moteris negali pagimdyti net ir didelio kūdikio?“ – sako J. Faulkner.

2. Nereikia stumti.

Jei nerimaujate dėl to, kaip reikia stumti ir kaip ilgai tai turi trukti, būkite atsargios. Panašiai, kaip kosėjimas užspringus, vaisiaus išstūmimo refleksas padeda kūnui pagimdyti kūdikį.

REKLAMA

„Gimdos viršutinė dalis ima storėti ir beveik susivynioja už kūdikio, lyg dantų pastos tūbelė.“ – sako Tracy Donegan, akušerė iš San Francisko ir „GentleBirth“ įkūrėja. – „Kai kūdikio galvutė duoda impulsą šiam refleksui, vaisius pradedamas stumti lauk. Kūdikis tiesiogine to žodžio prasme yra išstumiamas.“

Nors šis refleksas išlieka ir epidūro atveju, be epidūro jis būna toks stiprus, kad „negalėsite jam atsispirti“, sako ji.

Be to, tyrimai rodo, kad jei jums yra nurodoma stumti arba jei stumiate žemyn, tai gali sąlygoti nepatogumą vaisiui, tarpvietė gali plyšti, taip pat gali būti pažeisti dubens dugno raumenys bei dubens organai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes mamos nesakome, kad jos nestumtų, tiesiog sakome, kad jos darytų tai, ką tuo metu norisi daryti.“ – sako ji.

3. Depiliuokitės dėl savęs.

Galbūt prieš kelionę į ligoninę norėsite pasidaryti manikiūrą, pedikiūrą ir bikini zonos depiliaciją, bet tiesa ta, kad gydytojams nerūpi net tai, ar esate nusipraususi, sako dr. Kelly Kasper, sertifikuota Indianos universiteto sveikatos centro Indianapolyje ginekologė. Jei taip susitvarkiusi jausitės geriau – taip ir darykite, bet žinokite, kad niekas tikrai nežiūri.

4. Sąrėmių metu galite valgyti.

Gali būti, kad tarp sąrėmių nebūsite labai alkana, tačiau jei norisi, reikėtų pavalgyti. „Pamaitintas ir pagirdytas kūnas veikia geriau.“ – sako J. Faulkner.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau atvykus į ligoninę jums tikriausia nebus leidžiama valgyti. Ligoninėse galioja tokia taisyklė, kad būtų išvengta pavojaus galimo Cezario pjūvio metu aspiruoti maistą.

5. Gali būti, kad tuštinsitės ir vemsite.

Nors tai gali būti viena didžiausių jūsų baimių, tiesa ta, kad daugelis moterų vemia sąrėmių metu ir tuštinasi stumdamos. Tai nėra malonu, bet jūsų gydytojai, slaugytojoms ir doulai tai visa nerūpi. „Niekas to nekomentuoja ir nedaro iš to jokios problemos.“ – sako K. Kasper.

6. Turite daugiau laiko, nei manote.

Jei nubėgus vandenims sąrėmiai neprasideda iškart, daugelis gydytojų nori iškart dirbtinai sukelti gimdymą arba jums pasako, kad turite 24 valandas laukti sąrėmių, kol jie bus sukelti dirbtinai, kad būtų išvengta infekcijų, sako J. Faulkner.

REKLAMA

Nors ir tiesa, kad kai kurioms moterims labiau gresia infekcijos, prieš prasidedant sąrėmiams pralaukti 72 valandas yra saugu – taip turėsite daugiau laiko pradėti gimdyti.

Pasak „New England Journal of Medicine“ tyrimo, 50 procentų moterų, kurioms vandenys nubėga per anksti, pagimdo per 5 valandas, o 95 procentai – per 28 valandas. Žinoma, vaginalinių patikrinimų metu į vaginą gali patekti bakterijų, todėl jei sąrėmiai neprasidėjo, geriau jų nesidaryti.

7. Nereikia stumti atsigulus ant nugaros.

Turbūt galvojate, kad reikės stumti atsigulus ligoninės lovoje ant nugaros, tačiau dėl gravitacijos yra lengviau stumti vertikalioje padėtyje arba išsiskėtus. Jei jaučiate, kad norisi stumti atsigulus ant šono, keturiomis arba ant nugaros – taip ir darykite.

REKLAMA

„Pati moteris jaučia savo kūną, todėl jos pasirinkta pozicija gali būti geriausia kūdikio išstūmimui.“ – sako J. Faulkner.

8. Epiziotomija yra pasenęs dalykas.

2006 metais Amerikos akušerių ir ginekologų kongresas išleido rekomendacijas, kuriose nepatariama reguliariai atlikti epiziotomijų (kirpimų). Šių metų birželio mėnesį ta pati įstaiga išleido lankstinuką su praktiniais patarimais, kaip gydytojai gali sumažinti procedūrinių ir vaginos plyšimų riziką. Gera žinia ta, kad nuo 2006 iki 2012 metų epiziotomijų kiekis sumažėjo, kaip rodo „Journal of the America Medical Association“ publikuotas tyrimas.

Prieš gimdydamos, pasiklauskite gydytojo, kaip dažnai jam dėl medicininių priežasčių atrodo reikalinga atlikti kirpimo procedūrą. T. Donegan sako, kad idealus variantas – dešimt procentų atvejų ir mažiau, jei turite akušerę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Jums nereikia rampos šviesos.

Kai esate iki galo išsiplėtusi ir prasideda pats šou, jūsų gydytojas turbūt įjungs didelę, ryškią lempą jums virš galvos. Nors taip gydytojai geriau mato, tai – visiškai priešingas dalykas tam, ko iš tiesų reikia jūsų gimdyti besiruošiančiam kūnui.

Gimdoje yra melatonino receptorių, kurie padeda išsiskirti oksitocinui, sąrėmius sąlygojančiam hormonui. Kadangi prietema padidina melatonino kiekį, ryškių šviesų reikėtų vengti.

10. Neprisikvieskite per daug žmonių.

Galbūt norite, kad jūsų šeima ir draugai būtų su jumis, tačiau pagalvokite, kokios gimdymo patirties norite. Gimdymas yra intymi ir asmeniška patirtis, todėl kuo mažiau žmonių, kuo ramesnė, tylesnė ir jaukesnė aplinka – tuo geriau, sako J. Faulkner.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų