REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smurtas prieš moteris Lietuvoje, deja, nesibaigianti problema. Specialistai sutartinai tvirtina, kad padėti moterims, patyrusioms smurtą, tikrai galima, tereikia jai pasiūlyti adekvačią ir jos poreikius atitinkančią pagalbą.

Smurtas prieš moteris Lietuvoje, deja, nesibaigianti problema. Specialistai sutartinai tvirtina, kad padėti moterims, patyrusioms smurtą, tikrai galima, tereikia jai pasiūlyti adekvačią ir jos poreikius atitinkančią pagalbą.

REKLAMA

Apie tai, kaip greta moters esantys vyrai gali padėti prakalbėti apie smurtą ir papasakoti apie psichologines bei fizines žaizdas, pataria Vilniaus Moterų namai.

1. Klausykitės moterų.

Kelias prasideda nuo klausymo. Kas geriau žino apie smurtą prieš moteris, nei moterys, kurios pačios jį patyrė? Tyrimai rodo, jog kas trečia pasaulio moteris yra patyrususi fizinį ar seksualinį partneri smurtą.

Sužinokite apie smurtą kalbėdamiesi su jumis pasitikinčia moterimi apie tai, kaip smurtas palietė jos gyvenimą. Tuomet, jei ji nesivaržo kalbėti, tiesiog sėdėkite ir klausykitės.

REKLAMA
REKLAMA

Jūsų vaidmuo yra ne reikalauti iš jos detalių ar ginčytis dėl ko nors, kas, jūsų manymu, turėjo jai rūpėti ar nerūpėti. Tiesiog klausykitės. Paprasčiausiai tikėkite tuo, kad jei ji sako, jog kažkas ją įskaudino, tai ji iš tikrųjų buvo įskaudinta.

REKLAMA

Po to susisiekite su vietinėmis moterų organizacijomis. Jos turi sukaupusios gausios informacijos ir patirties šiuose dalykuose. Pasišnekėkite su jomis. Paskaitykite jų leidinius. Paremkite finansiškai. Mokykitės iš jų.

Specializuota kompleksinė pagalba yra prieinama: https://socmin.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/seima-ir-vaikai/seimos-politika/smurto-artimoje-aplinkoje-prevencija

2. Įgykite žinių apie šią problemą

Smurto prieš moteris sąvoka apima fizinį ir seksualinį smurtą, ekonominį smurtą, seksualinį priekabiavimą, psichologinį ar emocinį išnaudojimą. Ne kiekviena smurto rūšis palieka matomus sužalojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, emocinis smurtas apima reguliarų prispyrimą klausytis žeminančių juokelių, kęsti dominuojantį elgesį bei seksualinį priekabiavimą.

Kai kurios smurto formos turi didesnį fizinį bei emocinį poveikį nei kitos. Tačiau visos smurto rūšys prisideda prie labai realaus baimės ir kentėjimo, kuriuos patiria moterys mūsų visuomenėje, eskalavimo.

Pamatinės teisės, kuriomis džiaugiasi vyrai – tai yra, saugumas savo namuose, galimybė išeiti į miestą naktį, darbas, kuriame nėra priekabiaujama – tampa baimės šaltiniu moterims Didžiausias grėsmės šaltinis moterims yra smurtinė atmosfera jų pačių namuose.

Egzistuoja populiarus mitas, jog daugiausia smurto yra patiriama iš nepažįstamųjų. Iš tikrųjų moterys didžiausią grėsmę patiria nuo pažįstamų vyrų: sutuoktinių, draugų, tėvų, giminaičių, darbdavių bei globėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma vyrų myli ir rūpinasi moterimis. Bet tuo pat metu bauginančiai didelis jų skaičius atlieka smurto veiksmus prieš moteris, kurias jie patys sakosi mylį. Tai vyksta visame pasaulyje tarp turtingų, skurdžių bei viduriniame sluoksnyje bei įvairių tautybių, religinių įsitikinimų bei rasės žmonių.

3. Meskite iššūkį seksistinei kalbai bei moteris žeminantiems juokeliams

Seksistiniai juokeliai bei kalba padeda sukurti klimatą, kuriame įvairios smurto bei prievartos formos seniai yra įsigalėjusios. Moteris žeminantys žodžiai atspindi visuomenę, kuri istoriškai joms buvo priskyrusi žemesniosios klasės statusą.

Atspindėdami šią realybę jie dar kartą parodo moterims “jų vietą” net ir tuo atveju, kai juos tariantys žmonės sąmoningai neketina to daryti.

REKLAMA

Vienas sudėtingiausių dalykų, kuriuos turi išmokti vyrai – tai mesti iššūkį kitiems vyrams, mesti iššūkį seksistinei kultūrai ir kalbai bei mesti iššūkį tiems vyrams, kurie lengvabūdiškai galvoja apie smurtą prieš moteris. Bei mesti iššūkį vyrams, kurie naudoja smurtą.

4. Išmokite atpažinti bei pasipriešinti seksualiniam priekabiavimui ir smurtui savo darbovietėje, mokykloje, šeimoje

Seksualinis priekabiavimas reiškia nepageidaujamą seksualinį dėmesį ar seksualinio turinio užuominas bei elgesį, kurie yra nemalonūs kitam žmogui. Flirtavimas bei juokavimas yra gerai, jei jiems pritaria ir jų nori abi pusės.

Tačiau seksualinis priekabiavimas nuodija aplinką – nepamirškite, jei nejuokinga kam nors, nejuokinga visiems.

REKLAMA

Priekabiavimas galiausiai byloja apie galios nelygybę. Tas pats veiksmas, atliktas moters, gali visai nesutrikdyti vyro, nes apskritai mūsų visuomenė nesuteikė moterims galios vyrų atžvilgiu.

Vyrai gali prisijungti prie moterų, oponuodami seksualiniam priekabiavimui bei remdami jų pastangas sukurti sveiką ir produktyvią aplinką savo darbovietėse ir mokymo įstaigose.

Parengta pagal www.vmotnam.lt

„Rinkis gyvenimą“ – tv3.lt turinio projektas, finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų