REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vandens nauda (tv3.lt fotomontažas)

Galbūt esate girdėję, kad per dieną reikėtų išgerti du litrus vandens. Tačiau tikrasis kiekis vandens, kurį reikėtų išgerti, yra labiau individualus, nei galėtumėte pamanyti, rašoma healthline.com.

9

Galbūt esate girdėję, kad per dieną reikėtų išgerti du litrus vandens. Tačiau tikrasis kiekis vandens, kurį reikėtų išgerti, yra labiau individualus, nei galėtumėte pamanyti, rašoma healthline.com.

REKLAMA

JAV Medicinos institutas (IOM) vyrams rekomenduoja per dieną išgerti bent tris litrus vandens, o moterims – bent du litrus. Vis dėlto, atsakyti į klausimą, kiek vandens reikėtų išgerti, nėra taip paprasta.

Rekomendacijos

Nors dviejų litrų taisyklė yra gera pradžia, ši rekomendacija nėra pagrįsta tvirtomis, gerai ištirtomis žiniomis.

Mūsų kūno svorį sudaro 60 procentų vandens. Visų organizmo sistemų veiklai reikalingas vanduo. Taigi, rekomenduojamas vandens kiekis priklauso nuo įvairių faktorių - lyties, amžiaus, fizinio aktyvumo lygio bei kitų dalykų, pavyzdžiui, nuo to, ar esate nėščia arba maitinate krūtimi.

Suaugusieji

Dabartinė IOM rekomendacija vyresniems nei 19 metų žmonėms yra maždaug 4 litrai vyrams ir 3 litrai moterims. Šiuo atveju turimas omenyje bendras per dieną suvartojamų skysčių kiekis, įskaitant su maistu bei kitais gėrimais, kurių sudėtyje yra vandens, suvartojamus skysčius – pavyzdžiui, vaisiuose ir daržovėse esantis vanduo.

REKLAMA
REKLAMA

Iš šio bendro skysčių kiekio, vyrai iš gėrimų turėtų gauti 3 litrus vandens, o moterys – 2 litrus.

Vaikai

Vaikams skirtos rekomendacijos yra glaudžiai susijusios su amžiumi. Berniukai ir mergaitės nuo 4 iki 8 metų amžiaus per dieną turėtų išgerti apie vieną litrą vandens.

REKLAMA

Šis kiekis padidėja iki 1,6 - 1,8 litro 9 - 13 metų vaikams. Nuo 14 iki 18 metų rekomenduojamas vandens kiekis yra 1,8 - 2,6 litro per dieną.

Vaisingo amžiaus moterysJei esate nėščia arba maitinate krūtimi, vandens rekomendacijos keičiasi.

Bet kurio amžiaus nėščios moterys turėtų stengtis išgerti 2,4 litro vandens per dieną. Krūtimi maitinančioms moterims per dieną suvartojamo vandens kiekį reikėtų padidinti iki 3 litrų.

Kiti faktoriai

Daugiau vandens taip pat reikėtų išgerti, jei gyvenate karšto klimato zonoje, daug sportuojate arba kai karščiuojate, sergate diarėja arba vemiate.

REKLAMA
REKLAMA

Sportuojant papildomai reikėtų išgerti 0,35 - 0,5 litro vandens. Jei jūsų treniruotės trunka ilgiau nei valandą, vandens gali prireikti ir dar daugiau.

Jei gyventa karšto klimato zonoje, taip pat reikia gerti daugiau vandens.

Tas pats galioja tuo atveju, jei gyvenate aukščiau nei 2500 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Kai karščiuojate, vemiate ar viduriuojate, organizmas praranda daugiau skysčių, nei įprasta, todėl reikia gerti daugiau vandens. Jūsų gydytojas taip pat gali jums rekomenduoti gerti gėrimus su elektrolitais, kad elektrolitų pusiausvyrą organizme išliktų stabili.

Kam mums reikalingas vanduo?

Vanduo yra labai svarbus daugeliui procesų, su kuriais kūnas susiduria kiekvieną dieną. Gerdami vandenį papildome savo atsargas. Be pakankamo kiekio vandens, mūsų kūnas ir jo organai negali tinkamai veikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vandens teikiami privalumai yra šie: • palaikoma normali kūno temperatūra • tepami ir saugomi sąnariai • apsaugomas stuburas ir kiti audiniai • padedama pašalinti atliekas per šlapimą, prakaitą ir tuštinimąsi

Gerdami daug vandens taip pat atrodysite geriau. Pavyzdžiui, vanduo padeda palaikyti sveikai atrodančią odą. Oda – tai didžiausias kūno organas. Jei geriate daug vandens, oda bus sveika ir gaus pakankamai drėgmės.

Kadangi vanduo turi nulį kalorijų, jis taip pat gali padėti reguliuoti svorį.

Pavojai

Su per didelio ar mažo vandens kiekio suvartojimu siejami tam tikri pavojai.

Dehidratacija

Organizmas nuolat sunaudoja ir praranda skysčius dėl prakaitavimo ar šlapinimosi. Dehidratacija ištinka, kai organizmaspraranda daugiau vandens ar skysčių, nei suvartoja.

REKLAMA

Dehidratacijos simptomai gali būti ypatingo troškulio jausmas arba nuovargis. Taip pat galite pastebėti, kad nesišlapinate pakankamai dažnai arba kad šlapimas yra tamsios spalvos.

Vaikams dėl dehidratacijos išdžiūsta burna ir liežuvis, jie verkdami nebeturi ašarų ir sauskelnės sušlampa rečiau nei įprastai.

Dehidratacija gali sukelti:

• sutrikimą ar neaiškų mąstymą • nuotaikos svyravimus • perkaitimą • vidurių užkietėjimą • inkstų akmenų susiformavimą • šoką

Nestipri dehidratacija gali būti gydoma geriant daugiau vandens ir kitų skysčių.

Jei jums pasireiškia stipri dehidratacija, gali prireikti ir gydymo ligoninėje. Gydytojas greičiausiai paskirs intraveninių skysčių ir druskų, kol simptomai praeis.

Hiponatremija

Taip pat ir per didelio kiekio vandens suvartojimas gali būti pavojingas sveikatai.

Jei geriate per daug, vandens perteklius gali atskiesti kraujyje esančius elektrolitus. Natrio kiekis kraujyje sumažėja ir taip pasireiškia hiponatremija vadinamas sutrikimas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų