REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Nėštumas (nuotr. 123rf.com)

Besilaukiančios mamos seniai įspėjamos apriboti žuvų taukų vartojimą ir vengti tam tikros žuvies. Tačiau ekspertai teigia, kad omega-3 sumažina riziką pagimdyti neišnešiotą kūdikį, rašoma dailymail.co.uk.

29

Besilaukiančios mamos seniai įspėjamos apriboti žuvų taukų vartojimą ir vengti tam tikros žuvies. Tačiau ekspertai teigia, kad omega-3 sumažina riziką pagimdyti neišnešiotą kūdikį, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA

Mokslininkai sako, kad tabletėje turėtų būti nuo 500 iki 1000mg sočiųjų rūgščių. Nėštumo metu kasdien geriant žuvų taukų papildus priešlaikinio gimdymo tikimybė gali sumažėti iki 42 procentų, kaip rodo nauja apžvalga.

Besilaukiančios mamos seniai įspėjamos apriboti žuvų taukų vartojimą ir vengti tam tikros žuvies, nes nerimaujama dėl teršalų ir gyvsidabrio poveikio.

Dabar tyrėjai atrado, kad daugiausiai omega-3 sočiųjų rūgščių vartojančios nėščiosios žymiai mažiau rizikuoja pagimdyti per anksti.

REKLAMA
REKLAMA

Rezultatai tokie užtikrinti, kad nėščioms moterims siūloma pradėti naudoti menkių kepenų taukų tabletes kiekvieną dieną, nuo 12-osios nėštumo savaitės.

REKLAMA

70 tyrimų apžvalga parodė, kad didesnio sočiųjų rūgščių, randamų riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje ar skumbrėje, kiekio vartojimas 11 procentų sumažina tikimybę kūdikį pagimdyti anksčiau nei 37 savaitę.

Trumpesnio nei 34 savaitės nėštumo pavojus nukrenta 42 procentais, o tikimybė susilaukti labai mažo kūdikio, sveriančio mažiau nei du su puse kilogramo, nukrenta dešimtadaliu (10 procentų).

Kiekvienais metais Didžiojoje Britanijoje gimsta 60 000 neišnešiotų kūdikių, o JAV šis skaičius yra maždaug 380 000.

Pagal naujausius reitingus, šiuo atžvilgiu Didžioji Britanija pasaulyje užima 134 vietą iš 184 - neišnešiotų kūdikių skaičius šalyje yra didesnis nei daugelyje kitų Europos valstybių, Kuboje, Ekvadore ir Irake.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu priešlaikinio gimdymo prevencijai daug priemonių nėra, nors tai yra pagrindinė jaunesnių nei 5 metų vaikų mirties priežastis visame pasaulyje.

Priešlaikinį gimdymą išgyvenę kūdikiai susiduria su ilgalaikiais sveikatos sutrikimais, pavyzdžiui, regos negalia, lėtesniu vystymusi bei mokymosi sunkumais.

Tačiau mokslininkai rekomenduoja kasdien išgerti po tabletę su 500 - 1000 mg ilgagrandinių omega-3 sočiųjų rūgščių, pradedant nuo 12 nėštumo savaitės, kad ši rizika būtų mažesnė.

KAS YRA OMEGA-3?

Tiek omega-3, tiek menkių kepenų taukų kapsulėse yra pagrindinių sočiųjų rūgščių EPA ir DHA.

KAS YRA MENKIŲ KEPENŲ TAUKAI?

Menkių kepenų taukų kapsulėse taip pat yra daug vitamino A bei vitamino D. Dėl didelio vitamino A kiekio menkių kepenų taukų kapsulės nėščioms moterims nerekomenduojamos, nes per didelis vitamino A kiekis gali pakenkti vaisiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KAS YRA KRILIS?

Krilių taukai yra išgaunami iš krevetes primenančių Antarktidos vėžiagyvių. Tai - puikus ilgagrandinių omega-3 sočiųjų rūgščių EPA ir DHA šaltinis. Juose taip pat yra du galingi antioksidantai, astaksantinas ir kantaksantinas, kurie vėžiagyviui suteikia malonią raudoną spalvą.

Šie pigmentai gaunami iš dumblių, kuriais kriliai maitinasi – tai tie patys pigmentai, kurie flamingų plunksnas nudažo rožine spalva.

Dėl omega-3 ir antioksidantų derinio kriliai laikomi „super papildais“ uždegimų mažinimui bei pasižymi teigiamu poveikiu cholesterolio pusiausvyros palaikymui.

Pietų Australijos Adelaidės universiteto Sveikatos ir medicinos tyrimų institutas (SAHMRI) bei Moterų ir vaikų ligoninė apžvelgė tyrimų, kuriuose dalyvavo 20 000 moterų, rezultatus,

REKLAMA

Jie tyrė du tipus omega-3 sočiųjų rūgščių – eikozapentaeno rūgštį (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštį (DHA), kurios randamos lašišoje ir žuvų taukuose, įskaitant menkių kepenų taukus.

Tyrėjai atrado, kad yra „aukštos kokybės įrodymų“, kad omega-3 papildų vartojimas yra efektyvi strategija mažinant priešlaikinio gimdymo riziką.

Ekspertai mano, kad taip yra dėl to, kad sumažėja galingų hormonų, galinčių inicijuoti priešlaikinį gimdymą, poveikio stiprumas, ir taip prailginamas gestacijos laikotarpis.

Profesorė Philippa Middleton iš SAHMRI sakė: „Priešlaikinio gimdymo prevencijai daug priemonių nėra, todėl šie nauji atradimai yra labai svarbūs nėščioms moterims, jų kūdikiams ir sveikatos apsaugos specialistams, kurie jais rūpinasi.

REKLAMA

Mes dar nesame iki galo išsiaiškinę priešlaikinių gimdymų priežasčių, todėl nuspėti priešlaikinį gimdymą ir užkirsti tam kelią visuomet yra sudėtinga.

Tai – viena iš priežasčių, dėl kurių omega-3 papildai nėštumo metu taip domina viso pasaulio mokslininkus.“ Omega-3 tabletės, kapsulės ir taukai yra vieni populiariausių maisto papildų – juos vartoja ketvirtadalis žmonių, naudojančių kokius nors papildus.

Ekspertai sako, kad šių papildų vartojimas ar jų perdozavimas jokio pavojaus nekelia, kadangi perteklius paprasčiausiai pašalinamas iš organizmo.

Profesorė Ph. Middleton sako, kad svarbu patikrinti papildų dozę, kad tikrai vartotumėte bent 500 mg DHA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Verta pastebėti, kad daugelis šiuo metu rinkoje prieinamų papildų neturi optimalios dozės ar to omega-3 tipo, kuris padeda priešlaikinio gimdymo prevencijai.

Mūsų apžvalga parodė, kad optimali kasdienė papildų dozė yra nuo 500 iki 1000 miligramų ilgagrandinių omega-3 sočiųjų rūgščių, kurios būtų mažiausiai 500 mg DHA, pradedant nuo 12 nėštumo savaitės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų