REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Cukrus (nuotr. 123rf.com)

Norite numesti svorio? Cukraus kiekio ribojimas yra efektyvus būdas suvartoti mažiau kalorijų, rašoma dailystar.co.uk.

23

Norite numesti svorio? Cukraus kiekio ribojimas yra efektyvus būdas suvartoti mažiau kalorijų, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA

Plačiai pripažįstama, kad cukrus yra pagrindinė labai aukštų nutukimo ir dantų ėduonies rodiklių priežastis.

Tyrimai rodo, kad daugelis Didžiosios Britanijos gyventojų turėtų sumažinti savo suvartojamo cukraus kiekį.

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba pataria vyresniems nei 11 metų vaikams suvartoti ne daugiau nei septynis arbatinius šaukštelius pridėtinio cukraus per dieną. Tai atitinka 25-30 g cukraus.

Vis dėlto, vidutinis britas per savaitę suvalgo maždaug 700 g cukraus (140 arbatinių šaukštelių), o tai daugiau nei tris kartus viršija rekomenduojamą normą.

Viename arbatiniame šaukštelyje cukraus yra 16 kalorijų, ir nors tai savaime gali atrodyti nedaug, tačiau cukraus kiekis kyla labai greitai.

REKLAMA
REKLAMA

Per daug cukraus sukelia įvairias sveikatos problemas – kepenų žalą, diabetą, aukštą kraujospūdį ir širdies ligas. Sumažinę savo suvartojamo cukraus kiekį suvartosite mažiau kalorijų ir taip bus lengviau numesti svorio.

REKLAMA

Tačiau apriboti suvartojamo cukraus kiekį gali būti nelengva, nes daugelis pusfabrikačių yra kupini paslėpto cukraus.

Daug cukraus yra ne tik tokiuose akivaizdžiuose produktuose, kaip saldumynai ir gazuoti gėrimai. Kai kurios prekybos centruose parduodamos sriubos turi net 20 g cukraus vienoje porcijoje, panašus kiekis cukraus yra ir viename neriebaus jogurto indelyje.

Kaip galima iš savo mitybos pašalinti cukrų?

2018-ųjų metų cukraus sąmoningumo savaitės proga „Nosh Detox“ ekspertai atskleidė 10 paprastų būdų suvartoti mažiau cukraus:

1. Rinkitės tirštesnį cukrų, kuris yra sumaišytas su skaidulomis, kad jūsų kūne jos skaidytųsi ilgiau – tokiu būdu greitai įsisavinę cukrų tuoj pat vėl neužsimanysite ko nors saldaus.

REKLAMA
REKLAMA

2. Maistą vartokite natūraliausiu jo pavidalu – tokiu būdu tikimybė, kad maistas yra apdorotas ir į jį yra pridėta cukraus, bus mažiausia.

3. Rinkitės šalto spaudimo arba šviežias, o ne pasterizuotas sultis – pasterizacijos metu blogųjų bakterijų naikinimui naudojamas karštis sunaikina ir gerąsias bakterijas.

4. Valgykite dažniau – kai jaučiatės sotūs, saldumynų nesinori ir juos valgyti yra sunkiau.

5. Stenkitės kiekvieno valgio metu vartoti geruosius baltymus ir geruosius riebalus – taip ilgiau išliks sotumo jausmas ir jausitės patenkinti. Tokiu būdu taip pat kontroliuosite gliukozės kiekį kraujyje.

6. Vartokite kokybiškus multivitaminų ir mineralų papildus, įskaitant omega 3 sočiąsias rūgštis ir vitaminą D3. Maistinių medžiagų trūkumas sustiprina įvairias užgaidas – kuo mažiau jums trūksta maistinių medžiagų, tuo mažiau norėsite nesveikų užkandžių. Kai kurios maistinės medžiagos taip pat pagerina cukraus kiekio kraujyje kontrolę, įskaitant chromą, vitaminą B3 ir magnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Daugiau miegokite ir ilsėkitės – kai esame pavargę, instinktyviai griebiamės saldumynų, kad gautume netikros energijos.

8. Reguliariai sportuokite – taip suvaldysite savo užgaidas.

9. Laikykitės atokiai nuo dirbtinių saldiklių – jie nelabai padeda sumažinti saldumynų norą ir gali būti ne mažiau kenksmingi, nei cukrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų