REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikas parkrito ant žemės dėl nenupirkto saldainio? O gal daužo planšetę į sieną, nes baigėsi sutartas žaidimų laikas? Kaip elgtis kritinėmis situacijomis, tv3.lt studijoje papasakojo sichologė, lektorė Milda Karklytė-Palevičienė.

Vaikas parkrito ant žemės dėl nenupirkto saldainio? O gal daužo planšetę į sieną, nes baigėsi sutartas žaidimų laikas? Kaip elgtis kritinėmis situacijomis, tv3.lt studijoje papasakojo sichologė, lektorė Milda Karklytė-Palevičienė.

REKLAMA

Pliaukštelėjimai sukelia neigiamų emocijų

Šiomis dienomis, pasak psichologės, daugelis tėvų suprato, kad smurtas nėra tas kelias, kuris veda ten, kur reikėtų, tačiau ji vis dar susiduria su tėvais, kurie auklėja vaikus garsiai rėkdami, mušdami per rankas ar nagus.

Daugeliui atrodo, kad smurtas veda ten, kur nori, tačiau žvelgiant tolimesne perspektyva, pasak psichologės, tai nė kiek nepadeda.

„Galbūt vaikas nedarys tam tikrų dalykų prie jūsų, tačiau jei nebūsite šalia, deja, vaikas elgsis netinkamai.

Būna, kad gniaužiasi emocijos ar kumščiai, tačiau svarbu suprasti, kad tai nėra tinkamas auklėjimo būdas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nėra geras dalykas. Vis dėlto, gana dažnai pliaukštelėjimai, kuriems tėvams atrodo nereikšmingi, dažniausiai sukelia daugybę neigiamų emocijų ilgam“, - sako psichologė.

REKLAMA

Akcentas teigiamiems dalykams

Ji pabrėžia, kad itin svarbu nepamiršti vaikams priminti teigiamų ir gerų dalykų. „Mes dažnai sureikšminame neigiamus dalykus, todėl jeigu vaikas pamato, kad gauna daug dėmesio besielgdamas blogai, jis gali tai bandyti kartoti, norėdamas gauti dar daugiau dėmesio.

Todėl mums reikėtų išmokti vertinti ir girti vaikus už tinkamą elgesį ir racionaliai vertinti tai, kas buvo negerai“, - pataria pašnekovė.

Pasak pašnekovės, labai svarbu tiksliai skirti bausmes ir pasekmes. „Bausmė nuo pasekmės skiriasi. Tarkime, šeimoje yra sutarta, kad vaikas su planšete gali būti 30 minučių. Taigi, mes negalime pykti ant vaiko, kad jis turi emocijas, tačiau turime bendrauti.

REKLAMA
REKLAMA

Būna, kad vaikas meta planšetę į sieną, ima rėkti. Tokiu atveju reikia pasakyti, jog mes suprantame vaiko emocijas, tačiau jokiu būdu negalima leistis į ilgą dialogą.

Netrukus po to, kai vaikas supras savo ir jūsų emocijas, mes turėtume leisti atsitraukti. Mes galime jį sulaikyti bei paaiškinti, jog elgiasi netinkamai. Svarbiausia, nedaryti to su pykčiu. Mes turime suprasti, kaip padėti vaikui. Dar svarbu leisti vaikui vienam nurimti. Mes galime būti šalia, tačiau neguoskite vaiko, leiskime jam vienam nurimti“, - pataria psichologė.

Nukritus ant žemės – atsiriboti nuo žmonių

M. Karklytė išskiria ir dar vieną tipinę situaciją, su kuria yra susidūrę daugybė tėvų. Tai vaikų kritimas ant žemės viešoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologė sako, kad tokiu atveju būtina tiksliai žinoti, kaip elgtis ir ko nedaryti. „Jeigu jūsų vaikas nori 50 geltonos mašinėlės ar daikto, kurio jūs neplanavote jam pirkti, visų pirma, reikia jam tai paaiškinti.

Dar svarbiau: jeigu jau nukrito vaikas ant žemės ir ėmė nevaldomai verkti ir reikalauti, labai svarbu atsiriboti nuo aplinkinių. Tai padaryti galima tiesiog palikus visus pirkinius, paimti vaiką ant rankų ir fiziškai išsinešti iš parduotuvės. Svarbu, kad vaikas nusiramintų ir suprastų, kad savo verksmais nieko nepasieks, o kitą kartą jūs jo net nesivesite kartu apsipirkti“, - sako psichologė.

Apie tai, kaip auklėti vaikus be smurto ir ką daryti ištikus isterijai, žiūrėkite vaizdo reportaže.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų